(17.10 hodin)

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, zahraniční výbor na své 53. schůzi 22. února letošního roku doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení o tom, že dává souhlas k ratifikaci této mezinárodní úmluvy. Upozorňuji také na to, že mezi prvním a druhým čtením nám předkladatel předal přesnější znění překladu této mezinárodní úmluvy, ve kterém byly odstraněny drobné překladové nedostatky, a domnívám se, že nic nebrání tomu, aby Sněmovna svým hlasováním vyjádřila souhlas s touto mezinárodní úmluvou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se tedy na vaše přihlášky z místa. Nevidím takovou. Můžeme tedy ukončit rozpravu a můžeme přikročit k hlasování o navrženém usnesení, tak jak nás s ním seznámil pan poslanec Exner.

Já vás ještě zkusím přivolat, lépe řečeno ty, kteří jsou mimo jednací síň.

 

V hlasování s pořadovým číslem 97 se vás ptám, zda souhlasíte s tím, aby Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci Mezinárodní úmluvy o potlačování činů jaderného terorismu, podepsané dne 15. září 2005 v New Yorku (dále jen "Úmluva"), s tím, že k Úmluvě bude učiněno prohlášení následujícího znění. Cituji: V souladu s čl. 9 odst. 3 Úmluvy Česká republika oznamuje, že ustavila svou jurisdikci nad činy uvedenými v čl. 2 Úmluvy v případech stanovených v čl. 9 odst. 2 písm. c) a d) Úmluvy.

O tomto usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 97. Zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 97, přítomno 77, pro 71, proti nikdo. Návrh byl přijat a konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministru Kühnlovi i panu poslanci Václavu Exnerovi. Končím projednávání bodu číslo 56, sněmovního tisku 1211.

 

Dalším bodem, který jsme si schválili, je bod číslo

 

57.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky
a vládou Ázerbájdžánské republiky o zamezení dvojímu zdanění
a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku,
která byla podepsána v Praze dne 24. listopadu 2005
/sněmovní tisk 1216/ - druhé čtení

 

Prosím nyní o slovo místopředsedu vlády a ministra financí Bohuslava Sobotku.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že se jedná o druhé čtení, dovolte mi, abych pouze velmi stručně připomenul, že se mezi ČR a Ázerbájdžánem v současné době žádná takováto komplexní daňová smlouva neuplatňuje, což by přirozeně mohlo mít negativní dopad na vzájemné vztahy. Tato smlouva bude mít nepochybně pozitivní vliv na vzájemnou hospodářskou a obchodní spolupráci mezi ČR a Ázerbájdžánem. Vychází z daňových zákonů obou zemí. Nestanoví daňovým subjektům žádné jiné povinnosti než ty, které jsou již v těchto zákonech jednotlivých zemí obsaženy. Tato smlouva zajišťuje objektivní rozdělení práva na vybírání daní z příjmů mezi oba státy v případech, kdy příjmy mají zdroj na území jednoho státu a plynou příjemci se sídlem nebo bydlištěm na území státu druhého.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Petra Lachnita, aby nás seznámil s návrhem usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1216/2. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, paní předsedající. Paní místopředsedkyně, vážení kolegové, dámy a pánové, zahraniční výbor přijal k tomuto bodu usnesení na své 53. schůzi dne 22. února 2006, a sice že po odůvodnění náměstkyně ministra financí paní Dany Trezziové a zpravodajské zprávě poslance Petra Lachnita a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi vládou ČR a vládou Ázerbájdžánské republiky o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Praze dne 24. listopadu 2005.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji i vám. Návrh iniciativně projednal také rozpočtový výbor. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1216/1. Prosím tedy zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Svatomíra Recmana, aby nás seznámil s usnesením rozpočtového výboru.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji. Rozpočtový výbor projednal uvedený sněmovní tisk na své 57. schůzi 5. února letošního roku a přijal k němu usnesení číslo 705. Obdrželi jste ho jako sněmovní tisk 1216/1. Výsledkem projednávání této materie, kterou rozpočtovému výboru předložil náměstek ministra financí Málek, bylo usnesení, ve kterém rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s touto smlouvou vyslovila souhlas. Přesný text návrhu usnesení je ve zmíněném usnesení číslo 705 pod označením římská jedna. Nebudu ho číst, máte ho všichni určitě před sebou.

Tolik má zpravodajská zpráva. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu. Nemám písemnou přihlášku, prosím tedy o vaše přihlášky. Nejsou takové, končím rozpravu.

A můžeme hlasovat o navrženém usnesení, které nám bylo přečteno. Oba dva výbory mají identické usnesení, tedy doporučují Sněmovně, aby dala souhlas s ratifikací smlouvy.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 98. Táži se, kdo je pro, abychom přijali toto usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 98, přítomno 82, pro 67, proti nikdo. Návrh byl přijat, a konstatuji tedy, že s usnesením Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

 

Končí tím projednávání bodu 57, sněmovního tisku 1216.

 

Naším dalším bodem je bod číslo

 

58.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Evropská charta regionálních
či menšinových jazyků (ETS 148), otevřená k podpisu
členským státům Rady Evropy ve Štrasburku dne 5. listopadu 1992
/sněmovní tisk 1220/ - druhé čtení

 

Prosím o úvodní slovo ministra spravedlnosti Pavla Němce.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se odkáži na úvodní slovo, které jsem přednesl v prvém čtení. Pouze bych doplnil informaci, že v mezidobí vyslovil souhlas s ratifikací Evropské charty regionálních či menšinových jazyků Senát a současně všechny výbory, které v Poslanecké sněmovně projednávaly tento tisk, vyslovily také souhlas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím nejprve zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Václava Exnera a poté zpravodajku výboru pro veřejnou správu Zdeňku Horníkovou, aby nás seznámili s usneseními výborů. Nejprve má slovo zpravodaj zahraničního výboru.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, zahraniční výbor na své 53. schůzi dne 22. února 2006 doporučil Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, kterým by Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci Evropské charty regionálních a menšinových jazyků, a zároveň souhlasil s tím, že bude učiněno prohlášení, které je shodné s prohlášením, které navrhla vláda a které je celé podrobně uvedeno písemně v tisku 1220/1, takže se domnívám, že není nutné ho celé číst.

Chci jen upozornit, že petiční výbor ve svém usnesení přijal shodné usnesení, na rozdíl od výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který přijal usnesení velmi jednoduché, které ale neobsahuje vše, co je potřeba. Tudíž bude nutné podle mého názoru hlasovat o usnesení, jak ho přijal zahraniční výbor a petiční výbor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP