(17.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dalším bodem našeho jednání bod číslo

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na zachování výhrady k Trestněprávní úmluvě
o korupci, sjednané ve Štrasburku dne 27. ledna 1999
/sněmovní tisk 1223/ - druhé čtení

 

Prosím opět o slovo pana místopředsedu vlády a ministra spravedlnosti Pavla Němce.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych uvedl tento návrh ve druhém čtení.

Pro rekapitulaci pouze připomenu, že jde o zachování stávající právní pozice České republiky, tedy aby v rámci aplikace Trestněprávní úmluvy v článku 7 a 8 byl zachován primát národní právní úpravy nad tímto mezinárodněprávním závazkem.

Doplňující informace od projednání tohoto návrhu v prvém čtení zní, že s návrhem na zachování výhrady vyslovil Senát již souhlas.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím nyní zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Zdeňka Jičínského, aby nás seznámil s usnesením tohoto výboru.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, chci v návaznosti na to, co tu uvedl pan ministr spravedlnosti, říci, že zahraniční výbor se vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na zachování výhrady k Trestněprávní úmluvě o korupci, sjednané ve Štrasburku dne 27. ledna 1999, sněmovní tisk 1223, zabýval na své 53. schůzi 22. února 2006. Po projednání přijal výbor toto usnesení, s jehož textem vás teď seznámím.

Po odůvodnění náměstkem ministra spravedlnosti Romana Poláška, po zpravodajské zprávě poslance Zdeňka Jičínského a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí se zachováním výhrady k Trestněprávní úmluvě o korupci, sjednané ve Štrasburku dne 27. ledna 1999, která zní: Česká republika činí výhrady podle čl. 37 odst. 1 Úmluvy, že jako trestný čin podle vnitrostátního práva bude hodnotit chování uvedená v čl. 7 a 8 Úmluvy, pouze pokud odpovídají skutkovým podstatám trestných činů stanovených v trestním zákoně České republiky.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednání tohoto vládního výboru na schůzi zahraničního výboru - což jsem právě učinil.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím zpravodaje ústavněprávního výboru - mám to napsáno dobře - pana poslance Petra Kota. Ten ale není přítomen, takže poprosím ctěné kolegyně a kolegy, aby se podívali na usnesení výboru ústavněprávního - toto usnesení je identické jako usnesení výboru zahraničního, se kterým nás právě seznámil pan kolega Zdeněk Jičínský.

Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku ani nevidím, že by se někdo hlásil, proto rozpravu končím.

Můžeme přikročit k hlasování o návrhu usnesení. Jak jsem zmínila, projednaly tuto smlouvu dva výbory, které předložily identické usnesení, takže můžeme hlasovat o návrhu, s nímž nás seznámil pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 101. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 101 - přítomno 87 poslanců, pro 71, proti nikdo, návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP