(10.30 hodin)
(pokračuje Kučera)

Pro malé a střední podnikatele v obchodu pokuta trest je, ale pro supermarkety ne. Toto jsem se vám snažil vysvětlit a speciálně teď vám znovu opakuji: zvýšení pokut nebude trestem pro supermarkety, ale odměnou, protože zvýšené pokuty vyřadí z tohoto trhu malé a střední obchodníky s potravinami. Pokud mi nevěříte, pak se ptejte za rok, za dva, až kontroloři skutečně začnou větší pokuty dávat.

Pokud byste jako člen této vlády chtěl potrestat supermarkety, tak dbejte na jiné způsoby potrestání. Největší způsob, jak je potrestat, je zveřejňovat jejich prohřešky. Tato negativní propagace jim dělá největší úbytky na tržbách, nenahraditelné úbytky na tržbách. Zavírejte jim jejich prodejny do odstranění všech nedostatků. Zavírání prodejen je trest pro všechny obchodníky na obchodním trhu stejný a dle významu jejich postavení na trhu. Touto cestou, která je administrativně složitější, která vyžaduje větší odvahu kontrolorů a předmětných orgánů, samozřejmě vy nejdete. Vy jste si našli pouze tu nejjednodušší cestu, která se dá nejlépe aplikovat ze strany kontrolorů, a to je zvýšení pokut. Ale zvýšení pokut bude mít naprosto negativní dopady na český trh.

Zkuste argumentovat věcně s těmito názory, pak se s vámi můžu bavit. Ale pokud zde budete plácat jako před chvílí, tak to nemá cenu. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Rozumíme tomu tak, že všichni účastníci této debaty diskutují prostřednictvím předsedajícího bez ohledu na to, zda je účastník debaty ministr, či poslanec.

O slovo požádal pan ministr Škromach, po něm pan poslanec Zgarba.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Já bych jenom chtěl krátce reagovat. Rozumím panu poslanci, že se mu nelíbí, když jeho výklad je přeložen do normální srozumitelné řeči pro občana. Tom rozumím a chápu to. Jeho blízký vztah a přímé oslovování mě až tak moc neurazilo, protože to působilo velmi osobním dojmem od odborníka, který by nejraději pomohl našim podnikatelům tím, že jejich obchody vlastně zavře. Určitě to je lepší způsob, jak pomoci českým podnikatelům.

Myslím, že nemá cenu se tady přít o to, kdo má lepší nebo jiné řešení. My jsme přišli s řešením, které má jasně chránit spotřebitele před nepoctivým chováním obchodních řetězců. Myslím si, že tento návrh je správný, je dobrý. Trošku mě překvapuje jako na obrtlíku změna postoje některých poslanců ODS, kteří možná v minulosti tento návrh dokonce podporovali.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Zgarba.

 

Poslanec Petr Zgarba: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, probíhající rozprava k této normě vůbec neodpovídá obsahu. Já jsem nikde v předložené normě nečetl, že pokuty jsou směřovány vůči slušným a solidním obchodníkům malým či velkým. Vše, co je vydefinováno v příslušné novele, je směřováno vůči nepoctivým, kteří to nedodržují, kteří nedodržují ani základní principy hygieny a podmínek prodeje potravinářského zboží. To byl důvod, proč tady to vzniklo. Obecně nechápu, jak se může odvíjet debata tímto směrem, kterým se odvíjí na dnešním plénu.

Jinak základní problém v obecné rovině u tohoto je ten, že jsme nebyli schopni jako řadě jiných zemích v EU 25 vydefinovat před naším vstupem racionální a věcné omezení činnosti nadnárodního kapitálu a ochránit domácí podnikatelské prostředí. Tam je ten problém, ten je dávno v minulosti. V této chvíli tato norma hovoří pouze o tom, že chceme, aby čeští občané a spotřebitelé, samozřejmě včetně zahraničních hostů, mohli nakupovat prostřednictvím naší maloobchodní sítě kvalitní potraviny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Pešán.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, ještě jednou a opravdu odborně.

Jako bývalého kontrolního orgánu se mě velice dotýká, jestliže my se snažíme věcně argumentovat, respektive upozorňovat na některé nedostatky tohoto návrhu, abychom byli obviňováni z toho, že je nám jedno, jestli čeští spotřebitelné jsou nuceni konzumovat zkažené potraviny. Já jsem tady minule už říkal, že na všech zahraničních výjezdech se přímo chlubíme a dáváme způsob kontroly českých potravin za vzor v zemích Evropské unie. Tady se najednou vyvolá dojem, že do této doby jsme tady snad měli plné obchody a plné regály zkažených potravin, a teprve pokutou ve výši 50 milionů jsme se to my, vláda České republiky, rozhodli řešit. Je to urážka všech kontrolních orgánů, které tady celé roky provádějí kontrolní činnost, kterou tady provádějí.

Znovu říkám, a neberte to jako silácké prohlášení, bohužel to nemohu v tuto chvíli prokázat, že kdybych byl na postu kontrolního orgánu, tak mi to mnou kontrolovaný subjekt udělá jenom jednou. To vám garantuji a mohu doložit svými zkušenostmi z praxe, kterou jsem absolvoval do roku 1996. Jenom jednou! A stačí mi k tomu tyto zákony, které máme.

Ale já jsem tady poukazoval na to, že ačkoliv znovu i pan kolega Zgarba tady operoval tím, že jakoby je to nasměrováno na nadnárodní řetězce, tak vás chci upozornit, že jestliže jako kontrolní orgán objevím zkažené maso, že nelze jednomu subjektu dát 10 tisíc a druhému 50 milionů a takzvaně brát v úvahu to, že to je malý podnikatelský subjekt a tamto je velký, takže 50 milionů pro něj není nic. To přece nelze, to je okamžitě napadnutelné jako diskriminace. To, že máme v zákoně napsáno, že až do výše 50 milionů, je sice pěkné, ale v praxi je mi to na nic, protože zkažené maso, znovu opakuji, je stejně nebezpečné jak v maloobchodě, tak ve velkoobchodě.

Chci říci jenom to, abychom dělali zákony, a vždycky jsem se ke všem normám takto stavěl, které budou opravdu aplikovatelné v praxi. Jestli se někomu podaří vybrat 50 milionů, chtěl bych prostřednictvím pana předsedajícího, pane ministře, vás požádat, abyste mě na to upozornil, a já se omluvím. Ale chci říci, že to se nepodaří žádnému kontrolnímu orgánu - 50 milionů! Chci tím říci, abychom dělali zákony, které mají nějakou realitu v praxi a jsou splnitelné, protože vám garantuji znovu, že 50 milionů je pokuta, která bude napadnuta v kterémkoliv případě jako likvidační.

Tolik už všechno. Myslím, že všechno bylo řečeno a nebudu dále zdržovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Také se domnívám, že dostatek prostoru k diskusi na toto téma bylo při jeho projednávání na zemědělském výboru. Chtěl bych spíše jen apelovat na případné další přihlášené do rozpravy, aby si to spolu vyřídili nejprve hlasováním a poté v kuloárech.

Děkuji za to, že se mi podařilo vás odradit od dalších vystoupení. Končím rozpravu.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Přivolám kolegyně a kolegy z kuloárů. Na žádost z pléna vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

Sděluji, že pan kolega Vojíř má náhradní kartu č. 8.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1131/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 1131/4."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 215. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 158 přítomných bylo pro 89, proti 42. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní senátorce a zastupujícímu ministrovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP