(Jednání pokračovalo ve 14.40 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, skončila přestávka, kterou si vyžádal klub ČSSD na své jednání, a proto se můžeme věnovat našemu dnešnímu odpolednímu programu.

Dovolte, abych vás informovala o tom, že nejprve mě požádal o slovo předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, který má pro nás důležité sdělení. Za druhé mě požádal také o možnost vznést procedurální návrh pan kolega Kubinyi. Budeme se tedy muset nějak vyrovnat s poměrně nestandardní situací, ale já vás na ni předem upozorňuji.

Nejprve tedy prosím o slovo předsedu Poslanecké sněmovny pana Lubomíra Zaorálka.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegové, prosím vás o chvíli klidu a rád bych, abyste věnovali pozornost prohlášení, které bych rád tady učinil.

Teď jsem mluvil s ministrem vnitra, dostal jsem od něho poměrně čerstvou informaci o tom případu, který se stal v noci. A vyšetřování potvrzuje to, co jsme slyšeli a četli dosud. Dovolte mi proto, abych řekl k tomu tohle:

Surové napadení našeho kolegy poslance Jiřího Dolejše je odporný a zavrženíhodný čin. Já jsem přesvědčen, že všichni poslanci v této Sněmovně stojí v této věci za svým kolegou a solidarizují se s ním.

Samozřejmě ten útok, jehož se stal v nočních hodinách obětí, odsuzujeme z těch obecně lidských důvodů. Každé podobné násilí a brutalita jsou nepřípustné. Ale s velkou pravděpodobností v tomto případě se jednalo kromě toho také o čin politicky motivovaný. Napadení našeho kolegy Jiřího Dolejše bylo také útokem na zvoleného zástupce občanů, pravděpodobně také na jeho politické přesvědčení a politickou příslušnost. Jsem přesvědčen, že se dá říci, že násilníci napadli také principy demokracie a demokratické kultury v této zemi. Člověk, pokud zde hlásá určité názory a principy, má určité přesvědčení, je dokonce zvolen s tímto přesvědčením do Sněmovny a má tady mandát hájit určité politické názory, by se neměl bát, že se kvůli tomu zítra stane venku na ulici obětí brutální agrese. To, že se tady ve Sněmovně přeme často ostře, to by nemělo vést k tomu, že kvůli tomu ve společnosti roste nenávist skupin lidí vůči sobě.

A ta událost, tak jak se stala, je vážná také ještě v jednom ohledu - že se stala zhruba šest týdnů před volbami. Lze se obávat i toho, že útok může souviset i s volební kampaní, volně nebo těsněji.

Já věřím, že policie dopadne násilníky a že zjistí důvody, které k útoku vedly. Ale protože vstupujeme do volební kampaně, tak mi dovolte, abych tady apeloval na všechny, a teď nejenom na nás, na politiky, ale také na média, žurnalisty, na ty, kteří se také účastní té kampaně. Ano, veďme spory, a veďme ty ostré debaty, ale já bych na vás apeloval, abychom nepodléhali pocitům nenávisti vůči sobě navzájem. Nenávisti vůči oponentům. Rád bych vás vyzval, abychom dávali veřejně najevo také to, že cítíme respekt ke svým oponentům, i když smýšlejí jinak.

Děkuji. A vím, že předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek má připraven text, který by vám také rád předložil, takže ještě prosím o pozornost pro něho. (Tleskají poslanci KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji předsedovi Poslanecké sněmovny. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Michal Hašek. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, hosté, už jsem avizoval na organizačním výboru zástupcům všech poslaneckých frakcí, že v této velmi nestandardní záležitosti také já nestandardně navrhnu zařazení nového bodu do programu schůze, a to bodu Usnesení Poslanecké sněmovny k napadení poslance Jiřího Dolejše. Chtěl bych požádat, aby hlasováním umožnila Poslanecká sněmovna projednání tohoto bodu bezprostředně ihned.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, máme tedy před sebou procedurální návrh, jakkoliv víme, že to je neobvyklé. Máme pro tyto návrhy vymezenu přesnou dobu, musí tedy rozhodnout Poslanecká sněmovna, lepší řešení nenalezneme. Žádám tedy Poslaneckou sněmovnu, aby rozhodla o tom, že souhlasí se zařazením tohoto bodu, tedy návrhu usnesení Poslanecké sněmovny ve věci tak, jak jsme ji slyšeli.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 253. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby byl nový bod zařazen. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 253. Z přítomných 106 pro 95, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Prosím tedy o slovo pana kolegu Michala Haška, protože jsme zároveň rozhodli tímto hlasováním, že se tomuto bodu budeme věnovat okamžitě. Prosím, pane kolego.

 

133.
Návrh na usnesení Poslanecké sněmovny k napadení poslance Jiřího Dolejše

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Kolegyně a kolegové, protože jsem avizoval na organizačním výboru, že nechceme tento bod nějak zbytečně prodlužovat, v úvodním slově se odkáži na vystoupení předsedy Poslanecké sněmovny a seznámím vás s návrhem na usnesení, tak jak jej předkládá poslanecký klub České strany sociálně demokratické.

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna je vážně znepokojena a odsuzuje surový bezprecedentní útok na poslance Jiřího Dolejše. Poslanecká sněmovna vyjadřuje hluboký nesouhlas s tím, aby byl kdokoliv fyzicky napadán a urážen v souvislosti se svým politickým přesvědčením. Poslanecká sněmovna rozhodně odsuzuje vnášení obdobných fašizujících praktik do politického života této země, které přímo ohrožují demokratické a právní principy, na nichž je náš stát budován."

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Slyšeli jsme návrh usnesení a je samozřejmě nutno otevřít rozpravu k tomuto bodu pro případ, že by chtěl někdo tento návrh nějak doplnit nebo přednést jiný návrh. Vidím jako první přihlášku pana kolegy Jaroslava Lobkowicze, poté místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, mluvíme zde o politické kultuře. Bohužel i u nás v televizi vidíme mnoho, co s kulturou nemá nic společného. Minulý týden přenášela televize volební tým jedné velké naší strany, který přijel před jinou stranu s pistolemi v ruce. Byly to atrapy - ale zkuste přijít s atrapou do banky nebo na letiště, hned vás zavřou. Přijeli před vedení jiné strany s tím, že vyzývali na souboj s pistolí v ruce. To ukazuje určitou politickou kulturu, která se mi vůbec nelíbila. Hned mi vstávaly vlasy na hlavě a říkal jsem, že o tom musím promluvit.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic napravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím nyní o slovo místopředsedu Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, budu stručný. Dovolte mi připomenout, že Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod ve své důstojnosti občana chrání právě tak, aby nebyli rozdělováni lidé podle pohlaví, podle národnosti, podle náboženského přesvědčení ani podle politických názorů. Jsem přesvědčen, že každý útok, který je veden právě proti těmto čtyřem základním svobodám občana, je odsouzeníhodný.

Já děkuji kolegům z České strany sociálně demokratické za návrh toho usnesení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Sněmovny. Táži se, kdo další se hlásí do rozpravy k tomuto nově zařazenému bodu. Prosím, pan kolega Kala se hlásí o slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP