(14.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Pan poslanec Vlček navrhuje, abychom o bodu 86 hlasovali, to je tisk 980 ve třetím čtení, tak pan poslanec Vlček navrhuje, abychom toto hlasovali zvlášť, a pak tedy teprve proběhlo to hlasování o tom, že budou moci probíhat hlasování ve třetím čtením.

Ještě se hlásí pan poslanec Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, přeji vám hezký dobrý den.

Mám podobný návrh jako pan kolega Vlček, abychom zvlášť hlasovali v bloku třetích čtení o bodě 92, to je návrh poslanců Vojtěcha Filipa, Zuzky Rujbrové a dalších na vydání zákona o přiznání majetku, tisk 1036, třetí čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže tady jde také o to, aby se zvlášť hlasovalo o tom, že budeme projednávat ve třetím čtení bod 92 - o přiznání majetku. Měli bychom se pravděpodobně vypořádat s těmito návrhy, které navazují.

Prosím, pan poslanec Tlustý ještě k tomuto.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych poprosil, kdybyste nám objasnil pojem "zvlášť hlasovali". Já totiž nechápu, co máte na mysli.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám na mysli to, že tady je návrh, aby se hlasovalo o tom, že se dneska může jednat také o zákonech ve třetím čtení, protože to v úterý se běžně nejedná.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: A proč se nehlasuje o všech třetích čteních? Proč právě o těchto?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A byl přednesen návrh panem poslancem Vlčkem, aby se hlasovalo zvlášť pouze o tom bodu 86, že by tento bod, který je také ve třetím čtení, se projednal. To znamená, aby se projednal pouze tento bod. A pan poslanec Kováčik ještě k tomu dal bod 92.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: A kdy bude tedy, pane předsedo, jednáno o těch ostatních, zvlášť nehlasovaných?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme, budeme hlasovat o těchto návrzích.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Tak já v tom případě podávám, pane předsedo, návrh, aby se stejně tak zvlášť hlasovalo o všech ostatních.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, nechám to hlasovat stejně jako ty ostatní.

Prosím paní místopředsedkyni Němcovou nyní. Návrh pana poslance Tlustého jsem poznamenal.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, dámy a pánové, já nechci tuhle tu proceduru komplikovat, ale myslím, že bychom si měli ujasnit, jak bude dnešní schůze probíhat. Bylo řádné zasedání grémia, tedy vedení Poslanecké sněmovny, na němž padl návrh, abychom se dnes zabývali pouze body volby správní rady VZP, dozorčí rady VZP a zprávy vyšetřovací komise VZP plus možná jeden zákon ve třetím čtení. Byli jsme požádáni jako členové grémia, abychom tento návrh přednesli ve svých poslaneckých klubech, což jsme bezpochyby všichni učinili, a poslanecký klub Občanské demokratické strany se domnívá, že by bylo správné postupovat podle schváleného návrhu schůze tak, jak jsme jej dostali. Nevidíme důvod, proč některé body vyjímat a proč některým bodům se nevěnovat. Považujeme je za stejně důležité, nevidíme žádný důvod předřazovat některé body bodům jiným.

Nehledě na to, že zde bylo v programu také odsouhlaseno, aby se hlasovalo o zákonech vrácených Senátem. Senátoři jsou na toto jednání připraveni. A jestliže se sjela Poslanecká sněmovna na dnešní den a věděli jsme o tom v dostatečném předstihu, a když se tak dívám do našich lavic, tak je nás tady dostatečný počet, nevidím nejmenší důvod k tomu, abychom neprojednali návrh programu, tak jak byl stanoven.

Tedy dávám návrh na to, aby Poslanecká sněmovna dnes ve svém jednání pokračovala tak, jak jsme obdrželi návrh - aby nejprve odsouhlasila to, že vzhledem k tomu, že je úterý, abychom mohli projednávat zákony ve třetím čtení, a potom podle stanoveného pořadí také tyto zákony projednávali. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale já to vnímám tak, že tento návrh pořadu, ten původní, máme k dispozici a budeme hlasovat pouze o tom návrhu, aby se nejdřív jednalo o bodech 101, 102, 116. O tom Sněmovna rozhodne, o tom zařazení těch bodů. Já si myslím, že nelze jaksi zpochybnit to, že o tom hlasovat lze.

Prosím, pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, možná že teď už je to asi pozdě, ale myslím, že pro příští volební období byste měl doporučit poslancům studium jednacího řádu. Myslím, že to je velmi zajímavé čtení.

Tady ty návrhy jsou opravdu velmi složité a řekl bych, někdy trošku nesmyslné řešení, když to lze udělat jednoduše. A já bych vás taky prosil, abyste takové trošku nesmyslné návrhy nepřipouštěl. Přece je napřed možné nechat hlasovat o tom, že budeme projednávat zákony ve třetím čtení. O tom se Sněmovna usnést může. Pokud Sněmovna tomuto návrhu vyhoví, je možné dát návrh na pevné zařazení některého bodu. Ale není možné hlasovat zvlášť o jednotlivých bodech, že je budeme projednávat ve třetím čtení. Je to velmi složitá procedura a myslím, že dosti nesmyslná.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale já jsem ty návrhy obdržel v tomto pořadí, tak jak je teď uvádím, a myslím si, že je správné nechat v tom pořadí hlasovat. Já vždycky přesně řeknu, o čem se bude hlasovat, a Sněmovna prostě rozhodne.

Prosím, paní poslankyně Čelišová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych si dovolila vaši pozornost odvést trochu jiným směrem. A sice dovolila bych si vás požádat o zařazení nového bodu na této schůzi Poslanecké sněmovny, který by měl název Aplikace Haagské úmluvy v našem právním řádu. (V jednací síni je rušno.)

Omlouvám se. Vím, že čas vás všech je velice vzácný. Ale stala se věc, která mi není lhostejná. A je to věc, která jde průřezem celého politického spektra. Prosím, věnujte chvilku pozornosti tomu, co budu říkat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP