(16.20 hodin)
(pokračuje Doktor)

Chápu návrh pana kolegy Krákory jako jediný pokus o to, překonat fakt, že druhý delegovaný člen vyšetřovacího týmu, paní poslankyně Hamplová, delegovaná za sociální demokracii, se jednání zúčastnila jednou jedinkrát. To je prostě suché konstatování faktů. Pokud chce poslanecký klub sociální demokracie teď při projednávání závěrečného dokumentu nějakým rádoby jednorázově většinovým způsobem, poskládaným všelijak, překonat to, že jeden z jejich delegovaných členů se od samého prvopočátku, respektive s výjimkou prvního ustavujícího jednání a prvního vyšetřovacího dne, nezúčastňoval své práce a toho, proč tam byl vyslán svým klubem, pak to nelze takto.

Vy jste, vážení kolegové, členové sociální demokracie, delegovali, nominovali a zvolili spolu s ostatními členy tohoto sboru člena vyšetřovacího týmu, který nechodil do práce, tudíž neprezentoval ani vaše názory, a ani vaše názory k závěrečnému dokumentu. Pokud jste takového člověka delegovali a on měl odvádět svoji práci, měl přenést vaše názory na obsah závěrečného dokumentu a měl se legitimně podílet na tom, co v něm je či není, a měl nějakým způsobem prezentovat naši práci veřejnosti. To se nestalo.

Myslím, že není možné teď něco takového překrývat tím, že padne návrh na hlasování na vypuštění nějaké části, která je navíc výzvou k vládě - a teď k vládě jako ke sboru, to znamená k jakékoliv vládě, nejenom k vládě sociální demokracie, to tam není jedním jediným slovem napsáno. V dokumentu se mluví o odpovědnosti všech vlád z roku 1993. Já takový návrh pana poslance Krákory považuji za naprosto krátkozraký a svým způsobem i pokrytecký, protože to, že vaše kolegyně nechodila do práce, to jste si měli, vážení kolegové, vyřídit sami mezi sebou. O tom nemá hlasovat Sněmovna. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Vzhledem k tomu, že se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Nyní je čas přistoupit k hlasování. Pozvu vás všechny do sněmovní síně. Dáme určitý čas. Odhlásím vás a poprosím o novou registraci. (Poslanci přicházejí do jednací síně.) Zeptám se pana poslance Kubinyiho, jestli hodlá přednést nějaké závěrečné slovo. Ne.

Poprosím pana poslance Krákoru, aby se ujal zpravodajských povinností.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane místopředsedo, v obecné rozpravě vystoupil jeden poslanec, v odborné rozpravě sedm poslanců, z nichž někteří vystoupili vícekrát.

Padly dva návrhy na usnesení. První byl protinávrh, který jsem přednesl já, a to byl v podstatě původní návrh bez bodů II. a III. Druhý byl návrh poslance Kubinyiho, a to byl původní návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nejprve bychom měli hlasovat o vašem návrhu. Je tomu tak? (Ano.)

 

V hlasování pořadové číslo 371, které jsem zahájil, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Krákory. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 134 poslanců, pro bylo 76, proti 48. Tento návrh byl přijat.

 

(Neklid a šum v sále.) Hlásí se pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych oslovit kolegy poslance z České strany sociálně demokratické a KSČM.

Já se totiž jako pamětník odvažuji vám připomenout, že tato Sněmovna nepamatuje, že by závěr vyšetřovací komise byl v plénu hlasy kohokoliv změněn na jiný obsah. Pokud máte výhrady ke společné práci této vyšetřovací komise, tak v minulosti bylo zvykem, že byly vyjadřovány odmítnutím takové zprávy jako celku. A pokud s takovou zprávou souhlasíte, tak naopak souhlas byl vyjadřován podporou zprávy jako celku.

To, že většina v této Poslanecké sněmovně zneužívá své postavení a upravuje výsledek práce vyšetřovací komise, to je také poprvé, co se tohle ve Sněmovně stalo. Vím, že je marné vás na to upozorňovat, ale chci vám sdělit, a celé veřejnosti, že to, co tady předvádíte, je opravdu mimo rámec veškerých fair play v této Poslanecké sněmovně.

Děkuji za pozornost. (Dlouhotrvající bouřlivý potlesk poslanců ODS a KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tlustému.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je bod

 

86.
Návrh poslanců Miroslava Kalouska, Jana Kasala, Jaromíra Talíře
a dalších na vydání ústavního zákona, kterým se mění a doplňuje
ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky
/sněmovní tisk 980/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Kalousek a místo zpravodaje pan poslanec Jičínský. Připomínám, že projednání bodu jsme přerušili na této, tedy 55. schůzi ve středu 26. dubna po ukončené rozpravě a po schválení postupu při hlasování, tak jak jej navrhl pan poslanec Zdeněk Jičínský.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Chtěl bych rád požádat předsedy klubů, aby si zjednali ve svých klubech účast minimálně takovou, jaká byla na začátku této schůze. Nebude problém to porovnat s tím, kdo chce nebo nechce hlasovat. (Poslanec Kováčik a poslanec Vlček mimo mikrofon sdělují, že poslanci jejich klubů jsou přítomni.)

Prosím pana poslance Zdeňka Jičínského, aby přednášel jednotlivé návrhy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP