(16.20 hodin)
(pokračuje Janeček)

Další otázka je, že ministr - přečtěte si zákon - rozhodne o tom, jakou strukturu bude mít ta která nemocnice. Jestliže struktura bude mít za následek, že nemocnice bude v dluzích, dluhy nebude platit ministr, dluhy bude platit zřizovatel. Tedy ten, kdo fakticky na řízení zdravotnického zařízení ztratil vliv. To jsou věci, které jsou tak velmi problematické.

Další věc. Vy říkáte, že chcete zabránit, aby se kradlo. Výborná myšlenka. Ale to potom říkáte, že vám nevadí, že v 80 nemocnicích se krade, když tam nejsou napsány. To je zvláštní úvaha.

To říkám, vážení přátelé, proto, že jde o primitivně politický boj, kdy pacient vůbec není brán v potaz.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní jsem viděl paní poslankyni Konečnou, která se hlásí.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Já se omlouvám, ale dovolte mi, abych na pravou míru uvedla některá tvrzení pana kolegy Římana. Žádám vás, pane předsedo, abyste mu je předal.

Vážený pane kolego, Moravskoslezský kraj má ve své oficiální síti zdravotnických zařízení devět nemocnic. Dvě z nich nebyly do seznamu zařazeny - Nemocnice Bílovec a Nemocnice Vítkov. Když jsem se osobně informovala u náměstka hejtmana kraje, kde vy velíte a děláte si vše podle svého, tak mi řekl, že je to velmi zvláštní, protože všem poslancům ODS napsal žádost, aby tyto dvě nemocnice byly ještě v rámci druhého čtení do seznamu zařazeny. Nehrajme si zde na to, že si budeme vytvářet jakousi jednu a druhou síť. Vy jste mohli udělat to, o čem zde mluvila paní Šedivá. Váš hejtman, váš ODS hejtman, vás o to žádal. Já se vás proto ptám: Proč jste to neudělali a teď tady všem vykládáte nesmysly?

Vážený pane kolego, dnes jste Nemocnici v Bílovci jako kraj dovedli do toho, že když my jsme se ji pokusili zařadit zpět na seznam neziskových zdravotnických zařízení k tomuto zákonu - a jsou udělány všechny kroky pro to, aby tato nemocnice na seznamu byla - váš hejtman a vaši lidé z ODS na kraji zcela otevřeně tvrdí, že oni teď nic dělat nebudou, protože přece po volbách všechno zruší. No to je opravdu, opravdu chaotické prostředí pro všechny občany Bílovecka.

Novojičínský okres, kde já žiji, je poddimenzovaný, chybějí lůžka. Vy jste, i když jste mohli, i když jste o to byli žádáni vašimi vlastními lidmi, neudělali nic pro to, aby tomu bylo jinak. (Potlesk z řad poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Viděl jsem pana poslance Holáně.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážení přátelé, nerad zasahuji do takovýchto hádek, ale chci to uvést příkladem. Jestliže se zde mluvilo, že se můžeme nechat zařadit do určitého seznamu, jak to říkala kolegyně Šedivá nebo kolegyně Konečná, připadá mi to jako kdysi dávno, když někdo se mohl stát ředitelem, vojákem z povolání, když se nechal zapsat do nějakého seznamu. (Vzrušení a smích v sále.) I tento zákon to dovoluje. Byli mnozí, kteří se nechali zapsat do seznamu, ale byli mnozí, kteří se nechtěli nechat zapsat do seznamu. To se týká také těchto nemocnic. Tak to vypadá. Odkud vyplývá úvaha, že ten, kdo je v seznamu, nebo ten, kdo je neziskový, je lepší, než je druhý? To se skutečně musí zjistit objektivně.

Ale protože zákon stejně asi musí být zrušen Ústavním soudem nebo bude změněn, je skoro škoda této debaty. Myslím si, že by to mohlo probíhat v daleko větším klidu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nicméně máme zde další písemné přihlášky. Ještě se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Byl jsem vyzván prostřednictvím vás, pravděpodobně, pane předsedo, abych odpověděl na zde vyřčenou otázku. Předem musím konstatovat, že absurdita zde vedené debaty dosáhla vystoupením paní Konečné svého dosavadního vrcholu.

Za prvé není pravda, že hejtman nebo náměstek hejtmana - ona uváděla oba postupně, nevím, koho měla přesně na mysli - nás o toto žádali. To možná si myslíte, ale není tomu tak.

Za druhé znovu opakuji, že vytvářet základní zdravotnickou síť na základě toho, že někdo někam něco navrhne nebo nenavrhne, je skutečně absurdní. Mimochodem - to platí jak pro vás, tak pro paní poslankyni Šedivou. I vy jste poslanci za tento kraj. Ani v bílovecké, ani ve vítkovické, ani v dalších nemocnicích se neléčí pouze voliči Občanské demokratické strany.

Jinak souhlasím s tím, co řekl kolega Holáň. Ano, byly doby, kdo chtěl, tak mohl spolupracovat s StB. Naštěstí ne každý chtěl. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě faktická poznámka paní poslankyně Konečné.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedo. Moc se omlouvám, kolegyně, kolegové. Vaším prostřednictvím vzkazuji panu kolegovi Římanovi, že mi to pan vicehejtman řekl před svědky, tudíž jsem schopna to doložit. To za prvé.

A za druhé. Síť nemocnic, které si vytyčil kraj do své zdravotní koncepce, přece vytvořil kraj, který je u nás v Moravskoslezském kraji již osm let veden ODS! Nezlobte se na mě, ale to jsou prostě vaše obyčejné výlevy a strach, který naháníte všem, a panika, kterou vzbuzujete u všech. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil ministr David Rath.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedo, dámy a pánové, opakovaně zde zaznívá, co je a co není v zájmu pacienta. Samozřejmě v zájmu každého občana České republiky je, aby měl právo být ošetřen v nemocnici, jejíž majitel či zřizovatel nesleduje jediný zájem, a to jest na této péči vydělat a dosáhnout zisku.

Nezlobte se, teď tady nechci hovořit jako ministr, ale budu hovořit jako lékař, který má řadu pacientů, mám mnoho kolegů, mám mnoho známých. Já vám tady jednoznačně říkám, že já osobně svým pacientům, a nejen já, i mnoho mých kolegů, samozřejmě bych nikdy nedoporučil, nechci říkat nikdy, ale většinou nedoporučil, aby se, když mají možnost se svobodně rozhodnout, nechali léčit na vážné onemocnění v nějaké soukromé nemocnici. Také bych to nedoporučil nikdy žádnému zdravotníku, aby šel pracovat do soukromé nemocnice, pokud nedostává naprosto individuální kontrakt a není tam víceméně přetahován za nějakých mimořádných okolností.

Hovoříme-li o kvalitě péče, já zde hovořím jako klinický lékař. Můžete se zeptat většiny autorit z oboru. Ti vám potvrdí to, co já vám říkám. Ve značném procentu případů vždy doporučí spíše nějaké pracoviště klinické, neziskové, pod státní kontrolou, než čistě soukromé pracoviště, které směřuje na získávání zisku. Každý, kdo zde je a je lékařem a pohybuje se v tom systému, tak vám toto potvrdí. Prostě to je fakt. Můžeme o tom diskutovat, můžeme to zpochybňovat, ale to je realita.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP