Pátek 15. února 2008

 

(10.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Z dnešní společné schůze se neomlouvá žádný poslanec a žádný senátor.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládám vám nyní následující procedurální návrh, a to vyslovit souhlas s účastí kandidátů a udělit jim slovo, požádají-li to.

Dále vás chci informovat o tom, že na mém včerejším jednání s představiteli většiny politických stran zastoupených v Parlamentu byla uzavřena jakási dohoda, že o procedurálních návrzích a rovněž o způsobu hlasování by mělo být nejprve hlasováno odděleně oběma komorami, nebude-li jednou z komor vysloven souhlas, mělo by být následně hlasováno společně dohromady všemi poslanci a senátory. V tomto případě by o přijetí usnesení rozhodovala nadpoloviční většina z přítomných senátorů a poslanců. Je samozřejmé, že tuto dohodu by musely nejprve odhlasovat obě komory samostatně svým hlasováními a usnesením. V případě, že by jedna komora s tímto postupem nevyslovila souhlas, nebylo by možné následně postupovat podle této dohody a hlasovat.

 

Nyní navrhuji, abychom rozhodli o účasti kandidátů na této společné schůzi obou komor. Prosím, aby byl zjištěn počet přítomných poslanců.

 

Táži se, kdo z přítomných poslanců je pro návrh, aby se kandidáti na úřad prezidenta republiky mohli zúčastnit společné schůze obou komor. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 199 poslankyň a poslanců pro návrh 197, proti 2. Poslanecká sněmovna s návrhem vyslovila souhlas.

 

Prosím, aby byl zjištěn počet přítomných senátorů.

 

Táži se, kdo z přítomných senátorů je pro návrh, aby se kandidáti na úřad prezidenta republiky mohli zúčastnit schůze obou komor Parlamentu. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 81 senátorek a senátorů pro hlasovalo 81, proti nikdo. Senát s návrhem vyslovil souhlas.

 

Konstatuji, že jsme rozhodli, že kandidáti na úřad prezidenta republiky se mohou zúčastnit společné schůze obou komor Parlamentu.

 

Vítám mezi námi všechny tři kandidáty na prezidenta republiky: paní Janu Bobošíkovou, pana Jana Švejnara a prezidenta republiky pana Václava Klause.

Prosím, aby své místo zaujal pan Jan Švejnar. (Potlesk.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP