(13.10 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Tak totiž to dnešní jednání vypadá. Ale my skutečně jsme 29. června, je podepsána koaliční smlouva. Kdyby žádná podepsaná nebyla a byla tato smlouva uzavřena rukou dáním předsedů a podáním sestavy vlády prezidentovi, tak by se nic nestalo. Koaliční smlouvu totiž Sněmovna neschvaluje, koaliční smlouva je dohoda o vytvoření vlády. Dokonce Sněmovna neschvaluje ani programové prohlášení. Je to určitý zvyk společně s hlasováním o důvěře předkládat hlavní kroky a priority, které vláda chce naplňovat během svého funkčního období.

Měl jsem pocit z úvodního vystoupení Jiřího Paroubka, že volební kampaň neskončila. Možná, že neskončila, my to akorát nevíme, že pořád probíhá. Celé dnešní jednání mně připomíná právě předvolební situaci.

Vůbec se nechci vyjadřovat k tomu, co tady padalo, protože mi to připadá zbytečné. Přece jenom ale poznámku k demisi, ke vstřícnému kroku, o kterém Jiří Paroubek hovořil. Skoro bych řekl, že je dobré si ústavu přečíst. To, že ji neznají občané České republiky, pokládám za politováníhodné a měli bychom ve školních osnovách na to pamatovat, aby znali základní body ústavy. Vláda podává demisi nejpozději, a to neprodleně, po ukončení ustavující schůze. Může ji podat kdykoliv. To je jenom poznámka pro ty, kteří to nevědí.

My projednáváme bod volba předsedy Poslanecké sněmovny. Máme navrženého jediného kandidáta. Nebudu komentovat výroky, které tady byly, které tady padaly, nicméně pro mě je Miroslava Němcová - a já si myslím, že pro drtivou většinu z vás představuje právě toho člověka, který má nadhled, který má rozvahu, který má lidské a charakterové vlastnosti, aby tuto Sněmovnu mohl řídit. Já vám ji tímto vřele doporučuji. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Teď požádám, aby se k řečnickému pultu dostavil pan poslanec Martin Bursík a další bude pan poslanec Vojtěch Filip. Pak ještě Václav Exner. Prosím pana poslance Bursíka.

 

Poslanec Martin Bursík: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážená vládo, dovolte mi vám předně poděkovat za přivítání a rychlokurs uvedení do parlamentní politické reality, který jste připravili poslankyním a poslancům za Stranu zelených, kteří jsou v Poslanecké sněmovně vůbec poprvé po roce 1989. Pokusím se možná o nemožné a budu reagovat věcně a neútočně na projev pana předsedy vlády a pokusím se korigovat určitá nedorozumění a zároveň vypíchnout několik sdělení nebo vzkazů, které jsem zaznamenal v projevu jako pozitivní a které si myslím, že by mohly být východiskem pro hledání další cesty ze současné politické situace.

V průběhu projevu pana předsedy vlády, který nabírá teď síly pro další jednání, se několikrát rozsvítilo zelené světlo a on projevil zájem a péči v tom dobrém slova smyslu o Stranu zelených, o to, jestli se nám podařilo při jednáních o koaliční smlouvě si vytvořit dostatečný prostor pro naši politiku, jestli nebudeme povinni podporovat vládní návrhy, a projevil také lítost nad tím, že jsme ztratili naši vlajkovou loď, a to totiž ekologickou daňovou reformu. To je první nedorozumění, ke kterému došlo v projevu. Je dáno tím, že pan premiér studoval koaliční smlouvu z webových stránek, kde skutečně ekologická daňová reforma zmíněna nebyla. Mohu pana předsedu vlády ubezpečit, že k ekologické daňové reformě jako vlajkové lodi je v koaliční smlouvě celý paragraf.

Vyjádření je pikantnější ještě o to, že ekologická daňová reforma byla součástí tří vládních prohlášení se postupně střídajících vlád sociální demokracie. Vláda se zavazovala opakovaně k tomu, že provede fiskálně neutrální ekologickou daňovou reformu, nikdy k tomu nedošlo a nebyla schválena vládou ani koncepce. Na rozdíl od toho v koaliční smlouvě jsme se shodli na tom, že prosadíme společně ekologickou daňovou reformu a že budeme diferencovat spotřební daně z elektřiny a tepla podle míry negativního dopadu výroby elektřiny a tepla na životní prostředí. To je velmi podstatný princip, který nebylo možno nalézt v žádném z programových prohlášení předchází vlády sociálně demokratické, která to tam měla uvedeno, ale práci neudělala.

Mohu-li jenom stručně vypíchnout témata, o kterých se zmínil pan předseda vlády, tak v koaliční smlouvě najde celou řadu typických bodů, typických programových témat, která jsou typická pro Stranu zelených nejen z oblasti ochrany životního prostředí, dopravy, ochrany klimatu, ale také z oblasti ochrany lidských práv právního státu a omezování korupce. Co pokládám na projevu pana předsedy vlády za pozitivní, je to, že řekl, že je připraven jednat o programových tématech, která tady zmínil. Já mohu odpovědět tak, že za Stranu zelených jsem také připraven s panem předsedou vlády jednat a hledat východiska a odstraňovat nedorozumění a vysvětlit pozici a polohu Strany zelených v rámci připravované trojkoaliční vlády.

Ještě jedna poznámka na konec. Pan předseda také zmínil to, že dokud bude předsedou sociální demokracie, tak žádná politická strana nebude vylučována z jednání. My jsme zaznamenali, že od přihlášení do rozpravy tady uplynula téměř jedna hodina a my jsme nemohli jako Strana zelených tady uplatnit žádné přednostní právo, tak jak tady jednotliví poslanci či ministři přicházeli a mohli se zapojovat do debaty. V tu chvíli jsme si uvědomili, že něco tady není v pořádku. My jako zelení jsme přišli do Poslanecké sněmovny s mandátem, kterým je 6,29 %, ale především s mandátem každého z nás, který je více než 53 000 hlasů za jeden mandát, se kterým jsme vstoupili do Sněmovny. My si nestěžujeme, respektujeme volební systém tak, jak je v České republice nastaven. Budeme se snažit nespravedlivý propočet změnit do budoucnosti, ale musím upozornit na to, že jsou tady poslanci, kteří mají mandát 23 000 voličů, tedy více než dvojnásobně menší než my, kteří jsme byli zvoleni za Stranu zelených. Samozřejmě bereme všechny poslankyně a poslance jako rovnoprávné partnery, ale byli bychom velmi rádi, kdyby stejně tak všechny poslankyně a poslanci brali jako rovnoprávné partnery nás. To znamená, aby umožnili Straně zelených ustavit vlastní politický klub, tak abychom tady mohli vstoupit do debaty, když je to potřebné, abychom měli stejná práva pro to, abychom mohli vykonávat řádně výkon funkce.

V tomto ohledu bych vás rád upozornil na to, že během dneška podáváme do parlamentní procedury novelu zákona o jednacím řádu, a rád bych vás požádal všechny, abyste podpořili tento návrh, aby tady byly skutečně rovné podmínky pro čtyřletý výkon poslanecké funkce.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Nyní požádám Vojtěcha Filipa, připraví se poslední písemně přihlášený Václav Exner.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, budu velmi stručný. Po volbách do Poslanecké sněmovny je zřejmé, a bylo to tu několikrát opakováno, že nominální pravice ODS a KDU-ČSL má oněch 94 poslaneckých mandátů, sociální demokracie 74, radikální levice KSČM 26 a zelení 6. Výsledek tedy není patem. Je to výsledek toho, jak se rozhodli voliči České republiky, a já jsem ten výsledek uznal, respektuji ho a budu ho uznávat po celou dobu tohoto volebního období, ať je kratší, nebo bude standardní, čtyřleté.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP