Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
14. července 2006 v 10.04 hodin

Přítomno: 193 poslanců

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dámy a pánové, přeji vám dobré ráno a zahajuji přerušené jednání ustavující schůze. Prosím vás, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Přečtu vám, že paní poslankyně Lucie Talmanová bude mít náhradní kartu číslo 37, pan poslanec Pavel Bohatec kartu 42, pan poslanec Kladívko náhradní kartu 41, pan poslanec Karel Černý má náhradní kartu číslo 35, pan poslanec David Šeich má náhradní kartu číslo 34.

Co se týče omluv na dnešní den, tak v této chvíli tady žádné omluvy nemám.

Myslím, že bychom mohli přistoupit k projednávání toho bodu, na kterém neustále vězíme. Tím bodem je

 

9.
Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

  

Požádám předsedu volební komise pana poslance Tluchoře, aby nám sdělil, jak vypadá situace.

Pan poslanec Bursík má náhradní kartu číslo 33.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, volební komise se dnes na své 4. schůzi sešla, projednala přípravu třetí volby předsedy Poslanecké sněmovny a přijala usnesení číslo 11. Ve stanovené lhůtě poslanecké kluby nenavrhly žádného kandidáta na třetí volbu předsedy Poslanecké sněmovny, a proto se třetí volba předsedy Poslanecké sněmovny nekoná.

Není-li žádný jiný návrh - protože byl avizován návrh na pondělí jako jednací den, ale pokud tento návrh nezaznívá, jak vidím, tak volební komise vyhlašuje lhůtu pro podávání návrhů na čtvrtou volbu předsedy Poslanecké sněmovny a na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny do středy 19. července do 16 hodin a doporučuje, aby ustavující schůze Poslanecké sněmovny byla přerušena do pátku 21. července do 10 hodin.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme závěr volební komise. Já jsem také jednal a navrhuji, abychom hlasovali o termínu pondělí 14 hodin. Navrhuji, abychom se sešli v pondělí, to je v rámci desetidenní lhůty, a navrhuji, abychom hlasovali o pondělku 14. hodině. Myslím, že tomuto návrhu nic nebrání.

Vyhlašuji nyní rozpravu, pokud chce ještě někdo další vystoupit k tomuto závěru volební komise. Vidím, že se hlásí pan poslanec Pavel Kováčik. Má slovo jako první.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedající, paní a pánové, poslanecký klub KSČM se znepokojením sleduje vývoj, který kolem nominací do takového základního kroku na rozjezd Poslanecké sněmovny, jakým je volba předsedy Poslanecké sněmovny, dosud panuje. Jsem přesvědčen o tom, že s každým dnem, o který odsouváme zvolení předsedy Poslanecké sněmovny, což není nějaká rvačka o posty, ale je to prostě akt nutný k tomu, aby Poslanecká sněmovna mohla začít pracovat, nejenže ztrácí politika v České republice a politické strany, které jsou do tohoto ctihodného shromáždění zvoleny, u občanů svůj kredit. Byť někteří možná počítáme s tím, že občané jsou na dovolených, na chalupách, u moře, na chatách, nebo třeba také na brigádách, aby si přivydělali, že nesledují až tolik politiku, já vás ubezpečuji, že sledují. Máme poměrně velmi znepokojivé signály o strmém sestupu, dalším strmém sestupu, ne již tak vysokého kreditu politiky a politiků v České republice.

Rád bych vyjádřil znepokojení i z toho důvodu, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky je a vždycky byla i polem, na kterém bylo lze pěstovat rozpravu o věcech, které - ať již se týkají vnitřní nebo zahraniční politiky - zajímají a trápí občany České republiky. Oni očekávají, že politická reprezentace bude moci, bude chtít a také bude vyjadřovat svoje postoje k problémům, jako je třeba obrovský, nečekaný, vyšší než slibovaný nárůst nájemného, jako jsou třeba pohyby v cenách energií, ale třeba jako je diskuse, která je a není diskusí, tu se objednali, tu se neobjednali, tu o tom někdo neví, tu o tom někdo ví… Ano, mám na mysli třeba ono možné umísťování, možnou diskusi o raketových základnách Spojených států na území České republiky. To všechno, anebo třeba také situace na Středním východě, kde mi dovolte vyjádřit nesouhlas poslaneckého klubu KSČM a KSČM obecně s tím, že si prostě někdo může vyrazit na sousední stát, a teď mám na mysli agresi Izraele vůči Libanonu, dnes ráno v zprávách - rozbombardovaná hlavní silnice, bombardování letiště apod.

A my tady sedíme a posouváme si termíny a posouváme si lhůty a nenavrhujeme si a nenominujeme si předsedy a nedokážeme se v podstatě domluvit ani na tom, že se domluvíme. Já bych chtěl - a nebojte se, nebudu vás už déle zdržovat - vyjádřit přesvědčení, že ten pondělek, který pan kolega Zaorálek navrhuje a se kterým mimochodem souhlasím právě proto, abychom dali najevo, že vytváříme ještě prostor pro jednání, že ten pondělek bude posledním dnem volby předsedy Poslanecké sněmovny, že se v pondělí podaří nastartovat v tomto jednacím sále pohyb směřující k práci a že občané si nebudou říkat ten nový vtip, kde při dotazu: "Nesvítí snad někde zbytečně?" - "Ano, v Poslanecké sněmovně. Každý týden minimálně jednou."

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP