(10.10 hodin)

Předsedající Lubomír Zaorálek: Do rozpravy ke sdělení předsedy volební komise se hlásí také předseda klubu pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem svým i jménem předsedy Občanské demokratické strany Mirka Topolánka svolat bezprostředně po skončení nebo přerušení dnešní schůze do místnosti 104 pokračování schůzky formátu pět krát dva, to znamená zástupců pěti politických stran, a to jejich předsedů a předsedů poslaneckých klubů, a to právě proto, že i my jsme znepokojeni tím, jak zatím bezvýsledně se vyvíjí ustavení orgánů této Sněmovny. Zároveň mi dovolte oznámit, že poslanecký klub ODS podpoří konání dalšího jednání již v pátek, jinými slovy, snažíme se minimalizovat odklady, se kterými Poslanecká sněmovna jedná.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: To je další návrh. Ptám se, kdo dál se hlásí do této rozpravy. Hlásí se pan ministr Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že musíme být znepokojeni všichni a není to otázka nějaké stranické příslušnosti. Věřím tomu, že už vyjednávači konečně začnou vyjednávat a začnou hledat cesty k řešení, protože stávající stav je skutečně potřeba řešit. A mohu říci i ze strany vlády, že jsme znepokojeni tím, že se naše funkční období stále protahuje. Zítra oslaví ti, kteří vstoupili do Špidlovy vlády, čtvrté výročí vlastně účasti ve vládě, ale věříme, že se najde řešení.

Já myslím, že to je velmi jednoduché. Je potřeba vycházet asi ze situace, která reálně nastala, a chápu to, že pokud jde o tzv. menšinovou trojkoalici, tak prostě i tady platí matematika. Zkrátka a dobře, jestliže v této Poslanecké sněmovně se nepočítá, pak samozřejmě to vypadá, jako kdyby tady bylo konečné řešení tím, že se podepsala koaliční smlouva trojkoalice, která bohužel, jak se ukázalo už ve čtyřech volbách, je menšinová, a to dokonce i vlastními hlasy.

Jsem přesvědčen o tom, že konstruktivní přístup a i určitá velkorysost ze strany vyjednávajících by měla vést k jednoznačnému závěru. Jestliže v této chvíli sestavuje vládu ODS a další dvě strany, pak by předsedou Poslanecké sněmovny měl být představitel a zástupce nejsilnější druhé strany, a to bez podmínek. Protože situace je zcela jiná, než byla po minulých volbách, kdy sice vládní koalice měla 101 hlasů, ale přesto byla většinová, a byla schopna to, na čem se dohodla, prohlasovat. V této situaci, a mohlo to nastat už před třemi čtyřmi týdny, bylo možné uzavřít tuto ustavující schůzi, a už tady dva tři týdny mohla vládnout nová vláda, která by byla jmenována panem prezidentem.

Já věřím, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, že velmi zvážíte tento další postup, a věřím tomu, že se nám podaří v nejbližších dnech - a dejme si prostor do pondělka, protože skutečně to, co já vnímám ze strany sociální demokracie jako problém, že v podstatě do této chvíle nezačala jednání o řešení vládního uspořádání ve vztahu, a tady jsou pouze dvě možnosti. Buď menšinová vládní trojkoalice bude hledat podporu u klubu KSČM, anebo u klubu sociální demokracie. Já myslím, že není možné, abychom vystavili národ České republiky, občany tohoto státu, prostě náhodným hlasováním v této Sněmovně jenom na základě toho, jestli některý z poslanců či poslankyň onemocní nebo zrovna zůstane někde v zácpě na dálnici mezi Brnem a Prahou apod. Já myslím, že je potřeba, aby tato Sněmovna skutečně byla funkční a aby i vláda, která z tohoto uspořádání vyjde, byla schopna v této zemi racionálně vládnout. A já věřím, že řešení společně najdeme.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pokud se nikdo další do rozpravy nehlásí, jak se mi zdá, tak rozpravu končím.

My bychom měli nyní rozhodnout o tom, kdy bude ustavující schůze pokračovat. Připomínám, že jsem sám navrhl, aby to bylo v pondělí 24. července ve 14 hodin. To je návrh, o kterém bychom museli hlasovat, protože podle jednacího řádu pondělí není normálně jednacím dnem Sněmovny. Pokud by tento návrh neuspěl, tak automaticky bude platit to, co navrhoval pan poslanec Tlustý, pátek. O tom, podle mě, není třeba hlasovat.

Já jenom zazvoním. Předpokládám, že jste přihlášeni.

 

Budeme hlasovat o mém návrhu, aby sněmovna, ustavující schůze, byla přerušena do 24. července do 14 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro takto přerušit naše jednání, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 6, přítomno je 193 poslanců, pro hlasovalo 96, proti 84. To by znamenalo, že návrh přijat nebyl.

 

Ale vyčkejte na kontrolu hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.)

Ptám se, jestli někdo zpochybňuje hlasování. Hlásí se pan poslanec Fiala.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP