(10.30 hodin)
(pokračuje Jičínský)

A tím, že uvažujeme takto politikářsky, a jinak to nemohu nazvat než politikářstvím, tím tedy občanům dokazujeme, že skutečně nejsme schopni dělat politiku, ale že děláme jen to, na co jsme si tady často zvykli, malé české handlování, kšeftaření a politikaření. Je mi líto, že takto má Poslanecká sněmovna zahájit svoji činnost. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Fakticky chce reagovat pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pan kolega Jičínský tady říkal o tom, že trojkoalice blokuje volbu Poslanecké sněmovny. Mně to připomíná ten vtip, kdy Skot neustále chodí do kostela a prosí pánaboha o výhru, a když už je tam podesáté a pořád hořekuje, že je chudý a jeho děti nemají co jíst, ať vyhraje, tak se ozve hlas: "Já už ti tu výhru dám, ale musíš si proboha jednou vsadit." Připadá mi to tak, že sociální demokracie hořekuje, že jsme jí nezvolili žádného kandidáta, ale oni zatím žádného nenavrhli.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Teď je řádně přihlášen pan ministr Škromach a pak jsem viděl pana poslance Tlustého.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že se zase dostáváme do nějakých počtů, vzpomínek na budoucnost apod., popírání zastupitelské demokracie, viz argumenty nebo pseudoargumenty, které tady předváděl pan předseda zelených Bursík. Já myslím, že je potřeba vycházet z politické reality, která tady existuje.

Jsme opět před - myslím že už pátou - volbou předsedy Poslanecké sněmovny, je tady jediný kandidát, a tím je kandidát trojkoalice. My to musíme jednoznačně rozdělovat. Zkrátka a dobře, povolební uspořádání, jehož hlavním architektem je Mirek Topolánek, který je jako předseda ODS pověřen panem prezidentem dohodnutím tohoto povolebního uspořádání, a to ještě mimoústavně, protože v podstatě nebyl oficiálně pověřen sestavením vlády, tak vyjednává. Otázka je, jak úspěšně nebo neúspěšně. Stav je takový, že už asi před třemi dny trojkoalice oslavila první malé výročí, to je měsíc od podepsání koaliční smlouvy, a tím to skončilo.

Je potřeba - a nemá cenu tady neustálé osočování sociální demokracie z toho, že snad něčemu škodíme, něčemu bráníme - si uvědomit zásadní věc. Myslím si, že před týdnem čtrnácti dny jsme o tom hovořili jednoznačně. Nejkratší cesta tohoto trojkoaličního projektu k převzetí vládní zodpovědnosti je velmi snadná a velmi jednoduchá: stačí prohlásit, že podpoří volbu předsedy Poslanecké sněmovny z řad strany, která nesestavuje tuto vládu. A je to logické - Poslanecká sněmovna by měla mít kontrolní činnosti vůči vládě, která nemá většinu v této Poslanecké sněmovně, a ať si to počítáme jakkoliv, prostě tato vláda nebo tento projekt nemá většinu v této Poslanecké sněmovně, a musí vycházet v podstatě z modelů, s nimiž jsou zkušenosti z let 1996-1998. V roce 2002 byla zcela jiná situace - byť těsná většina, ale vláda měla většinu a mohla v mnoha věcech rozhodovat tak, jak se tenkráte rozhodla. Trvalo to také asi do 15. července, čili ten skluz zdaleka není tak dramatický, jak by to mohlo na první pohled vypadat, protože naše vláda - tenkrát ještě Špidlova - začínala myslím kolem 15. července.

Já myslím, že v této chvíli opět jsme někde, a je to otázka schopnosti, neschopnosti, nebo řekněme důvěryhodnosti vyjednávačů, a myslím si, že pan předseda Bursík v rámci trojkoalice opět nezklamal, protože jestliže sociální demokracie udělala několik vstřícných kroků, a ten základní byl - a myslím si, že je potřeba to znovu zopakovat - a poslední, a já myslím, že i pro připravovaný projekt trojkoalice by byl vlastně tím šémem, který otevírá tuto Poslaneckou sněmovnu a její činnost - a my bychom byli rádi, kdyby to bylo co nejdříve - a musím říci, že i za členy vlády bychom byli rádi, kdyby ta změna proběhla co nejdříve. Je potřeba dělat důležitá rozhodnutí, je potřeba připravovat rozpočet a další věci.

A ta změna, ten návrh byl, myslím, naprosto férový - když se tady stále říká volba na férovku, ale věřte, vážené paní poslankyně a páni poslanci, že sociální demokracie není natolik naivní, aby šla na volbu na blbovku, ale že budeme skutečně vycházet z toho, že politické uspořádání se zakládá vždy a všude nikoliv na náhodě, loterii, na tom, jestli některý poslanec onemocní nebo ne, nebo jestli zrovna zůstane někde v zácpě, ale musí stát na určitých politických dohodách. A to je prostě normální demokracie. Ať se to panu Bursíkovi líbí nebo nelíbí, tak to prostě je, a jestli on patří mezi politické naivisty, je to jeho vlastní problém.

Náš návrh, který spočíval v tom, že předseda Poslanecké sněmovny za sociální demokracii - a byli jsme při jednáních ochotni hovořit i o jménech, případně o změně jména - pověří v případě, že ke třetí volbě dojde - a mně osobně připadá, musím říci, trošku zvláštní, kdy v situaci, kdy nedošlo ani k první volbě, hovořit o třetí volbě. To si, vážené dámy a pánové z trojkoaliční budoucí vlády nejste už ani teď jisti tímto projektem, že projde touto zkouškou ohněm, a uvažujete už o třetí volbě? Zvažte, jestli vůbec má cenu takovýto projekt, který je již předem určen k neúspěchu. Ale pokud máte pocit, že bude úspěšný, tak proč hovořit o druhé, nebo dejme tomu ještě o třetí volbě?

Ale přesto náš zástupce sociální demokracie je připraven na to, aby prohlásil, že nenavrhne prezidentovi nikoho jiného než toho, kdo předloží 100 plus x hlasů v této Poslanecké sněmovně, čili 101 a více. To znamená, že to bude projekt, který bude mít většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. Co riskuje kterákoliv z politických frakcí v této Poslanecké sněmovně tímto návrhem? Nic, protože samozřejmě v tuto chvíli zatím nikdo nepředložil většinový návrh a není to ani návrh trojkoalice.

My jsme reagovali také na návrh pana předsedy Topolánka na to, že a priori odmítnutí projektu trojkoalice ve fázi, ve které bylo, jsme znovu zvážili a řekli jsme "ano, budeme jednat", a ze strany koalice zaznělo "ano, to je naše podmínka, že budeme jednat". Bohužel, opět jednání, která probíhala - a myslím si, že z naší strany byla velmi vstřícná - se najednou obrátila do pozice - pokud nám dopředu nebudete garantovat, nebo alespoň deklarovat, možnost, že vlastně podpoříte naši trojkoaliční vládu, tak v žádném případě není možné odblokovat Poslaneckou sněmovnu tím, že bude zvolen předseda Sněmovny za sociální demokracii. Navíc znovu opakujeme, že jsme připraveni na to, že v situaci, pokud by došlo k tomu - a to může být i rozhodnutí pana prezidenta Klausse, že pověří sestavováním ve druhém kole například představitele druhé nejúspěšnější politické strany ve volbách - a jenom bych tady připomněl dámám a pánům z ODS vyjádření jednoho z jejich nejvyšších představitelů, pana Přemysla Sobotky, který ihned po volbách na Slovensku prohlásil, že doufá, že na Slovensku bude sestavovat vládu a bude předsedou vlády nikoliv pan Fico, který vyhrál volby, ale pan Dzurinda, který už dvakrát předtím volby prohrál a dvakrát sestavoval vládu a dvakrát na Slovensku vládl.

Takže udělejte si v tom pořádek, vážení představitelé ODS, co vlastně chcete prezentovat. Na jedné straně říkat a pro jiné země radit, že by tam měli vládnout představitelé stran, které ve volbách prohrály, a na druhé straně říkat, že v České republice, v zemi, kde sami jste účastni na těchto jednáních, neumožníte ani náhodou možnost, aby se pokusil - říkám pokusil - v situaci, kdy vládnete sto hlasy v rámci trojkoalice - tak předpokládám, že neúspěšně - sestavit takovou vládu zástupce druhé nejúspěšnější strany ve volbách.

Možná bych tady ještě mohl zmínit, a mnozí z vás se těch jednání zúčastnili v době tzv. opoziční smlouvy, kdy právě ODS, tenkráte ještě pod vedením předsedy pana Václava Klause, prosazovala do ústavy princip, že v případě, že v prvním kole sestavování vlády nesestaví tuto vládu vítěz voleb, že dostane toto právo druhý na pásce. Zřejmě se doba od té doby změnila a situace v politice se vždycky přizpůsobuje tomu, co je zrovna pro tu politickou stranu účelné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP