(10.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Takže abych už nehovořil příliš dlouho. Sociální demokracie je stále připravena ke konstruktivním jednáním o povolebním uspořádání, ale není povinností sociální demokracie podporovat trojkoaliční projekt, který byl sestaven bez jakékoliv konzultace s námi. Je to právo těch, kteří podepsali a signovali takovýto projekt, ale pakliže tento projekt chce podporu ze strany sociální demokracie, tak musí být nalezeno východisko. My jsme otevřeli prostor a musím říci, že potom neprospívá takovýmto jednáním vyjádření nejvyšších představitelů např. ODS o tom, že sociální demokracie je Hizballáh, nebo já nevím co. To se opakuje neustále dokola. My se chováme slušně, chováme se vstřícně, a já myslím, že způsob této komunikace dává jasně najevo, o co jde. Já mám trošku pocit i z těch jednání, že tady ani nejde o to, rychle nastoupit do vládní zodpovědnosti, protože jsme taky zaznamenali z jednání některá vyjádření, že se v podstatě čeká na to, že by vláda mohla taky předložit státní rozpočet, a že potom teprve bude zájem to převzít a pak řekneme, tak jste si předložili rozpočet, tak nám ho schvalte. Je to samozřejmě taktika a je to samozřejmě možné. Ale musím říci - pochopil jsem dobře, jak vidím, jak pan poslanec Langer kývá.

Neobviňujme se z toho, kdo zpomaluje jednání, kdo chce, nebo nechce převzít vládu. Já chci říci, a myslím, že mluvím za celou tuto vládu, v současné době už přesluhující, že přivítáme jakékoliv řešení tak, abychom už mohli ukončit tuto činnost, protože musíme dělat mnohá exekutivní rozhodnutí a přitom mnohdy už k tomu chybí možnost prosadit v rámci Parlamentu třeba legislativní změny apod.

Mám obavu, že opět, možná že díky vstřícným krokům trojkoalice ke KSČM, se najde nějaký zbloudilý poslanec, ale já věřím, že ne, tak jak tato rozhodnutí byla.

A možná jenom poznámka k tomu, proč sociální demokracie stáhla svého kandidáta. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, přece za situace, kdy a priori víme dopředu, že náš kandidát má podporu 74 poslanců sociální demokracie, nemá zcela jistou podporu celého poslaneckého klubu KSČM, tak jak se vyjádřili někteří zástupci KSČM, a stoprocentně nemá podporu žádného ze sta poslanců vládní koalice - předpokládám, že vládní koalice je pevná, a svými závazky to podpořila, pan předseda Bursík to tady jenom připomenul - tak by přece bylo politickou naivitou stavět kandidáta, který a priori dopředu nemá zajištěno víc než hlasy svého poslaneckého klubu, kdy ostatní poslanecké kluby odmítají jeho podporu. Proč bychom měli vystavovat našeho kandidáta zase zbytečné prohře v zápase, který je prohrán a priori dopředu?

Znovu, úplně na závěr. Chcete-li v rámci trojkoalice převzít co nejdříve vládu, máte nejkratší cestu. Podpořte kandidáta sociální demokracie na předsedu Poslanecké sněmovny, do několika dnů vláda podá demisi, vy můžete být jmenováni do vlády a můžete převzít vládní zodpovědnost. A my - samozřejmě - zaujmeme pozici, která nám v té chvíli bude příslušet. Ale nechtějte v situaci, kdy tady tři strany sestavují vládu, která nemá většinovou podporu v této Poslanecké sněmovně, abychom vám ještě s radostí předali post předsedy Poslanecké sněmovny. Proto si myslím, že v této chvíli stavět kandidáta za trojkoalici je nesmyslné, protože takový kandidát prostě nemůže být zvolen, ale chcete-li ho podrobit opět neúspěšné volbě - já to Honzovi Kasalovi moc nepřeju, je to jeho problém, že se nechává tímto způsobem vláčet, ale budiž - opět si odzkoušíte, možná, že máte svých sto hlasů, ale této Sněmovně ani českému národu to nepomůže.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Fakticky se přihlásil pan poslanec Kováčik, který chce zřejmě reagovat na toto vystoupení.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Ano, děkuji. Pane předsedající, rád bych se věcným, klidným, leč rozhodným hlasem ohradil proti spekulacím v projevu pana kolegy Škromacha, těm spekulacím, které se týkají možných zbloudilých poslanců KSČM. Prohlašuji zcela zodpovědně, že poslanci KSČM nejsou ti, kteří by kdykoliv zbloudili, zvláště ne směrem, o kterém tady byla řeč. Rád bych v této souvislosti připomenul poměrně krátkou historii této Poslanecké sněmovny, a ještě zdaleka do hlubin zapomnění nezapadla jména jako Wagner, Teplík atp. Tito poslanci nebyli z klubu KSČM, tito poslanci byli ze zcela jiného klubu a přešli, či já nevím z jakých pohnutek změnili náhle svoje stranické přístupy. Nic takového u komunistů, prosím pěkně, nehledejte. Děkuji za pozornost.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Teď prosím pana poslance Tlustého, který je řádně přihlášený jako další do rozpravy. Prosím k řečnickému pultu.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážené dámy, vážení pánové, vážená veřejnosti, která - doufám - toto jednání sleduje. Já myslím, že z projevu, zejména pana kolegy Škromacha, už začíná být při tomto pokusu zcela zřejmé, jaká je současná situace, na čem je postavená a jaké je přání sociální demokracie o povolebním vývoji.

Pan kolega Jičínský mě opakovaně jmenoval, a já proto reaguji na jeho tezi, podle které, když to zjednoduším, pane kolego, myslím, že to tak bylo jasně řečeno, ČSSD má faktické nebo alespoň morální právo na sestavování vlády, a to přesto, že nevyhrála volby, nemá většinu v této Poslanecké sněmovně, nemá koaliční smlouvu se svým partnerem. Já bych chtěl naprosto jasně odpovědět, že právě proto, že to, co jsem vyjmenoval, platí, že sociální demokracie, byť je to pro ni nepředstavitelné, umím si představit, jak je to nepředstavitelné, prohrála volby, nemá stojedničku dohromady s klubem KSČM, jak si přála a na tuto kartu všechno vsadila, přesto si neumí představit, že by v České republice nadále nevládla. Proto trváte na své tezi, že máte faktické, morální či jiné právo na sestavování vlády. A já bych tady chtěl za sebe i za poslanecký klub ODS jasně prohlásit, že je evidentní, že ho nemáte, protože jste prohráli volby, protože nemáte většinu, protože nemáte koaličního partnera. A vy to víte, a proto nekandidujete opakovaně kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny, a dokonce - a budu hodně tolerantní - na hraně ústavy a volebního řádu této Poslanecké sněmovny provozujete "volbu" způsobem, kdy poslanci České strany sociálně demokratické opouštějí volební místnost s hlasovacím lístkem v kapse, aby ho po té mohli předložit ke kontrole svým vůdcům. Právě to, že jste došli až na tuto hranu, jenom potvrzuje, že dobře všechno to, co jsem teď řekl, víte. Víte, že jste prohráli volby, víte, že nemáte většinu, nemáte koaliční smlouvu, bojíte se, že nemáte ani stovku v této Poslanecké sněmovně, protože podporu pro takovouto obstrukci je těžké nalézt, a umím si představit, že ne sto sociálních demokratů a komunistů si přeje pokračování toho, co se tady odehrává, a v tomto smyslu výtky a obavy, které tady vyřkl předseda KSČM, sdílím, protože je opravdu nestandardní, aby tak dlouho pokračovalo toto "bezvládí" a tak dlouho bylo dokazováno, že politická scéna se neumí s touto situací vypořádat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP