(Jednání pokračovalo ve 14.52 hodin.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi zahájit přerušené jednání a poprosit předsedu poslance Petra Tluchoře, aby nás nyní informoval o výsledku tajné volby předsedy Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil se zápisem o volbě předsedy Poslanecké sněmovny ze dne 14. srpna 2006. Jednalo se o sedmou volbu, první kolo.

Počet vydaných hlasovacích lístků 197, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 197. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků nula.

Pro poslance Miloslava Vlčka bylo odevzdáno 174 hlasů. V prvním kole byl pan Miloslav Vlček zvolen předsedou Poslanecké sněmovny. Blahopřeji. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych poblahopřál nově zvolenému předsedovi Poslanecké sněmovny a zeptal se ho, zda si přeje vystoupit. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji všem, kdo mi svým hlasem umožnili stanout v čele Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jsem přesvědčen, že po měsících tápání a nejistot bude možné přistoupit ke každodenní práci Poslanecké sněmovny a jejích orgánů. Po tom přece veřejnost v uplynulých týdnech volala. K tomu ostatně každému z nás dala ve volbách svůj hlas.

Velice dobře víte, co této volbě předcházelo. Ano, někdy je potřeba činit mimořádné a nestandardní kroky. Můj veřejný závazek učiněný před samotnou volbou před touto Sněmovnou k takovým krokům nesporně patří.

Chci zároveň zdůraznit jedno: Byť se tvrdí, že v politických dohodách nejde o konkrétní osoby, pak já to právě dnes cítím zcela jinak. Přestože Česká strana sociálně demokratická dala politickým partnerům jasné a srozumitelné garance dočasnosti mého mandátu, musel jsem učinit veřejný osobní slib. Ten jsem dal, přestože jsem byl de facto zároveň označen za člověka, který dané slovo dodržet nemusí. Proto teď a opakovaně zdůrazňuji, že jsem se vždy snažil své slovo držet a považuji za zcela samozřejmé, že tak učiním i v tomto případě. A pokud jsem tento osobní postoj, který by měl být vlastním každému, musel veřejně deklarovat, tak jen proto, že si to vyžádala mimořádnost současné politické situace.

Už jsem slyšel, že mne mnozí označili za "zimního krále". Možná proto, že historický zimní král Fridrich Falcký byl českými stavy zvolen českým králem dne 26. srpna 1619. Budiž. Nechme však stranou historické paralely. Jen bych však rád dodal, že v čase, ve kterém mi bude dáno Sněmovnu vést, se v žádném případě neuložíme k zimnímu spánku. Opakuji: Chci, aby Poslanecká sněmovna začala pracovat. Máme totiž před sebou mnoho úkolů. Pojďme je tedy co nejrychleji, zároveň však i co nejlépe řešit. Především v zájmu lidu naší země. Věřím, že společně se nám na této cestě bude dařit.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo.

Kolegové, můj úkol řídit tuto část ustavující schůze skončil. Já v tuto chvíli přeruším jednání Sněmovny. Nový předseda bude konečně podepisovat naše průkazy. To je věc, která už naléhavě čeká na něho, a bude to první úkol, kterého se bude muset ujmout.

Udělali bychom pauzu 35 minut, takže bychom se sešli v 15 hodin 30 minut a tohoto řízení se už ujme nově zvolený předseda.

 

(Jednání přerušeno ve 14.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP