(Jednání pokračovalo v 15.30 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Dalším bodem je

 

10.
Návrh na stanovení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny

 

Výsledkem jednání poslaneckých klubů je návrh, aby v pátém volebním období měla Poslanecká sněmovna pět místopředsedů. Proto v souladu s § 26 našeho jednacího řádu navrhuji, abychom stanovili jejich počet na pět.

Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu uzavírám. Rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

Přednesu usnesení: "Poslanecká sněmovna stanoví počet svých místopředsedů na pět."

 

Zahájím hlasování. Kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování číslo 13 ze 195 přítomných pro 173, proti 2. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

(Po menší prodlevě:) Promiňte mi, malinko jsem se ztratil, nedivte se, je to pro mě trošku složitější. Já si myslím, že by mělo následovat vystoupení pana předsedy volební komise. Takže prosím pana poslance Tluchoře.

(Po poradě u předsednického stolu:) Otevírám bod

 

11.
Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny

 

Prosím pana předsedu volební komise, poslance Petra Tluchoře, aby nás seznámil s kandidáty, představil nám je a seznámil nás s dalším postupem. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, volební komise projednala návrhy poslaneckých kloubů na místopředsedy Poslanecké sněmovny a přijala své usnesení č. 18. Připomínám, že před malou chvílí Poslanecká sněmovna rozhodla, že v tomto volebním období bude pět místopředsedů.

Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti: pan poslanec Vojtěch Filip za KSČM, pan poslanec Jan Kasal za KDU-ČSL, paní poslankyně Miroslava Němcová za ODS, paní poslankyně Lucie Talmanová za ODS a pan poslanec Lubomír Zaorálek za ČSSD. V tomto abecedním pořadí budou rovněž tito kandidáti uvedeni na hlasovacím lístku, který si vyzvednete.

Podle zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se místopředsedové Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním. Volba probíhá nejvýše ve dvou kolech. Volba místopředsedů probíhá obdobně, jako probíhala volba předsedy, s tím rozdílem, že poslanec na hlasovacím lístku může vyjádřit zakroužkováním souhlas nejvýše s takovým počtem kandidátů, který byl stanoven pro obsazení míst místopředsedů Poslanecké sněmovny, tedy pět. V prvním kole jsou místopředsedy Poslanecké sněmovny zvoleni kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Nezíská-li nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců tolik kandidátů, aby byl obsazen stanovený počet míst místopředsedů Poslanecké sněmovny, koná se na neobsazená místa druhé kolo první volby. Do druhého kola postupují nezvolení kandidáti z prvního kola. Ve druhém kole jsou zvoleni ti kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Nebyla-li ani po druhém kole volby obsazena stanovená místa místopředsedů, koná se první kolo druhé volby s novými kandidáty, které předkládají poslanecké kluby volební komisi nejpozději 24 hodin přede dnem volby. Tajná volba je připravena a může kdykoli začít.

Já ještě po rozpravě, tedy těsně před hlasováním, pro jistotu jednou zopakuji ten postup, jak naložit s vašimi hlasy. Ale až těsně před samotným aktem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Otevírám rozpravu. Nikdo se do rozpravy nehlásí, rozpravu končím.

Poprosím pana předsedu, aby znovu zopakoval ta jména a postup.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ještě jednou. Na hlasovacím lístku budou v abecedním pořadí uvedeni tito kandidáti: pan Vojtěch Filip, pan Jan Kasal, paní Miroslava Němcová, paní Lucie Talmanová, pan Lubomír Zaorálek. Souhlas s daným kandidátem vyjádříte zakroužkováním pořadového čísla před jeho jménem, nesouhlas s navrženým kandidátem vyjádříte přeškrtnutím pořadového čísla před jménem navrženého kandidáta. Pro to, aby byl hlasovací lístek a váš hlas platný, musí být označena všechna pořadová čísla před jednotlivými jmény. Není tedy možné například čtyři čísla zakroužkovat a celé jméno škrtnout - v takovém případě je hlasovací lístek neplatný. Je potřeba pouze křížkem označit hlas proti kandidátovi, křížkem přes číslo. Ano?

Hlasovací lístky jsou připraveny a budou vydávány od 15.45 hodin po dobu 20 minut. Čili do 16.05 hodin. Poté bude volební komise potřebovat 20 minut na sečtení hlasů a můžeme se zde sejít v 16.30 hodin.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Takže vydávání hlasovacích lístků bude zahájeno v 15.45 hodin do 16.05 hodin, potom necháme do 16.30 hodin zpracovat výsledky hlasování a v jednacím sále se sejdeme v 16.30 hodin.

Přerušuji jednání pro konání tajné volby místopředsedů Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání přerušeno v 15.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP