(10.20 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Jinak samozřejmě, protože nejsem řekl bych věcně příslušný, tak žádný pozměňovací návrh nedávám. To nechávám na úvahu kolegů, kteří k této problematice mají blíže, ale je to třeba podle mého soudu posoudit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Hojda. Pan předseda Tlustý dává přednost panu poslanci. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji panu předsedovi Tlustému. Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, já jsem se přihlásil k té části doprovodného usnesení, která se týká podvýborů. Chápu tuto dohodu. Myslím si, že je to dohoda celkem opodstatněná. Je zapotřebí si ale uvědomit, že jsou některé výbory, např. hospodářský - protože jsem byl v hospodářském výboru, předpokládám, že zase budu v hospodářském výboru - které zaujímají poměrně širokou oblast, a tím bych chtěl navázat na vystoupení pana kolegy Jičínského. Právě hospodářský výbor se zabývá poměrně širokou oblastí, od průmyslu počínaje až po dopravu konče, a tam je zapotřebí uvažovat o tom, že podvýborů asi bude poněkud více, než je v doprovodném usnesení, tři. Navrhoval bych, aby Poslanecká sněmovna přijala úzus, že některé výbory zřejmě nevyužijí počet tří podvýborů, tak aby se tolerovalo v rámci celé Poslanecké sněmovny, že existují výbory, které pro svoji odbornou činnost, teď nemyslím politickou, ale odbornou činnost, potřebují, aby existovaly podvýbory, které jsou nutné pro doplnění činnosti výboru jako takového. Přimlouval bych se za to, aby Poslanecká sněmovna tolerovala to, že např. hospodářský výbor bude mít více podvýborů, než je stanoveno v doprovodném usnesení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále do rozpravy pan předseda Tlustý. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu se vyjádřit jednak k návrhu pana předsedy Haška, jednak k předchozím dvěma vystoupením.

Poslanecký klub ODS je připraven tolerovat návrh, který je v principu návrhem klubů sociální demokracie a KSČM, pouze a jenom, pokud bude doprovázen doprovodným usnesením, a to beze změny. To znamená, pokud bude evidentní, že rozdělení výborů je doprovázeno přiměřenou redukcí počtu funkcionářů jak v podvýborech, tak v počtech jejich funkcionářů neboli předsedů a místopředsedů. Já tím chci oběma předřečníkům říci jasně, že takto došlo k dohodě, že takto došlo ke stanovisku, které jsem jasně uvedl, a to je tolerance klubu ODS. Zdá se nám to takto vyvážené a logické a v případě, že by došlo k jakékoliv extenzi, jinými slovy k dalšímu nárůstu počtu funkcionářů, byly by výjimky z těchto ustanovení. My bychom nemohli takovýto záměr tolerovat. Děkuji za pochopení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Liška. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji. Za klub zelených bych chtěl zdůraznit, že vítáme rozdělení výboru, např. sociálního a zdravotního, jejichž agenda se v příštím znásobí, zatímco u ostatních je nutno říci, že tato motivace je trochu jiná. U rozdělení ostatních výborů, se domníváme, bylo motivací spíše najít uplatnění pro nové řadové členy Poslanecké sněmovny, a proto si myslíme, že takto rozsáhlé rozdělení není nutné.

Zároveň ale velmi vítáme podstatné snížení funkcionářů. V minulém volebním období to skutečně byla děsivá čísla. 170 poslanců obsadilo 250 funkcionářských míst. Takovýto obraz u veřejnosti je strašlivý a velmi vítáme, že bude změněn, bude zredukován, a tím se obraz Poslanecké sněmovny - doufejme - malinkým milimetrem zlepší. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále do rozpravy nikoho nevidím, takže rozpravu končím. Měl jsem avizovanou přihlášku pana poslance a předsedy Tlustého. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, já bych poprosil o 11 minut na poradu poslaneckého klubu ODS, to znamená pokračování v 10.35.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Přerušuji jednání do 10.35 a upozorňuji vážené poslankyně a vážené poslance, že si mohou vyzvednout průkazky u prezence v předsálí.

 

(Jednání přerušeno v 10.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP