(10.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Takže nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu 4. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl předložen písemně.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 190 poslanců hlasovalo pro návrh 175, proti návrhu 6. Konstatuji, že jsme program 4. schůze schválili.

 

Přistoupíme k prvnímu bodu, kterým je

 

1.
Vysvětlení výroků předsedy vlády, místopředsedy vlády a ministra vnitra
ze dne 20. 9. 2006 ve věci odposlechů ústavních činitelů

 

Prosím nyní pověřeného zástupce klubu ČSSD, který svolání této schůze inicioval, aby se ujal slova. Je to pan předseda klubu, pan poslanec Hašek. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vážení hosté. Ještě před týdnem zřejmě nikdo z nás nepočítal s tím, že se sejdeme na půdě Poslanecké sněmovny dříve než 3. a 4. října, kdy má být rozhodováno o důvěře vládě České republiky. 20. září 2006, tedy v minulém týdnu, ovšem došlo k události, která si podle názoru poslanců České strany sociálně demokratické vyžádala tak vážný krok, jakým je mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Myslíme si, že došlo k události, která je bezprecedentní a nemá obdobu v celé polistopadové historii České republiky a fungování jejího politického systému.

O co jde? Zřejmě všichni jste zaznamenali jak vlastní tiskovou konferenci po schůzi vlády, tak následné mediální reakce, které se týkaly těchto sdělení. Po schůzi vlády sdělil na dotaz jednoho z přítomných žurnalistů pan ministr vnitra Ivan Langer informaci o vážném podezření o tom, že v České republice dochází k odposlechu dvacítky ústavních činitelů a novinářů, že zřejmě jsou odposlouchávány prostory Parlamentu, přesněji bylo řečeno Poslanecké sněmovny, že mohou být odposlouchávány také další prostory v městě Praze. Bylo zmíněno například Ministerstvo vnitra, budova Českého rozhlasu nebo případně některé jiné prostory.

Pan předseda vlády Topolánek následně reagoval tím, že padla slova o fízlování současné vlády, o dračím vejci, které měla zanechat vláda minulá. Byla tím jasně naznačována jakási souvislost mezi údajnými odposlechy a bývalým premiérem Jiřím Paroubkem či bývalou vládou, v jejímž čele Jiří Paroubek stál. To je, dámy a pánové, záležitost, která skutečně v celé polistopadové historii nemá obdoby.

Co víc? K těmto vážným obviněním, která byla vznesena velmi zvláštním způsobem na tiskové konferenci po schůzi vlády - která rozhodovala mimochodem o jiné závažné otázce v oblasti bezpečnosti, a to bylo odvolání ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace, jistě to byla jen časová náhoda, že ta informace byla poskytnuta po stejném zasedání vlády - tak tato informace nebyla doložena žádnými důkazy. Jednalo se pouze o pouhá tvrzení. Ovšem připojil se i pan vicepremiér Nečas, proto i on byl označen v názvu bodu, aby byl požádán o vysvětlení svých výroků ze dne 20. 9., a ten dokonce hovořil o tom, že i kdyby náhodou nějaké odposlechy povoleny byly, že je považuje za legální a považuje je za nelegitimní. Tedy vysoký ústavní činitel přímo zaútočil na autoritu justice, na autoritu soudce, případně na autoritu případného státního zástupce.

Sociální demokracie se domnívá, že takovýto postup - navíc ve světle prohlášení nejvyšší státní zástupkyně, které padlo v nedělním pořadu Václava Moravce jako reakce na výzvu k prověření určitých skutečností - že takovýto postup je absolutně nemyslitelný a vyžaduje omluvu. Omluvu nejen k bývalé vládě České republiky jako ústavní instituci a jejímu předsedovi Jiřímu Paroubkovi, omluvu také ve vztahu k sociální demokracii, protože tím byla nepřímo napadena celá Česká strana sociálně demokratická, a omluvu si jistě zaslouží celá česká veřejnost, protože podle našeho názoru dochází k poškození nejen pověsti vlády, ale i dobrého jména České republiky a k tomu, že jsou nahlodávány i poslední zbytky politické kultury v našem státě.

To jsou tedy ve stručnosti jenom základní důvody, které nás vedly ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Budeme požadovat odpovědi na konkrétní otázky, které přednese můj kolega František Bublan, budeme požadovat konkrétní vysvětlení pana Topolánka, pana Nečase i pana Langera o jejich výrocích ze 20. září.

A protože sice hovořím k bodu jedna, ozvaly se zároveň kritiky na to, že dosud není ustavena příslušná parlamentní komise, která je kontrolním orgánem v této oblasti, navrhli jsme konečně do programu zařadit jako druhý bod i zřízení této stálé komise pro kontrolu používání operativní techniky Policie České republiky. Takže doufám, kolegyně a kolegové, že jakmile zvládneme projednání toho obtížnějšího prvního bodu, který má jasný politický náboj, tak se dostaneme i k tomu, že alespoň započneme proces ustavení příslušného parlamentního kontrolního orgánu.

Děkuji vám za pozornost a těším se na vysvětlení, která nám jistě ke svým výrokům poskytnou mnou několikrát zmiňovaní vysocí ústavní činitelé. Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP