(10.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji a prosím vás, pane poslanče, abyste spolu se mnou sledoval od stolku zpravodajů všeobecnou rozpravu, kterou tímto otevírám.

Předtím se ještě hlásil kolega Benda o slovo. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, já přicházím přednést jeden procedurální návrh, ale dovolte mi, abych ho v krátkosti odůvodnil.

Ve středu tohoto týdne jsem dostal jako předseda ústavněprávního výboru z Útvaru zvláštní činnosti Služby kriminální policie a vyšetřování dopis ve stupni utajení "důvěrné", který obsahuje závažné skutečnosti týkající se dnes projednávaného bodu. Já vám asi nemohu říci o moc víc, abych se neprovinil proti zákonům této země, ale mě vyděsily. A to říkám zcela zodpovědně, a já se nenechám často děsit. Chtěl jsem proto poprosit, protože jinak s tímto materiálem nakládat nemohu, aby v tuto chvíli Sněmovna svým hlasováním přerušila tento bod, vyzvala ústavněprávní výbor k tomu, aby se sešel, tak aby na uzavřeném jednání mohli být seznámeni všichni poslanci ústavněprávního výboru s daným materiálem a mohli vám posléze navrhnout další postup. Nejsem schopen sdělit této Sněmovně, kdo další dostal takový dopis, pokud někdo ano, bylo by možná vhodné, aby další výbory se chovaly stejným způsobem. Já v každém případě podávám tento procedurální návrh a žádám o to, aby toto bylo umožněno, protože informace obsažené v materiálu jsou natolik závažné, že pokládám za nezbytně nutné, aby představitelé všech stran, všichni poslanci, kteří jsou členy ústavněprávního výboru, byli s nimi seznámeni a mohli doporučit Sněmovně další postup.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy. Ano, vidím, ještě pan ministr Langer se hlásí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Pane předsedo, pane premiére, kolegyně a kolegové, předpokládám, že důvod, pro který pan předseda ústavněprávního výboru Benda žádá o přerušení na uzavřené jednání ústavněprávního výboru, je shodný nebo vychází ze stejných podkladů, které měla k dispozici dnes vláda na svém mimořádném zasedání, a domnívám se, že v této věci, aby byla dána možnost informace maximálnímu počtu kolegyň a kolegů, by bylo vhodné, a doporučoval bych to, aby se sešel také výbor pro bezpečnost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Kalousek se hlásí. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já nepochybuji o slovech pana kolegy Bendy, nicméně "přerušení na jednání ústavněprávního výboru, který bude seznámen" se dá do češtiny přeložit také tak - seznámí se s tím zástupci jednotlivých stran, kteří jsou v ústavněprávním výboru, a oni vám to pak pošeptají. (Veselost. Potlesk.)

Já si nejsem úplně jist, jestli tohle je vůči Sněmovně ten nejlepší postup, a dovoluji si tedy předložit alternativní návrh: uzavřené jednání Poslanecké sněmovny, kde budeme s tímto dopisem seznámeni. Já myslím, že aparát Sněmovny je schopen ve velmi krátkém čase uzavřené jednání Sněmovny zorganizovat. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se pan poslanec Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, já jen k tomu, co zaznělo z úst mých předřečníků. Za prvé já nepochybuji o tom, že informace, které jsou obsaženy v dopise, který je klasifikován v nějakém stupni utajení, musí být podrobeny příslušnému režimu podle zákona. Na druhou stranu - jak zní bod dnešního jednání? "vysvětlení výroků z veřejné tiskové konference. Uzavřené jednání Sněmovny znamená, že veřejnost se nedozví nic z toho, co tady padne v režimu příslušného utajení. Takže, kolegyně a kolegové, prosím před tím hlasováním, abyste zvážili, zda podpoříte skutečně to, že se tady zavřou dveře, zabouchnou okna, zmlknou mikrofony, zmizí kamery, a veřejnost se nedoví nic z toho, co tady v rámci uzavřeného jednání budeme projednávat. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil premiér Mirek Topolánek. Pane premiére, máte slovo. (Připomínky z pléna.) Promiňte, pane premiére, ještě s faktickou pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Omlouvám se, pane premiére. Já jsem chtěl jenom upřesnit svůj pozměňovací návrh. To uzavřené jednání Sněmovny navrhuji samozřejmě pouze na tu část dopisu pana poslance Bendy. Jinak by to opět bylo odtajněno a bylo by to veřejné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. A nyní pan premiér. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já se omlouvám všem, kteří tu dnes musí sedět, ale důvody jsou skutečně vážné. Vláda byla dnes v mimořádném jednání v režimu utajení informována ministrem spravedlnosti o mimořádně závažných skutečnostech. Jelikož se týkají projednávaného bodu, domnívám se, že je nutné tyto skutečnosti v tom režimu, kdy je to možné udělat, sdělit i ostatním poslancům. Domnívám se, že v této chvíli je dobře, aby o tom jednaly ty výbory, jejichž předsedové - a já vím pouze o ústavněprávním výboru - dostali tu informaci a aby případně doporučili Sněmovně, že to jednání nebo ty informace jsou natolik závažné, aby bylo případně jednání Sněmovny uzavřené. V této chvíli vás žádám o to - abychom vůbec mohli efektivně jednat o tom bodu - abychom to umožnili. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále se do rozpravy přihlásil - ne, už stahuje. Pan profesor Jičínský. (Projevy protestu. Hlasy: Jen procedurální návrhy.) Pane poslanče, máte procedurální návrh? Pokud nemáte procedurální návrh, tak vám nedám slovo, jestli máte, tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Mám procedurální návrh v tom smyslu, aby Sněmovna jednala o tom programu, který schválila. (Hlas: Výborně!)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Děkuji. Hlásí se pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vládo, paní a pánové, já jsem se přihlásil ještě předtím, než se přihlásil pan poslanec Marek Benda. Já tohle považuji trochu za komedii, protože buď si řekneme ty věci, které se odehrály, veřejně a také je veřejně ostatním lidem v České republice, naší veřejnosti, sdělíme, anebo si tady budeme hrát hru - rozehranou, která podle mého soudu nejenže škodí České republice, ale také otevřeně škodí Poslanecké sněmovně.

Já nemám zájem utajovat ty věci, které se dostaly na veřejnost, nemám zájem, protože už byly jednou odtajněny. Pan ministr vnitra už o nich mluvil, to jeho sdělení bylo nekonkrétní, nebylo adresné a vyvolalo poměrně slušnou paniku. Sdělení paní nejvyšší státní zástupkyně mě překvapilo ještě víc. Za prvé, jak je možné, že státní zastupitelství zatáhneme do toho problému, který někdo vyvolal? A za druhé, jak je vůbec možné, že se tady pokoušíme procedurálním návrhem v podstatě zhatit projednávání této věci před veřejností?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP