(Jednání pokračovalo ve 12.06 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat všeobecnou rozpravou k bodu 1.

 

1.
Vysvětlení výroků předsedy vlády, místopředsedy vlády a ministra vnitra
ze dne 20. 9. ve věci odposlechů ústavních činitelů

 

Než udělím prvním přihlášeným slovo, sdělil bych, kdo se do rozpravy přihlásil. Je to pan poslanec Filip, pan poslanec Bublan, Maršíček, Grebeníček, Benda, Jičínský, Křeček, Paroubek, paní poslankyně Bebarová-Rujbrová, pan poslanec Severa a Rath. Pan ministr Pospíšil je za panem Vojtěchem Filipem, protože má přednostní právo.

Pan místopředseda Vojtěch Filip se ujme slova, připraví se pan ministr Pospíšil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, paní a pánové, já přesto, že jsem si vyslechl slova pana Marka Bendy a poměrně pečlivě jsem si udělal poznámky, nebudu nic měnit na tom, co jsem si o celé věci myslel již několik dní, zejména od neděle. A dovolte mi říci na úvod ještě před vlastním vystoupením dvě poznámky.

První poznámka je ta, že pan policejní důstojník, který napsal zprávu panu Marku Bendovi, pravděpodobně nepříliš kvalitně vykonává svou práci, když neví, že lidskými právy se v této Poslanecké sněmovně nezabývá výbor ústavněprávní, ale výbor petiční, takže pokud tím mínil, tak jak to bylo citováno, narušení lidských práv, tak samozřejmě adresát je trochu jiný. To první zpochybňuje kvalitu takové informace.

Druhá poznámka se týká celé záležitosti, která se začala odvíjet. Byly zdůrazněny některé věci týkající se použití operativní techniky a konstatováno, že paní Renata Vesecká měla ve své informaci v neděli pravdu. Znamená to tedy, že nedošlo k porušení zákona. A potom musím z tohoto místa zcela jednoznačně sdělit, že jde o velmi nebezpečnou politickou hru Občanské demokratické strany a České strany sociálně demokratické. Já chápu, že paní a páni kolegové z Občanské demokratické strany jsou nespokojeni, ale nezlobte se na mě, vaši stranu volilo 22,5 % obyvatel této země a ostatní se vyslovili pro jiné politické strany, případně se nevyslovili pro žádnou politickou stranu. A myslím si, že tak je třeba brát tu politiku.

Prosím vás, žádná z politických stran si nemůže uzurpovat rozhodování ve státě sama o sobě. Všechny návrhy, které tady slyším od června, se týkají toho, že by se snad měla dělat prémie pro vítěze, že vítěz má brát vše, že se bude snáze vládnout. Já si myslím, že ten, kdo chce někoho snáze ovládat, ztrácí vůbec to, co potřebuje, ztrácí zrcadlo svých kroků a ztrácí kontrolu nad tím, jestli se nedotkl práv jiných, práv menšin, ale dokonce práv i většiny společnosti. A já jsem přesvědčen o tom, že vyvolání takové hysterie není dobré.

Původně jsem byl přesvědčen o tom, že pan ministr vnitra Ivan Langer jenom chtěl odvést pozornost od toho, že to byl právě on, který neuměl vysvětlit, proč na výboru pro obranu a bezpečnost v minulém volebním období ponechal zprávu pana Kubiceho volně k dispozici na lavicích v místnosti jednání výboru. Nakonec jsem usoudil, že to je možná jen jeden z důvodů, že je také možné, že chce znovu vyhrotit spor mezi ODS a ČSSD a ukázat, že vlastně ty ostatní politické názory v této zemi jsou zbytečné a že stačí, když se lidé budou rozhodovat mezi těmito dvěma politickými stranami. Považuji takové kroky, kterými by tomu kdokoli nadbíhal, za velmi nebezpečné. Považuji je za nebezpečné i ze strany České strany sociálně demokratické.

My nemáme zájem na tom, a říkám to zcela otevřeně, se znalostí názorů mnoha lidí v této zemi, aby se politický systém zúžil na jakési dvě varianty, kdy jiná cesta není možná. Já si myslím, že takový vývoj by vedl jenom k dalším excesům a nesmyslům, které by se v této zemi mohly odehrávat.

Já proto žádám všechny aktéry této hry, aby ustoupili o krok zpátky, aby se pokusili docela vážně zamyslet nad tím, jestli je možné neustále strašit lidi, vyvolávat strach, jestli nás sleduje policie nebo nás nesleduje policie, a vyvolávat strach z toho, jestli je možné, abychom tady mohli nebo nemohli svobodně říci svůj názor.

Samozřejmě, že je krásné a populistické říkat, že je potřeba sebrat imunitu poslancům a že je možné jim možná ponechat imunitu za výroky ve Sněmovně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP