(13.10 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Dámy a pánové, to je to, o čem bychom dnes měli jednat. Jde o přijetí potřebných a účinných zákonů proti všem druhům kriminality včetně nezákonných odposlechů. Jde i o to, že personální politika v úřadech, v policii, ve státním zastupitelství, v bezpečnostních službách musí mít jiné kvality, než které jí vtiskl dosavadní korupční styl vládnutí. Jak vlastně chcete bojovat s organizovaným zločinem, kriminalitou a korupcí, když zatahujete tyto složky a jejich lidi do svých sporů? A chcete se vůbec začít důsledně vypořádávat s tím vším, co pomalu prorůstá do státní správy, co zachvacuje policii a dosahuje, bohužel, i do oblasti justice?

Dámy a pánové, česká společnost prožívá rok co rok nové a nové zatěžkávací zkoušky. Podivný propletenec všeho schopných a neschopných ovládá stát a nakládá s ním jako s dobytou kořistí. Důsledkem politické a ekonomické korupce, klientelismu i podvodů na voličích je vysoká míra rezignace občanů na aktivní účast v politickém životě. Otřesy základních civilizačních hodnot a proměny vztahů mezi lidmi, ke kterým dochází, mají jen máloco společného s iluzemi, které stály na počátku transformačních změn. Racionální, efektivní správa veřejných věcí stejně jako odpovědné vládnutí a prosperita země jsou pak takřka v nedohlednu. O tom všem je třeba znovu a znovu přemýšlet a opozice se musí chopit, obrazně řečeno, biče, když stávající vládní uskupení nám opět a zase prezentuje politické kýče.

Znovu opakuji: To, co se odehrává ve sféře politiky, v ekonomice, v kulturní a sociální rovině každodenního života, ani vzdáleně nepřipomíná iluze, které na počátku 90. let minulého století vzbuzovali lidé kolem Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí. Proto připomenu ono známé: tak dlouho se říká lidem, aby si utáhli opasky, až je mnozí odepnou.

Dámy a pánové, politika je prý umění uchopit horké železo cizíma rukama. Mimo jiné i proto, že prý i boží mlýny v posledních letech melou z posledního. Tak tedy zcela závěrem bych vám chtěl, pane premiére, pane vicepremiére, pane ministře vnitra, věřit, ale podruhé už nám nelžete. Půjdu však raději na jistotu, proto se chystám poté, co přijde daná problematika na pořad dnešního jednání, podpořit návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky - Policie České republiky, dodávám. Třeba pak dostanu zaručenou informaci, že nikdo z poslanců Komunistické strany Čech a Moravy nebyl za posledních šestnáct let ani jednou odposloucháván.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Doktor. Pane poslanče, máte slovo. Po skončení vystoupení pana poslance Doktora vyhlásím polední přestávku.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo, já budu velmi stručný a velmi krátký. Chtěl bych svou faktickou poznámku věnovat jak panu poslanci Grebeníčkovi, tak panu poslanci Vojtěchu Filipovi, neboť věnovat svou poznámku pouze jednomu z nich mi připadalo nepoctivé.

Já chápu, kde se bere čtrnáct dní před komunálními volbami ona verbální energie, kterou Komunistická strana Čech a Moravy potřebuje na vymezení se vůči České straně sociálně demokratické. Připadá mi to ovšem přinejmenším tragikomické při vědomí toho, jak těsně spolupracovala KSČM s Českou stranou sociálně demokratickou zhruba rok zpět a kolik takových těch malých lumpárniček a velkých lumpáren jste tady, kolegové, odhlasovali. Melou, opravdu melou. Ti voliči už vás ani nerozliší.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To byla faktická. Ještě vidím faktickou přihlášku pana poslance Grebeníčka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Bude to faktická, nechci zdržovat, jen navazuji na kolegu Doktora. Konstatuji, že někteří politikové spoléhají na skutečnost, že lépe se lež odpouští, je-li vtipná. Pokud jste se to teď pokoušel udělat, tak ještě nemáte vyhráno.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vyhlašuji polední přestávku do 14 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 13.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP