(Jednání pokračovalo v 15.26 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat v obecné rozpravě k bodu návrh poslanců Martina Bursíka, Kateřiny Jacques a dalších. Poprosil bych, aby u stolku zpravodajů a předkladatelů zaujali místa paní poslankyně Jacques a pan poslanec Křeček.

Zeptám se poslanců a poslankyň, jestli někdo chce ještě vystoupit v obecné rozpravě. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nevidím žádný jiný návrh. Přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 12 z přítomných 179 poslanců pro návrh 127, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že jsme návrh přijali.

 

Dále v rozpravě padly návrhy, a to zkrácení k projednání o 58 dnů. Ptám se zástupce navrhovatelů, jestli s tímto zkrácením souhlasí.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Ano, souhlasím.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Můžeme hlasovat. Kdo souhlasí, abychom zkrátili projednávání o 58 dní, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 13 z přítomných 179 poslanců hlasovalo pro návrh 133, proti návrhu 1. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru a byla zkrácena lhůta k projednání o 58 dnů.

 

Končím tento bod a děkuji paní navrhovatelce a panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat dalším bodem a to je

 

3.
Návrh poslanců Libora Ambrozka, Robina Böhnische, Vladimíra Dlouhého,
Jana Látky, Václava Mencla a Ladislava Mlčáka na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích
/sněmovní tisk 58/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 58/1. K tomuto sněmovnímu tisku vám byl dne 20. října tohoto roku rozdán dodatek.

Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů poslanec Václav Mencl. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vládo, dámy a pánové, zákon o veřejných výzkumných institucích ve své příloze číslo 1 stanovuje státní příspěvkové organizace, které se dnem 1. 1. 2007 stávají veřejnými výzkumnými institucemi. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k témuž dni zapíše tyto veřejné výzkumné instituce do rejstříku veřejných výzkumných institucí. Navrhovatelé v tisku 58 navrhují, aby z této přílohy byly vyňaty dvě instituce, a to Česká geologická služba a Český hydrometeorologický ústav. Dovolte mi, abych tento návrh krátce zdůvodnil.

Český hydrometeorologický ústav je specifickou organizací, u níž zařazení do kategorie výzkumné činnosti představuje problém spojený s monitoringem. V době přípravy zákona se předpokládalo, že monitoring vod, ovzduší atd. bude považován za výzkumnou činnost. Tento návrh se však nepodařilo prosadit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP