(Jednání pokračovalo v 16.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat po krátké přestávce, vyhověli jsme žádosti předsedy klubu ODS a počkali jsme na ministra zahraničních věcí. Postupovali jsme podle § 112 odst. 4 a odst. 5, s tím, že pan Václav Exner nesouhlasil s odpovědí bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody na písemnou interpelaci, která mu byla zaslána. S tím, že očekáváme vyjádření pana ministra zahraničí Saši Vondry.

Prosím pana Alexandra Vondru, aby se vyjádřil. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Alexandr Vondra Dobrý den, pane předsedající, dámy a pánové. K té reakci pana poslance Exnera na jeho interpelaci původní a odpověď mého předchůdce Cyrila Svobody si dovoluji poznamenat následující tři body.

Bod první. Skutečně je to interpelace, která byla směřována na mého předchůdce, byla směřována na věcný problém, který se odehrál v době, kdy já jsem na ministerstvu nebyl, čili z tohoto pohledu se nedomnívám, že ten problém by se týkal této vlády a mě jako ministra. Nicméně jsem se seznámil s interpelací pana poslance Exnera, seznámil jsem se i s odpovědí svého předchůdce, bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody, a k té interpelaci bych řekl následující.

Pokud jde o vystoupení pana velvyslance České republiky ve Spojených státech Petra Koláře, který zůstává naším velvyslancem, já jsem se s ním spojil. On se skutečně zúčastnil telekonference za účasti několika dalších velvyslanců, různých nevládních organizací na straně jedné a dále nevládních organizací na Kubě na straně druhé. Text toho velvyslancova vystoupení, tak jak už vyplývá z té předmětné události, tedy telekonference, k dispozici není, ani nikdy nebyl, protože pan velvyslanec mluvil, tak jako se na konferenci většinou mluvívá, spatra a žádný text si pro to nepřipravoval, ani z té konference nebyl pořizován žádný záznam.

Nicméně mě velvyslanec ujistil, že mluvil v duchu priorit České zahraniční politiky, a tady bych chtěl zdůraznit, že mezi tou naší vládou a mým Ministerstvem zahraničí a mezi předcházející vládou a ministrem zahraničních věcí Cyrilem Svobodou v otázce lidských práv a podpory různých humanitárních projektů ve světě nevidím žádného podstatného rozdílu. Je tady značná kontinuita. I my vidíme situaci na Kubě, pokud jde o aktuální stav lidských práv, kritickýma očima a myslíme si, že je naprosto v pořádku, pokud se naši diplomaté zapojí do diskuse, která tu otázku nebo ten stav, neutěšený, na poli politických práv na Kubě hodnotí. Čili nemyslím si, že bych v tomto bodě měl na té původní odpovědi na předmětnou interpelaci cokoliv měnit.

Ten druhý bod nebo druhý dotaz, který vyplývá z interpelace, totiž otázky, zda v Praze se rozhodovalo o jakési kampani, která má být namířena na - a teď cituji - rozlomení osy Havana - Caracas - La Paz, tak já mohu jenom říci to, že navzdory dotazům, které jsem na svém ministerstvu vznesl, nám není nic známo o tom, že by se konala v Praze jakákoliv schůzka organizovaná ministrem zahraničních věcí nebo Ministerstvem zahraničních věcí či vládou České republiky, ať už touto nebo minulou, která by si lámání této osy kladla jako organizovaný cíl. Pokud pan poslanec Exner vychází z informací italských novin, tak já soudím, že se jedná o pouhou spekulaci, a nemohu tu potvrdit nic, co by potvrzovalo, že tato informace se zakládá na pravdě.

Samozřejmě my vnímáme v oblasti zahraniční politiky snahu o úzkou spolupráci mezi představiteli Kuby, Venezuely a Bolívie, zároveň ale vnímáme, že mezi všemi třemi zeměmi existují poměrně značné rozdíly. Jestliže na straně jedné Kuba je zemí, která v téměř všech parametrech připomíná tu někdejší komunistickou totalitu tady u nás, včetně otázek, jako bylo znárodnění a podobně, tak pokud jde o Bolívii a Venezuelu, jakkoli jsme různými trendy třeba i znepokojeni, tak zároveň vnímáme, že k plošnému totalitnímu vývoji zatím ani pod vedením Cháveze, ani pod vedením Moralese nedochází. Čili nevidíme tu ani nějakou pevnou osu, a tudíž se nám nezdá, že by bylo třeba cokoli lámat. Já soudím, že tato informace italských novin se nezakládá na pravdě, a nevidím žádný důvod, proč bychom se touto informací měli dále zabývat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zahraničních věcí Alexandru Vondrovi. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Ano, kolega Václav Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, já bych přece jenom prosil, kdyby věc mohla být prošetřena jednak směrem k tomu, jaká slova velvyslance České republiky jsou citována, respektive na slova jakého typu je odkazováno. Dále ten text, který já mám k dispozici, hovoří o tom, že nejznámější kubánská disidentka Marta Beatriz Roque prohlásila na tom setkání, o kterém hovoříme, že v příštích měsících proběhne schůzka v Praze, aby se rozhodlo o nové kampani, která bude namířena na dosažení "svobody na Kubě a na rozlomení osy Havana—Caracas -La Paz". Skutečností je také, že pan Caleb McCarry, který je, jak je známo, koordinátorem presidentem Bushem ustavené komise za svobodnou Kubu, oznámil na místě, že ministryně zahraničních věci Condoleezza Riceová měla srdečný rozhovor s novým ministrem zahraničních věcí panem D´Alemou z Itálie, tedy italským ministrem, který slíbil pomoc při změnách na Kubě a ujistil ji, že schůzky v Praze se zúčastní jeho náměstek Donatori Santo, který má na starosti vztahy s Latinskou Amerikou. Takže to jsou věci, které pravděpodobně počítaly s něčím, že se tady v Praze stane.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP