(16.50 hodin)
(pokračuje Exner)

Je skutečností, že v následujících dnech pan koordinátor Caleb McCarry navštívil Prahu a že měl tady celou řadu rozhovorů k této záležitosti, ale pravděpodobně je také skutečností, tak jak mi sděluje pan ministr Svoboda, že nakonec se v Praze žádná další schůzka konat nebude.

Celá ta akce vlastně, jak asi víte, pokračuje tím, že 10. října se konala obdobná koordinační porada o těchto záležitostech, které se za nás pan Cyril Svoboda také zúčastnil. Mluvilo se o velvyslancích. Nemám informaci, jestli jste se té schůzky zúčastnil také, a tudíž na těch věcech by něco mělo být, s tím, že mně nevadí, že se dělají schůzky, akce podpory v zájmu určitých politických priorit toho či onoho, ovšem vadilo by mně, kdyby náš diplomat se vyjadřoval takovým způsobem, jak to právě bylo odcitováno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Pan poslanec Václav Exner navrhl vyjádřit nesouhlas s odpovědí pana bývalého ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody na jeho písemnou interpelaci. Postupovat tedy budeme podle paragrafu 112 odst. 5 a rozhodneme hlasováním. Gongem požádám poslance, aby se vrátili do sněmovny. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili přesný počet poslanců ve sněmovně, kteří mají zájem na projednávání.

O návrhu pana poslance Václava Exnera rozhodneme v hlasování pořadové číslo 80, které myslím mohu zahájit. To znamená, svým hlasováním rozhodnete, zda souhlasíte nebo nesouhlasíte s odpovědí pana ministra Cyrila Svobody na interpelaci pana Václava Exnera. Čili ptám se, kdo je pro, vyjádřit nesouhlas. Čili kdo hlasuje pro, hlasuje pro vyjádření nesouhlasu, protože tak zní přesně text jednacího řádu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 80. Ptám se, kdo je pro návrh Václava Exnera. Kdo je proti návrhu? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 80 z přítomných 77 poslanců pro 33, proti 38. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jednání o této interpelaci skončilo. Zároveň skončil i bod Odpovědi na písemné interpelace, protože u té druhé písemné interpelace jsme postupovali podle paragrafu 112 odst. 6.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 41/ - druhé čtení

 

Projednávání tohoto návrhu zákona jsme přerušili 24. října po úvodním slově ministra financí Vlastimila Tlustého do doby předložení usnesení výboru pro životní prostředí. Výbor usnesení předložil ve středu 25. 10. a 24 hodin od předložení usnesení uplynulo, takže můžeme pokračovat v projednávání. Za navrhovatele, pana ministra financí, mám oznámeno, že vystoupí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Čili ho požádám, aby se dostavil ke stolku zpravodajů. Zároveň požádám, aby u stolku zpravodajů také zaujal své místo pan poslanec Petr Braný, který je zpravodajem rozpočtového výboru.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, hospodářskému výboru a výboru pro životní prostředí. Usnesení výborů vám byla rozdána jako sněmovní tisky 41/1 až 41/4. Ptám se, jestli chce vystoupit v úvodu. Nechce pan ministr vystoupit. Ptám se tedy, zda má zájem vystoupit pan zpravodaj Petr Braný. Ano, prosím, a připraví se zpravodajové Oldřich Vojíř a Martin Bursík. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, jak uvedl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, tak jsme v přerušeném bodu a pokračujeme, s tím, že platí, že před sebou máte samozřejmě celou řadu pozměňovacích návrhů, ke kterým se jistě kolegyně a kolegové přihlásí v průběhu rozpravy, a zároveň tisky č. 41/2, to je usnesení rozpočtového výboru, 41/3 je hospodářského, 41/4 je životního prostředí, s tím, že mě požádal předseda hospodářského výboru, abych uvedl, že tisk 41/3 je ten, který přijali, a že nepotřebuje již k tomu dále vystupovat nikdo z hospodářského výboru z hlediska tohoto usnesení a z hlediska rozpočtového výboru též je naplněna ta povinnost tímto tiskem. Za životní prostředí vystoupí pan kolega Bursík v dalším jednání.

Tolik jen do úvodu mého vystoupení a nyní může pokračovat rozprava.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Vidím, že kooperace mezi výborem hospodářským a rozpočtovým zafungovala. Nyní tedy zpravodaj výboru pro životní prostředí pan poslanec Martin Bursík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Bursík: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, výbor pro životní prostředí projednal novelu zákona o spotřební dani na třetí schůzi výboru dne 24. října 2006, vyslechl předkladatelskou zprávu zástupců Ministerstva financí a Ministerstva zemědělství a po obecné a podrobné rozpravě doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit tisk 41 ve znění tří přijatých pozměňovacích návrhů.

Všechny tři pozměňovací návrhy se týkají podpory biopaliv a alternativních paliv. První se týká navržení na nulovou spotřební daň u biopaliv. Druhý návrh se týká návrhu na nulovou spotřební daň u stlačeného a zkapalněného zemního plynu pro dopravu s tím, že postupně spotřební daň bude nabíhat až do výše dnešní sazby spotřební daně v roce 2020. A třetí přijatý pozměňovací návrh se týká změny zákona 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, a vlastně povinného přimíchávání biopaliv do motorové nafty a benzinu. Ten první pozměňovací návrh je také doplněn doprovodným návrhem na usnesení Poslanecké sněmovny, které bude adresováno vládě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu zpravodaji výboru pro životní prostředí panu poslanci Martinu Bursíkovi a otevírám obecnou rozpravu, do které mám jednu přihlášku, a to pana Miroslava Svobody. S faktickou dám přednost paní kolegyni Kateřině Konečné. Prosím, paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedo, opravdu jenom fakticky. Já jen, že v usnesení č. 15 výboru pro životní prostředí zřejmě nedopatřením vypadla věta, protože my jsme pro ten první návrh tak, jak je zde napsán, nehlasovali. My jsme ho hlasovali ještě s jednou větou, která tam nyní chybí, to znamená, že výbor pro životní prostředí odhlasoval jiný návrh, než je nyní načten.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, bude to muset být opraveno určitě v podrobné rozpravě nebo se k tomu musíme nějakým způsobem vyjádřit. (Hlásí se poslanec Rath.) Také s faktickou poznámkou? Prosím. S faktickou poznámkou pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Já jsem se chtěl zeptat, jestli je přítomen místopředseda vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Není přítomen ani místopředseda. Požádám předsedu klubu Občanské demokratické strany, jestli by povolal předsedu nebo místopředsedu vlády, aby mohl přijít.

Pokud pan poslanec Svoboda nemá zájem bez přítomnosti zástupce vlády hovořit, tak samozřejmě vyčkám bez přerušení jednání. Prosím, vyčkejte v klidu. Jsem přesvědčen, že příslušní ministři jsou tady v okolí sněmovny.

(Do sálu vchází předseda vlády.)

Prosím pana poslance Miroslava Svobodu, aby se ujal slova, ve Sněmovně je už pan předseda vlády Mirek Topolánek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP