(15.20 hodin)
(pokračuje Kochan)

Pokračující nesoulad českého práva s transparenční směrnicí a neochota tehdejšího vedení Ministerstva zdravotnictví situaci účinně řešit vedla MAFS, to je společnost farmaceutických firem, v říjnu 2005 k podání stížnosti k Evropské komisi. V lednu 2006 dopisem ministra zahraničí slíbila nápravu. Novela zákona č. 48 předložená ministrem Rathem ale zásadním způsobem nesplňovala požadavky směrnice, a nadto nebyla v Parlamentě přijata. Stejně tak nebyla řešena otázka stanovení cen. Přesto byla z pověření exministra Ratha Evropská komise nepravdivě informována o tom, že legislativní implementace bude vyřešena v první polovině roku 2006, což nebylo splněno, a Evropská komise zahájila vůči České republice druhou fázi arbitrážního řízení. V minulém týdnu Česká republika postoupila do druhé fáze řízení, po které bude následovat žaloba u Evropského soudního dvora. V případě jeho úspěchu hrozí České republice žaloby o náhradu škody ze strany zahraničních i domácích farmaceutických firem v řádu až několik miliard korun.

Přestože byl exministr Rath informován i Legislativní radou vlády, vydal v rozporu s touto evropskou normou dvě vyhlášky.

Můžete mi, pane ministře, odpovědět, jak bude Ministerstvo zdravotnictví v této kauze postupovat? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a dávám slovo ministru zdravotnictví panu Tomáši Julínkovi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní předsedající, kolegyně a kolegové, situace v této záležitosti je opravdu napjatá, nicméně se ji snažíme na ministerstvu řešit. Chci podotknout, že ta situace měla být řešena již od roku 2003, a přinejmenším v roce 2005 mohla být vyřešena úplně bez problémů, a že tehdejší vláda a ministři nereagovali na neplnění této směrnice. Z toho se potom odvinula ona stížnost, kterou zmínil pan poslanec.

V současnosti jsme opravdu dostali dopis od Evropské komise, že se zahajuje tzv. druhá fáze řízení s Českou republikou, a poté, pokud by Ministerstvo zdravotnictví nezareagovalo, by následovala žaloba u Evropského soudního dvora. Na Ministerstvu zdravotnictví jsme okamžitě reagovali a upravili jsme již nastartovaný kategorizační proces léčiv tak, abychom splnili alespoň jednu z těch podmínek, které směrnice vyžaduje, to znamená předvídatelnost procesu. Pravidla byla nastavena tak, abychom alespoň v rámci podzákonných norem a příkazu ministra mohli dát najevo Evropské komisi, že se tím opravdu vážně zabýváme.

Problémem je, že Evropská komise nemá důvěru v Českou republiku, protože byla svým způsobem obelhána a byla jí poslána informace, že již máme zákonnou úpravu, která to vyřešila. Jak správně pan poslanec uvedl, tenkrát změna zákona 48 neodpovídala té směrnici, a navíc v Parlamentě neprošla, tudíž Ministerstvo zdravotnictví tenkrát mělo férově informovat Evropskou komisi, že zatím ten proces vyřešen není.

Informaci o právě probíhající kategorizaci do Bruselu odesíláme. Právě teď, tento den, je náměstek pan doktor Hroboň v Bruselu a vede jednání ohledně této záležitosti. Máme již připravené zásady změn zákona o veřejném zdravotním pojištění a tyto zásady budou odeslány Evropské komisi, abychom ji uklidnili. Doufejme, že tento proces potom skončí v České republice vyřešením problému a že Evropská komise na základě našich podkladů uvěří, že opravdu v České republice chceme směrnici naplnit.

To je asi všechno, co bych momentálně k tomu mohl říci. Chci zdůraznit, že budeme ten proces výrazně automatizovat, odstraňovat lidský faktor, a že zároveň budeme řešit fenomén korupce, nejen tuto transparenční směrnici.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Pan poslanec Kochan si nepřeje položit doplňující otázku.

Prosím tedy pana kolegu Ludvíka Hovorku, aby přednesl svoji interpelaci opět na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Připraví se pan poslanec František Bublan.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane ministře, v České republice je v současné době podchyceno zhruba 5 tisíc nemocných, kteří trpí chorobou celiakální sprue, a zhruba 450 nemocných, kteří trpí fenylketonurií. Jsou to lidé, kteří potřebují speciální dietu. Všeobecně se ví, že podle světových statistik by v České republice mělo být odhadem 50 tisíc až 150 tisíc nemocných celiakální sprue. Kvůli tomuto problému byla zřízena expertní komise při Ministerstvu zdravotnictví, která došla k několika závěrům. Doporučila, aby Ministerstvo zdravotnictví jednalo s Ministerstvem práce a sociálních věcí o řešení tohoto problému se zdravotními pojišťovnami, aby se zajistila částečná úhrada bezlepkových potravin a potravin pro fenylketonuriky ze zdravotního pojištění a aby se našla možnost čerpání ze zdravotních pojišťoven.

Já jsem se na vás obrátil, vážený pane ministře, 9. 11. dopisem, kterým jsem se podobně předtím obracel na předchozí ministry zdravotnictví, se žádostí, aby tento problém byl řešen. Jednak aby byl zaveden celonárodní screening, to znamená vyhledávání nemocných, protože ti nemocní, kteří nejsou poznáni, vlastně čerpají na různé příznaky neexistujících chorob zhruba 1,5 mld. Kč ze zdravotního pojištění zcela neefektivně. Je zpracována metodika, aby se vyhledávali nemocní především v okruhu příbuzných již poznaných pacientů. Dále jsem vás požádal o novelizaci vyhlášky č. 54/2004 o potravinách pro zvláštní lékařské účely, a to z toho důvodu, že tam jednak jsou chyby, jednak pokud by tam byly zařazeny tyto potraviny, tak by byla možná úhrada ze zdravotního pojištění.

(Předsedající upozorňuje řečníka na čas.)

Můj dotaz je, jestli hodláte tuto situaci, pane ministře, řešit a v jakém časovém horizontu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má ministr zdravotnictví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní předsedající, kolegyně a kolegové, potraviny pro celiatiky, přesně řečeno potraviny bezlepkové, patří do skupiny potravin určených pro zvláštní výživu, které jsou vymezeny vyhláškou 54/2004, o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití. Z prostředků veřejného zdravotního pojištění potraviny bezlepkové hrazeny nejsou, neboť nejsou uvedeny v příloze č. 2 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, která uvádí skupiny léčivých látek hrazených ze zdravotního pojištění. To v praxi znamená, že úhrada těchto potravin z prostředků veřejného zdravotního pojištění by byla možná pouze po novelizaci citovaného zákona.

Pro úplnost mohu dodat, že ze zdravotního pojištění jsou v současné době hrazeny potraviny pro zvláštní lékařské účely, potraviny bez fenylalaninu a určité náhrady mléka. Upozorňuji, že některé výrobky patřící do těchto kategorií byly v minulosti považovány za léčiva, to znamená, že spadají nyní do kategorie potraviny pro zvláštní lékařské účely. Bezlepkové potraviny v minulosti v České republice nikdy nebyly považovány za léčiva ani za výrobky, které by měly být hrazeny ze zdravotního pojištění.

Problematiku příspěvku pro občany právě řešíme s ministrem práce a sociálních věcí, kdy kombinujeme sociální zajištění lidí, kteří mají tuto poruchu, samozřejmě s tou změnou, kterou navrhujete.

Já vám na váš dopis odpovím. Vím o tom, budu vás informovat i o termínech a možnostech, jak se postavit k těmto druhům potravin, zda je možné je zařadit do kategorie pro zvláštní lékařské účely. Potom samozřejmě následuje ještě úvaha, která musí jít společně se zdravotními pojišťovnami, co z toho hradit ze zdravotního pojištění a jak hradit ze zdravotního pojištění. Odpovím vám na váš dopis a budeme spolu komunikovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Přeje si pan poslanec Hovorka přednést doplňující dotaz? Je tomu tak. Máte slovo, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP