(16.00 hodin)

Ministr obrany ČR Jiří Šedivý Děkuji vám, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, zodpovím několik otázek, které zde právě zazněly.

Nebudu polemizovat s analýzou bezpečnostního prostředí po studené válce, kterou zde prezentoval pan poslanec Černý, nicméně musím se ohradit proti jednomu hrubému zkreslení. Pan poslanec Černý tvrdí, že celkový trend v našem nasazování směřuje k nasazování do bojových operací. Není to pravda. Na Balkáně nasazujeme jednotku, která bude chránit základnu v Tuzle. Dále nasazujeme síly, které udržují pořádek v Kosovu.

Co se týče Iráku, tam vysíláme - a to by byla také zároveň odpověď na jednu z otázek paní poslankyně Jacques - tam vysíláme odřad vojenské policie. Je to mise, která trvá již od roku 2004. Je to mise výcviková a naši vojenští policisté tam cvičí irácké policejní síly a zároveň chrání základnu mnohonárodních sil. Chtěl bych také upozornit na to, že tato operace mnohonárodních sil v Iráku se děje na základě mandátu Rady bezpečnosti OSN, konkrétně rezoluce 1483 z roku 2003.

Co se týče Afghánistánu, tam jsme umístěni na třech lokalitách. Za prvé na severu Afghánistánu naši vojáci chrání provinční rekonstrukční tým, to znamená, že v podstatě poskytují vojenskou ochranu civilním rozvojovým projektům, jako je např. výstavba škol, rekonstrukce infrastruktury, zavlažovacích zařízení atp. Dále jsme dislokováni v Kábulu, kde jsme převzali 1. prosince tohoto roku, to znamená minulý týden, velení a řízení letového provozu kábulského letiště. Zároveň vysíláme od 1. ledna malý průzkumný oddíl deseti chemiků. Co se týče záměru vyslat malou jednotku Special Operation Group vojenské policie na jih, to jsou specialisté, kteří jsou vycvičeni a připraveni na ostrahu buď důležitých osob, nebo důležitých objektů.

Co se týče otázky navyšování naší zahraniční účasti, dovoluji si, vážené dámy, vážení pánové, upozornit na to, že oproti letošnímu roku navyšujeme náš celkový strop o pouhých 45 osob. Souhrnný počet možné účasti ve všech operacích. Stranou ponechávám řekněme připravenost vyslat do 400 příslušníků naší jednotky chemické, biologické, radiologické ochrany do NATO Response Force. Ovšem opět zdůrazňuji - toto není bojové nasazení, jsou to jednotky, které jsou jednotkami ochrannými.

Co se týče otázky paní poslankyně Jacques, proč tak malá potenciální - protože to je stále potenciální účast nebo příspěvek do operace Unit sil v Libanonu. Je to dáno tím, že požadavek vznikl poměrně pozdě. My v podstatě už nemáme dostatek jak prostředků, vojáků, tak finančních prostředků - je to také v důsledku rozpočtových škrtů, které jsme utrpěli v tomto roce - abychom mohli poskytnout účast vyšší.

Co se týče otázky dvou návrhů usnesení, to znamená návrh výboru pro obranu a návrh zahraničního výboru, já bych si dovolil plédovat pro hlasování o návrhu výboru pro obranu. Mám pro to dva důvody. Tím prvním důvodem je pozměňovací návrh právě v usnesení zahraničního výboru, který hovoří o tom, že by naše nasazení v Iráku se mělo řídit předcházejícími usneseními vlády. Já toto považuji za naprosto zmatečné, protože předcházejících usnesení vlády je šest a v mnoha směrech se vylučují. Čili toto je naprostý nesmysl. Zároveň návrh zahraničního výboru omezuje naši účasti v Afghánistánu z námi navrhovaných 225 osob na 190, což má vyloučit možnost nasazení vojenské policie v britském sektoru, kde by měla plnit úkoly ostrahy důležitých osob a případně objektů, což si myslím, že je skutečně naprosto irelevantní snaha nějakým způsobem omezit naše působení v Afghánistánu, který - a to zdůrazňuji - je skutečně základní prioritou, nejdůležitější operací Atlantické aliance. Potvrdil to summit v Rize minulý týden. My jako členové Atlantické aliance jako doposud spolehliví spojenci bychom se neměli bránit, byť takovému malému, navýšení.

Pane předsedo, dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Ptám se pana zpravodaje, jestli chce na závěr všeobecné rozpravy vystoupit. Ano, chce. Slovo má pan zpravodaj Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás chtěl jen informovat, že ve všeobecné rozpravě vystoupil poslanec Alexander Černý a poslankyně Kateřina Jacques. Ani jeden z nich nenavrhl žádný návrh usnesení, o kterém by se mělo hlasovat. Jako zpravodaj garančního výboru v souladu s názorem ministra obrany doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit usnesení výboru pro obranu číslo 17 ze dne 28. 11. 2006.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Já vás vyzvu pak v rozpravě podrobné, ve které zopakujete tento návrh. Všeobecnou rozpravu končím, resp. byla již skončena.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do níž nemám písemné přihlášky. Hlásí se z místa pan poslanec Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, za prvé mi dovolte, abych navrhl, aby se o navržených usneseních hlasovalo podle jednotlivých bodů. Problém, jak hlasovat o usneseních jednotlivých výborů, je možné vyřešit tak, že usnesení zahraničního výboru je vlastně pozměňovacím návrhem k usnesení výboru pro obranu. Tudíž tak je možné o těchto usneseních hlasovat. Bude-li přijato jedno, vylučuje to samozřejmě přijetí usnesení druhého.

Přihlásil jsem se však také, abych polemizoval s panem ministrem obrany, pokud jde o otázku zapojení našich vojáků do bojových operací. Myslím si, že o tom svědčí přímo materiály, které nám v rámci předkládací zprávy a doplňků k ní předložila vláda České republiky.

Pokud jde o Afghánistán -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás musím přerušit. Obecná rozprava byla skončena, v podrobné rozpravě jsou pozměňovací návrhy k jednotlivým usnesením výborů. Takže já bych vás poprosil, abyste se držel této procedury.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, mýlíte se. V podrobné rozpravě je třeba mluvit jenom k věci, nikoliv k omezení se na podávání návrhů, případně je možné mluvit k věci a zdůvodňovat návrhy, které jsou podány. Myslím si, že to by byl první případ, že v podrobné rozpravě není možné se vyjádřit k věci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Ale obecná rozprava, do které jste se mohl přihlásit, proběhla. Prosím, pokračujte, ale já jsem si tu poznámku nemohl odpustit.

 

Poslanec Václav Exner: Já vám děkuji. Jsem si vědom, že jsem se mohl přihlásit do obecné rozpravy, ale reaguji na vyjádření pana ministra obrany, které bylo nepřesné.

Pokud jde o Afghánistán, konstatuje se přímo, že pokud jde o ISAF, jsou tyto síly zmocněny pomáhat afghánským orgánům při zajišťování bezpečnosti a jsou zmocněny přijímat veškerá nezbytná opatření ke splnění mandátu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP