(16.10 hodin)
(pokračuje Exner)

Cituji tady z dodatku, který jsme dostali. Výslovně se stanoví, že relevantní rezoluce Rady bezpečnosti nijak neomezují prostředky, jakými by státy přispívající do ISAF měly mandát plnit. Státy jsou naopak výslovně zmocněny přijmout "veškerá nezbytná opatření". Tento termín zahrnuje především použití síly. SOG, tedy naše speciální jednotky, mohou v rámci plnění svých speciálních úkolů používat sílu, aniž by tím docházelo k porušování uvedených rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

V samotném materiálu potom konstatujeme, že především naše jednotky, a to lehká chemická průzkumná jednotka a síla až do 110 a po skončení té mise na letišti až do 170 osob, jsou zařazeny právě do ISAF v operačním prostoru německého provinčního rekonstrukčního týmu. Pokud jde o jednotku SOG, je právě připravována na plnění speciálních úkolů, jako je např. boj proti ozbrojeným skupinám a ochrana osob. To, pane ministře, asi nepopřete, že tam je za tímto účelem naše jednotka vyslána, a jde tedy o záměr třeba jenom možného bojového nasazení této jednotky. Zvláštní důraz pak je kladen na operace na záchranu rukojmí v nepřátelském prostředí, bezpečnostní operace proti nelegálním ozbrojeným skupinám a pachatelům násilné trestné činnosti a na ochranu určených osob v rizikovém prostředí. Tedy vše zcela jasně činnosti, které jsou vojenského charakteru.

Za druhé, pokud jde o Irák, konstatuje se v předkládací zprávě, že kontingent, který je dnes dislokován na britské základně Šaíba, kde plní úkoly zaměřené na výuku a výcvik složek irácké policie, také plní úlohu instruktorů iráckých policejních stanic. Mluví se o tom, že výcvik iráckých bezpečnostních sil bude ukončen do konce roku 2006, a v další části, která se týká návrhu dalšího působení Armády České republiky v Iráku, se mluví o tom, že s tím vším souvisejí i změny charakteru nasazení a dislokace koaličních jednotek. V roce 2007 budou příslušníci kontingentu Armády České republiky i nadále plnit úkoly v podřízenosti mnohonárodní divize Jihovýchod (MNDSE) pod vedením Velké Británie, a to už tedy nikoliv jako instruktoři iráckých policejních stanic, ale jednotky, které z této podřízenosti vyplynou. Jde, jak se tady mluví, o to, že charakter jejich činnosti bude vyplývat z plnění úkolů po dohodě a v úzké součinnosti s velením divize.

Pane ministře, prosím vás, pokud nesouhlasíte s interpretací toho, co jsem přečetl z důvodové zprávy, z předkládací zprávy, abyste objasnil, jaký je rozdíl mezi tím vaším výkladem a tím, co je uvedeno v předkládací zprávě.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Jiří Šedivý Děkuji vám, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, co se týče interpretace, velice podivné interpretace našich záměrů, která tady zazněla z úst pana poslance Exnera, je to další snaha zmást vás a zavést vás na scestí při hlasování.

Co se týče použití síly, jak jistě dobře víte, dnešní stabilizační operace se pohybují skutečně v kontinuu, a to kontinuum může začínat záměrem na téměř mírovou misi, která pouze nějakým způsobem zahrnuje nebo nějakým způsobem rámuje určité rekonstrukční aktivity, ale tato mise se může v průběhu několika krátkých okamžiků skutečně velice rychle přeměnit v misi bojovou. Proto je důležité, aby jednotky, které jsou vysílány do takového prostředí, jako je například Afghánistán, byly oproštěny od takzvaných národních omezení. A znovu říkám, toto je jedna ze základních debat a jeden ze základních požadavků Atlantické aliance, ke kterému my se hlásíme, a zároveň tímto dáváme příklad dalším členům NATO.

Pan poslanec Exner se hluboce mýlí, co se týče charakteru předpokládané práce toho malého oddílu vojenské policie, který by měl být vyslán do Afghánistánu. Jedná se o práci, která má vysloveně policejní charakter, a to, co zde pan poslanec Exner přečetl z důvodové zprávy, to jednoznačně dokládá.

Já si myslím, že toto pro vysvětlení stačí, nicméně ještě jednou bych vás rád požádal, zdali by bylo možné skutečně hlasovat o návrhu výboru pro obranu, a to z toho důvodu, že v návrhu výboru zahraničního, také právě díky panu poslanci Exnerovi, je tam zařazen velice zmatečný pozměňovací návrh právě v tom smyslu, že má být naše působení v Iráku omezeno, respektive definováno podle předcházejících usnesení. A znovu opakuji, těch předcházejících usnesení je šest a navzájem se vylučují.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Poprosím pana zpravodaje, aby přednesl svoje závěrečné slovo, popřípadě navrhl, jak budeme hlasovat. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, budu reagovat na pana poslance Exnera. Jako garant výboru pro obranu bych navrhl následující řešení. Hlasovali bychom o usnesení č. 17 výboru pro obranu po jednotlivých krocích. V případě, že by některý ten krok neprošel, potom bych požádal zpravodaje zahraničního výboru, aby přečetl tu verzi s tím pozměňovacím návrhem. Jestli takto pan poslanec Exner souhlasí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže, pane zpravodaji, navrhujete, abychom hlasovali jako první o usnesení výboru pro obranu po jednotlivých oddílech, tedy po částech jedna, dvě, tři, nebo jedna, dvě, tedy. Pokud by tento návrh neprošel, tak bychom zbytek dohlasovali z usnesení zahraničního výboru.

 

Poslanec Antonín Seďa: Pane předsedo, ne po oddílech 1, 2, 3, ale po jednotlivých oblastech, to znamená o těch jednotlivých silách.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, rozumím. Je potřeba nastavit kvorum na 101. Prosím, aby tak bylo učiněno. Pak bych poprosil pana zpravodaje, aby přečetl, o čem budeme hlasovat, a pak bychom hlasovali o jednotlivých odsečkách.

Pane zpravodaji, přečtěte první, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Antonín Seďa: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s prodloužením působení sil a prostředků Armády České republiky v operacích Organizace Severoatlantické smlouvy a Evropské unie na Balkáně v celkovém počtu do 730 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2007.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Navrhuji hlasování pořadové číslo 114. Kdo s takto navrženým usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 114 z přítomných 172 poslanců pro 128, proti 24. Konstatuji, že jsme vyslovili s tímto usnesením souhlas.

 

Pane poslanče, přečtěte další část usnesení.

 

Poslanec Antonín Seďa: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s prodloužením působení sil a prostředků Armády České republiky v silách ISAF pod vedením Organizace Severoatlantické smlouvy v Afghánistánu v celkovém počtu do 225 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2007.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 115. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 115 z přítomných 173 poslanců pro návrh 129, proti 26. Konstatuji, že i s tímto usnesením byl vysloven souhlas.

 

Pokračujte dál, pane zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP