(16.20 hodin)

Poslanec Antonín Seďa: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s prodloužením působení sil a prostředků Armády České republiky v rámci mnohonárodních opatření v Irácké republice v celkovém počtu do 100 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2007.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 116. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 116. Z přítomných 173 poslanců pro návrh 129, proti návrhu 25. Konstatuji, že i s tímto usnesením byl vysloven souhlas.

 

Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Antonín Seďa: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s působením sil a prostředků Armády České republiky v operacích Sil rychlé reakce Organizace Severoatlantické smlouvy mimo území České republiky v celkovém počtu do 400 osob na dobu od 1. ledna do 15. července 2007 a do 35 osob na dobu od 1. července 2007 do 15. ledna 2008 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 117. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 117. Z přítomných 173 poslanců pro návrh 130, proti návrhu 24. Konstatuji, že i s tímto usnesením byl vysloven souhlas.

 

Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Antonín Seďa: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s vyčleněním specialistů Armády České republiky v počtu do 10 osob pro případné nasazení do mise UNIFIL v Libanonu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování pořadové číslo 118. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 118. Z přítomných 173 poslanců pro návrh 129, proti návrhu 25. Konstatuji, že i s tímto návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Pane zpravodaji, budeme hlasovat o usnesení jako celku? Není potřeba. (Zpravodaj souhlasí.) A co ten bod 2 - žádá ministra?

 

Poslanec Antonín Seďa: Já si myslím, že "žádá ministra" by nemělo být. Já bych spíše modifikoval to usnesení, které tady dával zpravodaj výboru zahraničního, to znamená to obligatorní Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby informovala Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2007, a to nejpozději do 30. června 2008.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Já bych se tady v tomto případě zeptal na stanoviska pana ministra. Souhlasí s tímto návrhem? (Ano.) Pana zpravodaje?

 

Poslanec Antonín Seďa: Já souhlasím. Já si myslím, že je to běžné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Ale z místa se hlásí pan poslanec Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Upozorňuji, že současně navržené usnesení, jak ho teď formuloval pan zpravodaj, je součástí usnesení číslo 18 zahraničního výboru, který přímo navrhl takové usnesení - Poslanecká sněmovna žádá vládu.

A za druhé, pane předsedo, se domnívám, že jednací řád nezná výjimku na to, že se nehlasuje o celku, jestliže se usnesení přijímalo po částech. Prosím, abyste případně přečetl příslušnou část jednacího řádu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, pane poslanče. Z místa se hlásí pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. Paní a pánové, pan poslanec Exner se mýlí. Poslanecká sněmovna již potřetí rozhoduje o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v následujícím roce tak, že hlasuje o každém vyslání jako o samostatném usnesení. Poslanecká sněmovna schválila pět vyslání našich vojáků v roce 2007, čili nelze hlasovat o usnesení jako o celku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím nyní pana zpravodaje, aby zopakoval usnesení, o kterém budeme nyní hlasovat.

 

Poslanec Antonín Seďa: Takže já v souladu s usnesením zahraničního výboru navrhuji následující znění usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby informovala Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2007, a to nejpozději do 30. června 2008.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Souhlasné stanovisko pana ministra jsme slyšeli.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 119 a ptám se, kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 119. Z přítomných 173 poslanců pro návrh 154, proti 1. Konstatuji, že i toto usnesení bylo schváleno.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod 56. Předávám řízení paní kolegyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní kolegyně a páni kolegové, budeme pokračovat dnešním předposledním bodem. Tímto bodem je bod číslo

 

43.
Výroční zpráva Pozemkového fondu České republiky za rok 2005
a Roční účetní závěrka Pozemkového fondu České republiky za rok 2005
/sněmovní tisk 12/

 

Poprosím paní ministryni zemědělství Milenu Vicenovou, aby tento materiál uvedla, a všechny vás poprosím, abyste zaujali místa ve svých lavicích a svou pozornost věnovali pouze paní ministryni. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně zemědělství ČR Milena Vicenová Vážená paní předsedající -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pardon. Prosím ještě jednou - prosím ještě jednou o klid v jednací síni. Máme před sebou řádný bod našeho programu a věnujeme se pouze tomuto programu.

 

Ministryně zemědělství ČR Milena Vicenová Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Pozemkový fond má ve své správě státní zemědělské nemovitosti, budovy, jiné stavby a pozemky, které sloužily ke dni účinnosti zákona o půdě zemědělské, případně lesní výrobě, vyjma nemovitostí zákonem výslovně ze správy vyloučených. K 31. prosinci 2005 takto spravoval zemědělskou půdu o celkové rozloze 502,4 tisíce hektarů, tedy o 97,2 tisíce hektarů méně než v závěru roku 2004, a ostatní majetek, budovy a stavby, v zůstatkové hodnotě 4,6 miliardy korun.

S ohledem na blížící se termín restituční tečky, která po 31. prosinci 2005 ukončila možnost získání náhradního pozemku oprávněnými osobami s postoupenými restitučními nároky, soustředil Pozemkový fond svou činnost na přípravu tzv. strukturované nabídky, jejímž prostřednictvím byly do veřejné nabídky systematicky zařazovány pozemky z katastrů s evidovanými dosud nevypořádanými restitučními nároky. (Hluk v sále.) V roce 2005 proběhlo 6 kol veřejné nabídky podle zákona o půdě, v jejichž rámci Pozemkový fond nabídl 10,4 tisíce hektarů pozemků, přičemž oprávněné osoby projevily zájem o 5200 hektarů pozemků. Oprávněné osoby měly možnost se přihlásit - (Stálý hluk v sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP