(9.10 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže jsme slyšeli návrh, že na pátek tento týden jako druhý bod programu schůze bychom zařadili onen přerušený bod novela ústavy, který jsme nedávno přerušili. Budeme hlasovat o tomto zařazení bodu na program schůze. Doufám, že je všem jasné, o čem budeme hlasovat, a mohu tedy zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod na pátek, jako druhý bod byl navržen, jako druhý bod na pátek, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 124. Přítomno 156, pro hlasovalo 110, proti 4. Takže tento návrh byl přijat.

 

A můžeme nyní snad pokročit k tomu bodu, který máme před sebou, a to je bod číslo

 

70.
Návrh na ustavení volebního výboru Poslanecké sněmovny

 

Volební výbor byl zřízen na první schůzi Poslanecké sněmovny 15. srpna, to je v souladu s § 32 našeho jednacího řádu. Na lavice vám byl rozdán návrh usnesení k tomuto bodu. A prosím, aby se slova ujal poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Dobré ráno, vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych formálně odůvodnil tento bod, tedy návrh na ustavení volebního výboru.

Poslanecká sněmovna na své 1. schůzi dne 15. srpna 2006 přijala usnesení číslo 13, kterým zřídila volební výbor, a v něm dále mimo jiné konstatovala, že zvýšení počtu výborů Poslanecké sněmovny bude vyváženo neobsazením volebního výboru do doby příslušné změny zákona.

Podle ustanovení § 46a zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny zřizuje Poslanecká sněmovna pro účely volby členů Rady České televize a členů Rady Českého rozhlasu volební výbor, který posuzuje návrhy podané oprávněnými subjekty podle zákona o České televizi a zákona o Českém rozhlasu, vybírá kandidáty pro volbu Poslaneckou sněmovnou a tyto předkládá Poslanecké sněmovně k volbě. Podrobnosti postupu volebního výboru stanovila Poslanecká sněmovna svým usnesením číslo 1492 ze dne 2. března 2001, jehož platnost byla potvrzena i pro toto 5. volební období.

V současné době je stále neobsazeno místo jednoho člena Rady Českého rozhlasu a dne 25. května 2007 skončí šestileté volební období také pěti členům Rady České televize. Neustavením volebního výboru v tuto chvíli vznikla situace, kdy Poslanecká sněmovna nemůže volit členy obou zmiňovaných mediálních rad. Protože dosud nebyl podán návrh novely jednacího řádu, která by působnost volebního výboru převedla na existující volební komisi, navrhuje se ustavit volební výbor tak, že jeho členy budou členové volební komise, jejíž složení vzala Sněmovna na vědomí svým usnesením číslo 1 ze dne 27. června 2006, a rovněž vedení volebního výboru bude stejné jako vedení volební komise. Tím bude plně respektováno nezvýšení počtu výborů a funkcionářů, neboť dva orgány Poslanecké sněmovny, které jsou zřizovány ze zákona, by měly totožné složení i totožné vedení.

Zároveň bych si dovolil seznámit kolegyně a kolegy s návrhem na usnesení, neboť do doby zahájení projednávání toto usnesení nebylo rozdáno, i když vidím, že teď právě už je distribuováno do lavic.

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k návrhu na ustavení volebního výboru.

Poslanecká sněmovna

I. stanoví, že volební výbor bude ustaven tak, že jeho členy budou členové volební komise, jejíž složení vzala Poslanecká sněmovna na vědomí svým usnesením číslo 1 ze dne 27. června 2006, a rovněž vedení volebního výboru bude stejné jako vedení volební komise. Tím je plně respektováno nezvýšení počtu výborů ani jejich funkcionářů, neboť dva orgány Poslanecké sněmovny, které jsou zřizovány ze zákona, by měly totožné složení i vedení.

II. Ustavuje volební výbor Poslanecké sněmovny v tomto složení - dovolím si číst jenom příjmení kolegyň a kolegů: Bohdalová, Čurdová, Dimitrov, Doktor, Hanuš, Hojda, Raninec, Skopal, Šmíd, Tluchoř, Vidím, Wolf.

III. Potvrzuje Petra Tluchoře ve funkci předsedy volebního výboru.

IV. Konstatuje, že místopředsedkyně volební komise Vlasta Bohdalová vykonává funkci místopředsedkyně volebního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já bych požádal pana poslance Michala Haška, aby si sedl ke stolku zpravodajů a se mnou sledoval všeobecnou rozpravu, všeobecnou rozpravu, kterou v této chvíli otevírám. Kdo se hlásí? Nikdo se nehlásí do obecné rozpravy. Pokud nikdo, tak rozpravu končím.

A přistoupíme k rozpravě podrobné. Ještě jednou tedy požádám pana poslance Haška.

 

Poslanec Michal Hašek: Já předpokládám, že v tuto chvíli již je příslušný návrh usnesení rozdán do lavic, takže bych odkázal na písemné vyhotovení návrhu usnesení k tomuto bodu, pane předsedající, je-li to možné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže usnesení máme všichni. Slyšeli jsme ho před chvílí, takže snad je jasné, co se doporučuje k hlasování. V podrobné rozpravě už zřejmě, jak vidím, nevystoupí nikdo, takže můžeme podrobnou rozpravu ukončit.

A měli bychom hlasovat o návrhu usnesení, který nám byl předložen. Myslím, že můžeme rovnou hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh usnesení, jak jsme ho vyslechli, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 125. Přítomno 173, pro hlasovalo 163, proti žádný. Usnesení bylo přijato. To znamená, že volební výbor jsme ustavili.

 

Děkuji zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

A můžeme dále. Naším dalším bodem je bod číslo

 

33.
Návrh Střednědobých výdajových rámců na léta 2008 a 2009
/sněmovní tisk 53/

 

Je tady ministr financí? Prosím pana ministra, aby nejdříve ten návrh odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, na základě rozpočtových pravidel jsou vám předkládány tzv. střednědobé výdajové rámce, a to na roky 2008 a 2009. Podrobný komentář k tomuto návrhu je uveden ve střednědobém výhledu státního rozpočtu na léta 2008 a 2009, který byl Poslanecké sněmovně Parlamentu předložen současně s návrhem zákona o státním rozpočtu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP