Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
6. prosince 2006 v 9.02 hodin

Přítomno: 173 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, je devět hodin dvě minuty, tak mi dovolte zahájit šestý jednací den sedmé schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám dobré ráno. Prosím, abyste se dostavili do jednacího sálu, abyste se také přihlásili kartami. Pokud někdo požádal o vydání náhradní karty, tak bych ho požádal, aby mi nahlásil její číslo.

Mám tady omluvy na dnešní den. Z poslanců se omlouvá poslankyně Marta Bayerová, omlouvá se také Cyril Svoboda a dlouhodobě je nemocen pan poslanec František Vnouček, z celého jednání schůze.

Pan poslanec Hasil má náhradní kartu číslo 12.

Omlouvám také ministra Jiřího Pospíšila, který je na jmenování státních zástupců a notářů. To jsou všechny omluvy.

Prosím tedy ještě jednou, aby se všichni dostavili do jednací síně a mohli jsme rozhodnout o některých změnách programu, na kterých byla shoda mezi politickými kluby.

Než zahájíme projednávání pevně zařazených bodů na dnešní jednací den, to jsou body 33, 3 a 64, tak navrhuji rozšířit schválený pořad této schůze o dva body. Ty dva body jsou: za prvé návrh na ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy a ten druhý bod je návrh na ustavení volebního výboru Poslanecké sněmovny. Tyto dvě věci bychom měli zařadit jako první dva body našeho dnešního jednání.

Věřím, že jste poslouchali a můžeme tento návrh odhlasovat. Prosím, přihlaste se, kdo ještě nejste, a budeme hlasovat o tom návrhu. Tyto dva body, ta stálá komise pro otázky ústavy a ustavení volebního výboru, bychom odhlasovali jako první dva body, které dnes projednáme. O tom tedy - ještě jednou - budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto pozměnit náš program, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 122. Přítomno je 137, pro hlasovalo 124, proti žádný, takže jsme tuto změnu v našem dnešním programu schválili.

 

Můžeme tedy postupovat podle právě schváleného pořadu. Prvním bodem se stal bod

 

69.
Návrh na ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy

 

My jsme komisi zřídili na této schůzi dne 28. listopadu a rozhodli jsme, že bude ustavena podle zásady poměrného zastoupení.

Teď bych poprosil, kdyby se slova mohl ujmout pan poslanec Petr Tluchoř. Prosím, předseda volební komise má slovo. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dobré ráno, pane místopředsedo, dámy a pánové. Volební komise projednala návrhy poslaneckých klubů na členy této stálé komise a přijala své usnesení číslo 41, se kterým vás nyní seznámím.

Volební komise Poslanecké sněmovny pověřuje předsedu volební komise poslance Petra Tluchoře, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu za prvé s touto kandidátkou členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy: Benda Marek - ODS, Bürgermeister Jan - ODS, Dundáčková Eva - ODS, Grospič Stanislav - KSČM, Křeček Stanislav - ČSSD, Jičínský Zdeněk - ČSSD, Parkanová Vlasta - KDU-ČSL, Polanský Jiří - ODS, Šedivá Hana - ČSSD, Tejc Jeroným - ČSSD a Valouch Jindřich - ČSSD; za druhé s tím, že v návrhu je neobsazeno jedno místo člena za ODS.

Prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navržené kandidátce.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a otevírám rozpravu. Kdo se hlásí k tomu, co bylo právě předneseno? Hlásí se někdo do rozpravy? Pokud ne, tak rozpravu ukončím a předám opět slovo předsedovi volební komise. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Nyní tedy prosím, pane předsedající, pokud není jiný návrh, abyste dle návrhu volební komise nechal hlasovat en bloc o složení stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy dle kandidátky, kterou jsem přečetl.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Já myslím, že tohle nebude nikdo zpochybňovat, takhle to odhlasovat. Kandidátku jste slyšeli, nominované členy, takže můžeme odhlasovat tak, jak to máme předloženo.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, schválit tento návrh složení stálé komise pro otázky ústavy, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 123. Přítomno je 153, pro hlasovalo 139, proti žádný. Návrh byl přijat. Tím jsme ustavili stálou komisi Sněmovny pro otázky ústavy a vypořádali jsme se s bodem, který jsme si schválili.

 

Další bod - návrh na ustavení volebního… (O slovo se hlásí poslanec Tluchoř.) K tomuhle? Nebo ne? Je to něco jiného? Procedurální, prosím, to můžete.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Já si dovolím vystoupit s jedním procedurálním návrhem.

Vzhledem k tomu, že 8. listopadu na schůzi pléna Poslanecké sněmovny jsme přerušili první čtení sněmovního tisku 16, novely Ústavy České republiky, do ustavení komise pro otázky ústavy, tak si dovoluji vzhledem k tomu, že jsme tu komisi právě ustavili, navrhnout zařazení nového bodu na tuto schůzi Poslanecké sněmovny, a to je pokračování prvního čtení sněmovního tisku 16, novela zákona Ústava České republiky, a rovnou si dovolím navrhnout pevné zařazení tohoto bodu jako druhý bod tento pátek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP