(17.50 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Jsme připraveni uvedený návrh státního rozpočtu na rok 2007 schválit v zájmu stability země. Chápeme, že máme toho času vládu ve složité situaci, bez důvěry Poslanecké sněmovny. O to je naše role jako nejvýznamnější opoziční strany důležitější a odpovědnější. Současně jsme připraveni v případě přijetí dohody o formě, způsobu a rozsahu privatizace podniků v majetku státu v roce 2007 jednat o případné úpravě tohoto zákona o státním rozpočtu v průběhu roku 2007.

Dámy a pánové děkuji vám za pozornost. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O slovo se přihlásil pan poslanec Kalousek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, poslanci KDU-ČSL v rozpravě již v prvním čtení deklarovali ochotu podpořit návrh státního rozpočtu prostě proto, že Česká republika zejména v prvním roce fiskální periody rozpočtu Evropské unie 2007 až 2013 rozpočet potřebuje. A pokud by ke stávající politické nestabilitě přišla ještě nestabilita rozpočtová, znamenalo by to příliš velké riziko pro českou ekonomiku.

Nicméně je to rozpočet velmi zvláštní. Je to rozpočet, který je z drtivé většiny dědictvím vlády - vlád, které vládly v letech 2002 až 2006. Byl předložen vládou Mirka Topolánka a realizovat ho bude pravděpodobně úplně jiná vláda, byť to bude rovněž zřejmě vláda Mirka Topolánka. Je to exekutivní norma a to, co se do ní bude promítat, bude naše společné reformní snažení.

Já nejsem konsternován, já rozumím vystoupení pana ministra financí, který má pocit, praxe uvidí, jak oprávněný, že v mandatorních výdajích má v tuto chvíli nedostatečně pokryté položky ve výši 4 miliard Kč. Ale on i my dobře víme, že tato částka nedosahuje ani procenta celkových výdajů státního rozpočtu a že ten problém je někde jinde. Že ten problém je v naší společné vůli zlomit trendy nástupu mandatorních výdajů a zlomit trendy neustále narůstajících deficitů veřejných financí. Po diskusích, které jsem absolvoval v těchto dnech a týdnech v Poslanecké sněmovně i v jednotlivých odborných komisích, nemohu říci, že bych byl naplněn optimismem, že se nám to skutečně podaří. A že pokud na vyjádření ministra financí pohlédnu v tomto kontextu těch budoucích trendů, tak se nemohu zdržet obav, že to vyjádření bylo nejen svým způsobem z jeho pozice poctivé, ale mám strašný strach, že také prorocké. A nikdy, nikdy v této sněmovně jsem si více nepřál, abych se mýlil, než teď.

Děkuji za pozornost. (Poslanci KDU-ČSL tleskají.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Na závěr rozpravy chce vystoupit předseda vlády Mirek Topolánek. Pane předsedo, máte slovo. (Vzhledem k tomu, že se hlásí pan poslanec Bursík, sděluje pan předseda vlády, že chce hovořit jako poslední.) Takže ještě z místa se hlásí pan poslanec Bursík. Pane poslanče, je to stanovisko klubu? Takže máte slovo.

 

Poslanec Martin Bursík: Pane předsedající, dámy a pánové, já vám předně děkuji za to, že mi dáváte slovo a že projevujete takovou toleranci předsedovi frakce, který sic má klub z vůle Poslanecké sněmovny, už i z vůle horní komory, ale - jistě z časových důvodů - nikoliv ještě z vůle pana prezidenta republiky a Sbírky zákonů. Takže já vám děkuji za to slovo.

Já bych rád zdůvodnil stanovisko Strany zelených, která bude hlasovat proti návrhu rozpočtu, a musím říci, že při podrobném poslouchání stanovisek mých předřečníků si nejsem zcela jist, jestli jsem tady celý den absolvoval.

Pan předseda Paroubek říkal, že důvod pro schválení rozpočtu je to, že strukturální změny, které jste prosadili do rozpočtu, které nebyly na úkor změny bilance toho rozpočtu, které byly neutrální, vás k tomu vedou, a uvedl jste jako příklad přímé dotace zemědělcům ve výši 1,9 miliardy Kč. Ale to je částka, o kterou jsme snížili položku, ukazatel stavební spoření, a snížili jsme mandatorní výdaje. Čili to je jedna z těch položek, kterou jsme tady ve Sněmovně během dneška při hlasování o návrzích A1 až A23 prohloubili ve skutečnosti deficit státního rozpočtu o celkovou částku 6,4 miliardy Kč.

Pro nás je to jako pro zelené velmi zajímavá zkušenost. Celý ten trik, kterým vytvořila Poslanecká sněmovna zdroj finanční pro to, aby mohli potom poslanci a poslankyně rozdávat dary do jednotlivých regionů, je pro nás také zajímavou zkušeností. Nicméně tuhle aktivitu Poslanecké sněmovny v kupování přízně voličů rozdáváním z veřejných prostředků, která se odehrává na pozadí prohlubujícího se deficitu státního rozpočtu, tu považujeme za velmi neblahou. Chtěli jsme zastavit tento trend, proto jsme navrhli oddělené hlasování o snižování mandatorních výdajů. Proto jsme navrhli, aby celý balík poslaneckých pomníčků byl vyřazen z rozpočtu a abychom tento trend zastavili. Podle našeho názoru tento trend nápadně legitimizuje korupční atmosféru v zemi, podporuje nekalou soutěž - protože toto je nekalá soutěž. My jsme v konkurenční výhodě se všemi politiky, kteří chtějí soutěžit ve svobodných volbách o to, aby se prosadili do Parlamentu - mám na mysli politiky z neparlamentních politických stran. Tohle nepokládáme za fér. A také tím činíme regionální politiky komunální a krajské nepřiměřeně a nadměrně závislé na svých známostech v centru.

My s tímhle principiálně nesouhlasíme, takhle jsme se také vyjádřili při hlasováních, takhle jsme hlasovali po dobu celého dne a toto je naše zdůvodnění, proč budeme hlasovat proti návrhu státního rozpočtu. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. A nyní vystoupí předseda vlády pan Mirek Topolánek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a vážení kolegové, když jsem poslouchal ty předchozí projevy, tak by se slušelo už jenom na závěr při schvalování tohoto bizarního rozpočtu říci, že také budu hlasovat proti tomu rozpočtu. Chci vás ubezpečit, že já budu hlasovat pro tento rozpočet. To možná do úvodu.

Když jsem poslouchal pana předsedu Jiřího Paroubka, tak jsem si vzpomněl na jinou řeč. Byl to Vladimír Špidla v roce 2002 a jeho tehdejší nadějný mladý politik Bohuslav Sobotka, kteří říkali úplně stejné věty - o reformách, o nutnosti zastavit propad veřejných financí. A tytéž věty jsem slyšel dnes v projevu Jiřího Paroubka. Po vládě Vladimíra Špidly následovala vláda Stanislava Grosse, poté Jiřího Paroubka, a my jsme se dostali do dluhové spirály, která vyústila právě tímto rozpočtem, který máme dnes před sebou.

Rozpočet, který schvalujete, je samozřejmě fakticky rozpočtem, který připravila vláda Jiřího Paroubka. Je rozpočtem, na kterém se podílel minulý ministr financí Bohuslav Sobotka. Je samozřejmě důsledkem politiky těch minulých vlád. Ty změny, které jsme mohli v těch deseti nebo dvanácti dnech, které jsme měli k dispozici, provést, byly veskrze pozitivní, nicméně nemohly být zásadní. Nemohly být zásadní bez hlubokých reformních změn jak na příjmové, tak na výdajové straně rozpočtu. Proto jsou nutné reformy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP