(18.00 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Projednáváním ve Sněmovně ve druhém čtení dnes už tak deficitní rozpočet dostal další ránu, na straně dluhů nám nabobtnal. Mne jako nováčka při schvalování rozpočtu v této Sněmovně nestoudnost čerpání mandatorních výdajů také zarazila; čerpat z důchodů mi připadá téměř morbidní.

Chápu Vlastimila Tlustého, chápu jeho vystoupení. Kdyby nebyl v demisi, tak ji dnes fakticky podal. On v demisi je a čeká stejně jako já i jako veřejnost na nějakou příští vládu, která reformy bude realizovat, abychom tady nemuseli sedět příští rok a znovu naříkat nad podobným rozpočtem, ne-li ještě horším.

Jako premiér v očekávání, přestože Vlastimilu Tlustému rozumím, vám doporučuji, abyste hlasovali i pro tento rozpočet, a to nejen z důvodu stability, z důvodu začátku fiskálního období v EU, ale také proto, že neschválením rozpočtu se dostáváme do ještě většího chaosu, než ve kterém jsme. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, další přihlášky nemám, rozpravu končím. O všech návrzích podle informací pana zpravodaje bylo hlasováno. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení.

Nevím, proč tady někteří poslanci vykřikují, protože musíme odhlasovat zákon jako celek a pak budeme hlasovat o doprovodných usneseních. Myslím si, že ten poslanec, který vykřikoval, je zde už několik let a vykřikovat by nemusel, mohl by jednací řád znát.

Vidím žádost o odhlášení. Všechny vás odhlašuji a žádám, abyste se přihlásili hlasovacími kartami.

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2007 a s vládním návrhem rozpočtu ČR na rok 2007, podle sněmovního tisku 52, ve znění schválených pozměňovacích návrhů, podle přílohy jedna a dvě tohoto usnesení."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 566 z přítomných 184 poslanců pro návrh 149, proti 30. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní prosím zpravodaje, aby uvedl návrhy doprovodných usnesení.

Chtěl bych vás upozornit, že než jsme hlasovali, všechny jsem vás odhlásil. Žádost o odhlašování byla zbytečná.

Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, budeme pokračovat podle schválené procedury. Nyní jsme odhlasovali bod A v návrhu usnesení, nyní bychom měli hlasovat bod IIIA s tím, že byl požadavek, aby se o bodech 1 a 2 hlasovalo samostatně. O bodech 3, 4, 5 a 6, pokud nebudou námitky a požadavek na samostatné hlasování, bychom podle mého názoru mohli hlasovat společně.

Nejprve navrhuji, abychom o bodu IIIA1 hlasovali samostatně. Doporučuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane předkladateli, žádám vás o stanovisko k usnesení IIIA1.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Mé stanovisko je neutrální.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování pořadové číslo 567. Kdo je pro, zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 567 z přítomných 181 pro návrh 130, proti 24. Konstatuji, že toto usnesení bylo schváleno. Prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní hlasujeme samostatně o bodu IIIA2: v rámci vývoje státního rozpočtu v roce 2007 posílila kapitola 305 Bezpečnostní informační služba o částku 66,724 milionu korun.

Stanovisko doporučující.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan předkladatel. (Ministr: Rovněž neutrální, stejně jako u ostatních.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 568. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 568 z přítomných 180 pro návrh 81, proti návrhu 16. Toto usnesení nebylo schváleno. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní budeme hlasovat o bodech IIIA3, 4, 5, 6 společně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Má někdo námitky proti tomuto postupu? Námitky nevidím. Pane zpravodaji, prosím o vaše stanovisko. (Zpravodaj: Stanovisko je doporučující.) Pan předkladatel. (Ministr: Rovněž neutrální.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 569. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 569 z přítomných 180 pro 107, proti 2. Konstatuji, že tato usnesení byla schválena. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali bod IIIB2, což je návrh pana poslance Martina Bursíka:

žádá vládu, aby předložila podrobné informace o resortních dotačních programech, které pokrývají témata obsažená v pozměňovacích návrzích návrhu státního rozpočtu na rok 2007 lokálního a regionálního charakteru,

za druhé - postupně upravila dotační programy směrem k větší transparentnosti programů, zveřejňovala výběrová kritéria jednotlivých programů a zajistila dostupnost informací prostřednictvím internetu,

za třetí - umožnila veřejnou kontrolu prostřednictvím zástupců odborné veřejnosti a nevládních organizací.

O tomto návrhu usnesení bychom nyní hlasovali. Stanovisko neutrální.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan předkladatel. (Ministr: Jak jsem již uvedl, u všech těchto návrhů je stejně neutrální.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 570. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 570 z přítomných 180 pro návrh 40, proti 11. Tento návrh nebyl schválen. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali k bodu IVA:

Upozorňuje vládu, že

za prvé - návrh rozpočtu kapitola 374 Správa státních hmotných rezerv neumožňuje dodržování přijatých závazků v ropné bezpečnosti dle nařízení Evropské unie, ani naplnění úkolů z přijatých zákonů,

za druhé - v návrhu rozpočtu kapitoly 136 Ministerstvo spravedlnosti není zohledněna částka 1 miliarda 300 milionů korun, jejíž financování vyplývá z přijatých právních předpisů a nařízení vlády.

Stanovisko k IVA je doporučující.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP