(11.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Ať se to rozpočítá, jak se to rozpočítá, i když ti, co jsou zdraví, budou dostávat na ten účet méně než ti, co jsou chudí a nemocní, tak přesto to nebude stačit. Takový účet skončí mnohasettisícovým nebo milionovým deficitem. Kdo to zaplatí? Příbuzní? Tak řekněme, že po dědečkovi ještě vedle fotografií a vzpomínek zdědíme několik milionů dluhů za nemocnici.

Dále je bizarní věc, kterou vyjednali - údajně vyjednali - kolegové Melčák a Pohanka, tedy to, že se nebudou privatizovat fakultní nemocnice. Já myslím, že je to obdobné, jako kdyby s touto vládou vyjednali, že v létě bude víc svítit sluníčko než v zimě. Byť možná v hlavách některých členů vlády je uložen plán, že i fakultní nemocnice by stály za hřích, nejenom krajské a okresní, tak tento nápad přece jenom jaksi se báli dát na papír, protože měli pocit, že už to by bylo asi příliš. Takže kolega Melčák s Pohankou vyjednali to, co nikdo ani neplánoval. Velké vítězství! Vítězové dávno vyhraných a vybojovaných bitev!

Ovšem tato věta v sobě skrývá druhou zajímavost. Když vládní prohlášení říká, že fakultní nemocnice se nebudou privatizovat, podle mého to lze pochopit i tak, že všechny ostatní nemocnice se tedy budou privatizovat. Děkuji vládě, že konečně přiznala barvu, a když jsem to říkal jako ministr zdravotnictví, že toto plánují, a oni se nad tím pohoršovali, jaký jsem tedy zbytečně škarohlíd, tak najednou vidíme, že je to pravda. Takže kdo měl pravdu? Pánové, řekněte to na rovinu! Ano, chceme privatizovat nemocnice - mimo fakultních.

O programu by šlo mluvit samozřejmě ještě dále. Teď mi dovolte odbočku personální.

Vrátil bych se trochu do historie a obrátil bych se na vicepremiéra Martina Bursíka. Martine, před deseti lety jsi opustil svého kamaráda Jiřího Dienstbiera velmi teatrálně s tím, že jsi to vysvětlil dvěma kroky, nebo situací. První z nich byl pan Bodenlos, který opravoval branku svého domu za použití sekery - poněkud zvláštní způsob, ale budiž - a pohádal se se sousedem a touto sekerou mu hrozil. Byl to pro tebe nepřijatelný akt agrese a já si dovedu vybavit i ty věty, které jsi na jeho adresu tehdy veřejně před všemi říkal. Druhý důvod byl pan Baránek, který neobsloužil, nebo nenechal obsloužit Romy ve svém hotelu, tuším, že v Břeclavi, a to jsi označil za nepřijatelné chování. A to byl důvod, proč jsi opustil své kamarády, vykašlal jsi se na ně a odešel jsi. Nebyla tam vysoká cena. Byla to strana, která měla preference nějaká tři čtyři procenta.

Dnes já spatřuji paralelu a zajímalo by mě, že za ta léta ti narostla tolik hroší kůže, že ti nevadí sedět ve vládě, kde předseda té vlády se vrhá na novináře a křičí na něj: "Já tě zabiju!" a kope do jeho automobilu, který poškodí. Myslím, že způsobil, a je to horší, než co udělal pan Bodenlos, byť se nechci pana Bodenlose zastávat, pan Bodenlos byl předseda bezvýznamné politické strany - pan předseda Topolánek je premiérem, tedy nejmocnějším mužem v ČR. Takže u Bodenlose to vadilo, u Topolánka je to v pořádku. Snad ho za to i pochval!

Druhá věc je - obdobná paralela, v tom je ten život kouzelný, že někdy nám nastavuje zrcadlo - druhá paralela je v tom, že sám ještě před pár dny jsi označil svého druhého kolegu vicepremiéra Čunka za člověka, který dělá deportace Romů, a že ty s tím hluboce nemůžeš souhlasit. Já bych nepoužil takové slovo, protože si myslím, že nelze na ten akt, co udělal pan vicepremiér, použít takto tvrdý odsudek, jistě jde o tom diskutovat, ale ne takto tvrdý odsudek, ale pravděpodobně, Martine, prostřednictvím předsedající, je pro tebe ta přitažlivost vicepremiérské židle taková, že prostě své názory opustíš.

Další zajímavá věc je, když vláda si vytkla do štítu boj s korupcí, že vlastně jde o první vládu v české historii, jejíž vicepremiér je obviněn z korupce a má být trestně stíhán. On na to řekne, že jde o politickou objednávku. Já dokonce tomu i věřím, protože tato Sněmovna - a my jsme zažili politickou objednávku před volbami, zpráva Kubice, byl to výsledek činnosti politické policie pana Langera - a chtěl jsem se zeptat pana vicepremiéra Čunka, zda on také si myslí, že na něj jeho kolega z koaliční vlády prostě spáchal takovýto čin, protože jak jinak? Policii řídí mnoho měsíců už pan Langer, řídí ji velmi nestandardním způsobem, a je-li teď vicepremiér obviněn z korupce, tak jsou jen dvě možnosti. Buď policie má pádné důkazy, a pak je zvláštní, že vláda chce bojovat proti korupci tím, že v ní sedí člověk obviněný z korupce, anebo platí to druhé, a já tomu docela i věřím, protože o panu Langerovi si velké iluze osobně vůbec nedělám, že je to na objednávku. Pak nám tady vzniká koaliční vláda, kde ještě předtím, než získala důvěru, tak jednotliví členové proti sobě intrikují, a dokonce používají policejní orgány, což je v demokratické zemi naprosto nepřijatelné.

Dámy a pánové, a teď je ten rozměr etický. Tato vláda nezíská důvěru čestným, férovým způsobem, nějakou kulturní politickou dohodou, domluvou, ale získá důvěru pomocí zrady, pomocí politické korupce, možná i faktické korupce, to asi ukáží dny, týdny, měsíce příští. Je to tedy vláda, která si plně zaslouží jméno vláda politické korupce a vláda politické zrady, vláda pánů Pohanky a Melčáka!

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla slova pana poslance Ratha. Nyní požádal o slovo ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, po něm je přihlášena paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte mi jenom krátký komentář k vládnímu programu, co se týče zdravotnictví.

Vládní program obsahuje body, které se objevovaly ve všech dokumentech v dosavadním koaličním vyjednávání, tedy i v tom vyjednávání, které bylo vedeno původně v rámci čtyřkoalice se sociálními demokraty, potom později tříkoalice, a provázelo ho speciální jednání i s panem poslancem Rathem, panem poslancem Krákorou a ostatními zástupci ostatních stran. Ten dokument byl naprosto identický - to, co máte na lavicích - a tenkrát pan poslanec Rath odsouhlasil tento katastrofický scénář tak, jak ho vylíčil, naprosto s jedinou výhradou, a to byl zákon o neziskových nemocnicích, tedy to torzo, které zbylo po jednání Ústavního soudu. To byl jeho jediný požadavek, aby tam zůstal.

Jinak celý ten scénář, který je vykládán jím jako katastrofa, podle bodů, které máte na lavicích v kapitole zdravotnictví, bylo odsouhlaseno poslancem Rathem. Jestliže on hovořil o nějakém souladu slov a činů, tak tady máte jeden příklad.

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Pane ministře, nechci vás podezírat ze lži, tak asi máte chabou paměť. Mohu doložit zápisem, který máte k dispozici a který jsme také dali médiím, že to, co jste tady řekl, není pravda, že nic takového jsme neodsouhlasili, a dobře víte, že jsme neodsouhlasili akciové společnosti - zdravotní pojišťovny, privatizaci nemocnic, resp. zrušení zákona o neziskových nemocnicích a zavedení poplatků u lékaře. Tam dohoda nebyla vůbec žádná! Naopak vy jste přistoupil na to, že zdravotní pojišťovny nebudou akciovými společnostmi! To je doložitelné ze zápisu. Jestli chcete, zítra uděláme společně brífink s novináři a já vám ten zápis ukážu. A jsou na to svědci. Prosím, mluvte pravdu!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP