Začátek schůze Poslanecké sněmovny
17. ledna 2007 ve 14.02 hodin

Přítomno: 193 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 10. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti padesáti devíti poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve čtvrtek 11. ledna.

(V jednací síni je velmi rušno, někteří poslanci postávají v hloučcích před lavicemi.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vítám mezi námi novou vládu České republiky. Vláda nám bude představena až na páteční schůzi od devíti hodin.

Nyní prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, oznámili mi, kdo má náhradní kartu nebo kdo žádá o její vydání. Doposud žádali o vydání náhradní karty: náhradní karta číslo 1 - pan poslanec Babor, náhradní karta číslo 2 - pan poslanec Hamáček, náhradní karta číslo 3 - pan poslanec Urban, náhradní karta číslo 4 - pan poslanec Kladívko, náhradní karta číslo 7 - pan ministr Pospíšil, náhradní karta číslo 8 - pan poslanec Váňa, náhradní karta číslo 9 - pan poslanec Paroubek, náhradní karta číslo 10 - pan ministr Říman a náhradní karta číslo 11 - pan poslanec Kala. Pan poslanec Vojíř má náhradní kartu číslo 12. O náhradní kartu žádá ještě pan poslanec Svoboda, který nám vzápětí řekne číslo náhradní karty.

Ještě než přikročíme k určení ověřovatelů této schůze, dovolte, abych umožnil novému kolegovi složit poslanecký slib.

Slib poslance

Vážené kolegyně a kolegové, pan František Vnouček se notářským zápisem vzdal poslaneckého mandátu, a tím jeho mandát zanikl.

Žádám předsedu mandátového a imunitního výboru pana poslance Miloslava Kalu, aby nás seznámil s kroky, které tento výbor učinil, představil nám nového poslance a poté přečetl ústavou předepsaný slib, který pan poslanec složí do mých rukou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní poslankyně a páni poslanci, dne 16. ledna 2007 zanikl podle ustanovení § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Františku Vnoučkovi. Dovolte mi, abych jménem svým a jistě i vaším poděkoval za jeho práci a popřál mu hodně zdraví. (Potlesk.)

Mandátový a imunitní výbor na své 9. schůzi dnešního dne přijal usnesení číslo 22, ve kterém konstatoval, že panu Františku Vnoučkovi mandát poslance Poslanecké sněmovny zanikl, a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Zdeněk Kotouš. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí poslanec Zdeněk Kotouš poslanecký slib.

Prosím pana poslance Zdeňka Kotouše, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu. Prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste povstali. (Všichni povstali.)

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. (Poslanec Kotouš skládá slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. Potlesk.)

Pane poslanče, blahopřeji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dovolte, abych mezi námi přivítala nového pana poslance Zdeňka Kotouše, popřála mu, aby se mu dařilo mezi námi, a zároveň ještě oznámila, že pan kolega Pavel Svoboda má náhradní kartu číslo 13.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Františka Laudáta a poslance Milana Bičíka. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro návrh hlasovalo 184, proti návrhu 2. Konstatuji, že jsme ověřovateli 10. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Františka Laudáta a poslance Milana Bičíka.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání této schůze poslanci Václav Exner - závažné rodinné důvody, Miloš Melčák, Michal Pohanka. (Rozruch.)

O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vystupuji ještě předtím, než budeme formálně procedurálně hlasovat o návrhu programu schůze. Vystupuji po avízu všem zástupcům poslaneckých klubů, abych sdělil stanovisko České strany sociálně demokratické, jejího poslaneckého klubu, k tomu, proč jsme se vlastně dnes sešli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP