(14.10 hodin)
(pokračuje Hašek)

Média začala pro dnešní schůzi, kterou právě zahajujeme, používat pojem "tah Vlčkem". Víte, že Česká strana sociálně demokratická avizovala v rámci druhého pokusu o sestavení vlády a získání důvěry v Poslanecké sněmovně určitý ústavní postup, který spočíval v tom, že jako ústavní pojistka pro případ, že vládě České republiky nebude vyslovena důvěra, bude převolen předseda Sněmovny ještě před hlasováním o důvěře, aby tak bylo zabráněno ústavní krizi, nebo možné ústavní krizi. Nechci zavdávat příliš obsáhlým popisem té situace záminku k tomu, aby se tady teď strhla bitva řečníků, kteří mají pouze přednostní právo vystoupit. Nebylo by to férové vůči všem ostatním kolegyním a kolegům, kteří by se do takové diskuse nemohli zapojit.

Celá česká veřejnost i my všichni víme, co se stalo včera. Na tiskové konferenci oznámili dva bývalí poslanci sociální demokracie, že v pátečním hlasování o důvěře vládě umožní svojí tolerancí získání důvěry vládě pana premiéra Mirka Topolánka. To je jiná situace, než s jakou jsme počítali při svolávání této mimořádné schůze, a nebude tedy platit, že by vláda měla nedůvěru a pak by měl rezignovat předseda Sněmovny. Z toho důvodu sociální demokracie nebude usilovat o to, aby byl schválen program dnešní schůze, aby došlo k převolbě předsedy Poslanecké sněmovny ještě před pátečním hlasováním o důvěře vládě. Vycházíme přitom z toho, že včera deklarovali pánové Pohanka a Melčák, že umožní získání důvěry vládě ve druhém pokusu. V takovém případě si myslíme, že by převolba, ten mediálně označovaný "tah Vlčkem", byla zbytečnou.

Děkuji za pozornost. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny pan poslanec Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, dovolte mi, abych připomněl, že tato ústavní hra je velmi nebezpečná. V červenci loňského roku po schůzce 5 krát 2, jak se tomu říkalo, jsem předložil prezidentu republiky návrh, jak odblokovat schůzi Sněmovny. Ten návrh spočíval v tom, že pokud ani ve druhém kole nebude vláda taková, že získá důvěru, bude nutné, aby předseda Sněmovny předložil jméno nového předsedy vlády pouze po konsensu všech pěti politických stran. Tento návrh byl Českou stranou sociálně demokratickou odmítnut s tím, že pro mě z nepochopitelných důvodů bylo navrženo, aby takový krok učinil zvolený předseda Poslanecké sněmovny předtím, než využije své právo nominovat prezidentu republiky předsedu vlády. Považoval jsem to za nepochopitelné, a promiňte mi, hloupé. Taktéž nemohu souhlasit s tím, že byla svolána schůze, ač tomu není možné zabránit, protože podle jednacího řádu každý klub, který má více než 40 poslanců, takovou schůzi může svolat, a s programem, který měl předznamenat jakési silové hlasování.

Oznamuji nejen za sebe, ale za klub KSČM, že klub KSČM žádné politikaření nepodpoří. (Šum a výkřiky z řad poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: A nyní, vážené kolegyně a vážení kolegové, přistoupíme ke stanovení pořadu 10. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7) zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhovat změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený program pořadu.

Já bych jenom upřesnil, že první bod návrhu pořadu je rezignace předsedy Poslanecké sněmovny a druhý bod je volba předsedy Poslanecké sněmovny.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu 10. schůze Poslanecké sněmovny, kterýž vám byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro návrh 2, proti 88. Konstatuji, že návrh programu nebyl schválen.

 

Tím 10. schůzi končím a těším se na shledanou v pátek v 9.00 hodin.

 

(Schůze skončila ve 14.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP