(18.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Páralové, která zahájila obecnou rozpravu. Nemám žádnou další přihlášku do této obecné rozpravy. Nevidím ji ani z vašich míst, proto končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím nejprve pana kolegu Vojíře, poté paní poslankyni Páralovou. Pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, tak jak jsem avizoval ve své zpravodajské zprávě, dovolím si vám předložit soubor několika málo pozměňovacích návrhů, jejichž cílem je tu podstatu, která je v daném zákoně, zachovat, nicméně učinit to, aby především na straně jedné regulátor, nebo ministerstvo, které se chová jako regulátor, nebyl zároveň ten, který přímo řídí určitou instituci, aby tady mohlo dojít k určitému řekněme rozložení toho vlivu, protože je to vždycky dobré.

Přejdu tedy k pozměňovacím návrhům.

Pozměňovací návrh první. V části první v § 2 odst. 2 se slova "Ministerstvo vnitra" nahrazují slovy "Ministerstvo průmyslu a obchodu".

K tomu jenom poznámku pro oživení toho návrhu, abyste věděli, čeho se to týká. Jde o to, že příspěvková organizace Testcom by nebyla v působnosti Ministerstva vnitra, nicméně v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, kam také směřují všechny další regulační práva, mohu-li to takto nazvat, při ukončení činnosti Ministerstva informatiky.

Za druhé. Doplnit část sedmou zákona, která by zněla: Změna zákona o státním podniku. § 9. Zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 220/2000 Sb., zákona č. 103/2001 Sb., zákona č. 202/2000 Sb., zákona č. 77/2002 Sb., zákona č. 480/2003 Sb. se mění takto:

1. V § 3 se na konec textu odst. 1 doplňují slova "pokud zákon nestanoví jinak".

2. V § 22, který by zněl: "Funkce zakladatele Česká pošta, státní podnik, vykonává Ministerstvo vnitra."

Druhá část pozměňovacího návrhu je propojená a je to důsledek toho, co jsem zde popsal, to znamená rozdělení oněch kompetencí regulátora na straně jedné a vykonavatele řekněme vlastnických práv na straně druhé.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. Nyní má slovo paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán minulý týden na lavice pod názvem Pozměňovací návrh k tisku 92, verze 2. Přihlašuji se pouze k části II pozměňovacího návrhu. Část I týkající se změny názvu zákona je dle sdělení legislativy nadbytečná, proto se k ní naopak nepřihlašuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Páralové. Zeptám se na případnou další přihlášku. Prosím, pan poslanec Koníček má slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, navrhuji vložit do části druhé, Změna zákona o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, § 5, nový bod 5, který zní: V § 12 se vkládá nový odst. 7, který zní: "Ministerstvo vnitra plní koordinační úlohu pro informační a komunikační technologie."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Ptám se na další přihlášky do podrobné rozpravy. Pan ministr Ivan Langer má slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Chtěl jsem požádat o možnost přednést ještě jeden procedurální návrh, a to pro případ, kdyby Poslanecká sněmovna jednala i v pátek. Pro případ, kdyby Poslanecká sněmovna jednala i v pátek, bych chtěl dát procedurální návrh zkrátit lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. V případě, když Sněmovna v pátek jednat nebude, lhůtu sice zkrátíme, nicméně třetí čtení proběhne až na příští schůzi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Ještě jednou tedy. Má někdo pozměňovací návrh, který chce uplatnit v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Končím také podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o jediném návrhu, který tady je k hlasování, a to je o návrhu právě na zkrácení lhůty pro jednání mezi druhým a třetím čtením tohoto zákona, na zkrácení lhůty na 48 hodin.

O tomto návrhu na zkrácení lhůty rozhodneme v hlasování pořadové číslo 124. Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 124. Přítomno 153, pro 62, proti 11. Návrh nebyl přijat.

 

Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona. Panu ministrovi děkuji, děkuji také oběma pánům zpravodajům.

 

Je před námi poslední bod, kterému se můžeme dnes podle schváleného pořadu schůze věnovat, a to je bod

 

73.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k vyšetření okolností
výběrového řízení a uzavření smlouvy na dodávku výkonového mýta
pro nákladní vozidla nad 12 tun mezi Českou republikou a firmou Kapsch

 

Návrh na zřízení této vyšetřovací komise předložila skupina 54 poslanců. Současně tato skupina připravila návrh usnesení Poslanecké sněmovny a tento návrh usnesení nám byl rozdán do lavic. Máte jej tedy všichni k dispozici.

Nyní tedy patří slovo zástupci této skupiny navrhovatelů panu místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Filipovi. Prosím. (V sále je velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, byl vám rozdán k bodu 73 návrh usnesení Poslanecké sněmovny na zřízení vyšetřovací komise podle § 48 a 49 zákona o našem jednacím řádu. Jsou v ní uvedeny jednotlivé body, protože ve skutečnosti jde o zaměření činnosti komise, s tím, že vyšetření okolností výběrového řízení a uzavření smlouvy na dodávku výkonového mýta pro nákladní vozidla nad 12 tun mezi Českou republikou a firmou Kapsch provázela řada nejasností.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane místopředsedo. Prosím o klid. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já jsem vstřícnost sama vůči Poslanecké sněmovně, protože vím, že když jsem dohadoval už v prosinci loňského roku na tuto schůzi zařazení tohoto bodu, tak jsem mluvil o tom s ministrem dopravy a ten měl zájem na tom, aby se jednotlivé věci zcela vyjasnily. Onen dodatek smlouvy, který byl uzavřen, je podle mého soudu výsledkem právě toho, že ne všechno bylo docela jasné. Mrzí mě, že tady není, a proto budu souhlasit s návrhem na přerušení tohoto bodu, i ho nabízím, protože jsem přesvědčen, že celé odůvodnění a návrh doplnění usnesení by měl ministr dopravy slyšet a vyjádřit se k němu. Proto se omezím v úvodním slově jenom na několik základních informací.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP