(18.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Návrh na výkonové mýtné začal projednávat Státní fond dopravní infrastruktury. Z tohoto fondu to bylo odebráno, celé výběrové řízení později řídilo Ministerstvo dopravy a smlouva, tak jak je koncipovaná, nezajišťuje ani výběr tak velkého množství peněz, jako je cena, kterou za dodávku Česká republika měla zaplatit. Je tedy otázkou, jakým způsobem bude Česká republika, potažmo Ministerstvo dopravy, s firmou Kapsch dále jednat o této smlouvě, resp. o realizaci smlouvy jako takové. Z toho důvodu je potřeba, abychom vyjasnili některé věci, které nelze vyjasnit jiným způsobem, než řekl bych vyšetřováním vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny.

V podstatě pro ty důvody, které se nepodařilo vyjasnit na konci předloňského roku, loni na jaře, jsou vlastně důvody, které vůbec vedly navrhovatele a zpracovatele zákona o jednacím řádu k tomu, aby institut vyšetřovací komise byl do našeho jednacího řádu zakotven.

Návrh je jasný. Budeme postupovat standardním způsobem na zřízení desetičlenné vyšetřovací komise s tím, že každá politická strana zastoupená v Poslanecké sněmovně by měla dva zástupce v této komisi. Šetření je podle mého soudu třeba provádět poměrně efektivně a rychle, s tím, že návrh v současné době je k 30. 6. 2007 ukončení činnosti vyšetřovací komise.

A teď už bych se dostal k jednotlivým bodům, které se týkají zaměření činnosti vyšetřovací komise, a proto jak termín ukončení činnosti, tak zaměření činnosti komise bych předložil až za přítomnosti ministra dopravy a vlády České republiky.

To je na úvod vše, a pokud mám být supervstřícný, tak já sám jako navrhovatel navrhuji v tuto chvíli přerušení tohoto bodu, a to do zítřka do 14 hodin, resp. do zahájení pokračování 11. schůze, protože ve 14 hodin budeme zahajovat schůzi dvanáctou a na zahájení pokračování 11. schůze bychom tento bod za účasti ministra dopravy dokončili. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. Jenom dodám a zopakuji, že pan ministr Řebíček byl dnes řádně omluven pro nemoc, takže všichni věděli, že tady nebude přítomen. Tolik jenom na doplnění.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu na přerušení tohoto bodu, a to do zítřka do 14 hodin, tak jak tento návrh přednesl, resp. do zahájení té 12. schůze.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 125. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přerušení bodu číslo 73. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 125, přítomno 154, pro 106, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme, vážené kolegyně a kolegové, vyčerpali veškerý program, který bylo možno dnes projednat. Děkuji vám za vaši účast na dnešní schůzi, za vaši aktivitu, a zítra, oznamuji, že jako středeční den je jasné, že začneme projednáváním zákonů ve třetím čtení. Takže vám přeji příjemný večer. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.13 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP