(9.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Tak nyní se tedy budeme věnovat schválenému pořadu schůze. A tím je pro dnešní začátek bod číslo

 

51.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb.,
o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti
/sněmovní tisk 84/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali své místo předseda vlády Mirek Topolánek a zpravodaj výboru pro obranu poslanec Jan Klas. Připomínám, že pozměňovací návrhy, které byly rozdány jako sněmovní tisk 84/2, jste všichni obdrželi.

Nyní otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Jde o rozpravu ve třetím čtení. To znamená, že se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, případně podat návrhy na opakování druhého čtení.

Ano. Takže už vidím první písemnou přihlášku, a to pana poslance Šustra. Prosím, pane poslanče, můžete se ujmout slova. Ptám se, někdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení, ještě než pan kolega Šustr se ujme slova. Nikoho nevidím. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já mám prosbu tohoto typu. Když jsme dostali výtisk pozměňujících návrhů, tak legislativa k mému návrhu měla připomínky, které máte. Já bych si dovolil přednést tu změnu.

Takže k tisku 84/2, pozměňovacímu návrhu pod písmenem C, nově vkládaná část druhá má včetně nadpisu správně znít -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás, pane poslanče, ještě přeruším a požádám sněmovnu o klid. Jde o třetí čtení, jde o vážné rozhodnutí a zpravodaj evidentně nemůže slyšet, co vy říkáte v rozpravě ve třetím čtení. Takže pokud má někdo zájem diskutovat něco jiného, než je vládní návrh zákona o ochraně utajovaných skutečností, nechť své diskuse přenese do předsálí a nechá sněmovnu jednat.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji vám, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pane poslanče, máte slovo. Zpravodaj vás už poslouchá.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Čili část druhá, změna zákona číslo 342/2006 Sb., článek II. V zákoně číslo 342/2006 Sb., kterým se mění některé zákony související s oblastí evidence obyvatel a některé další zákony, se článek 36 včetně nadpisu zrušuje.

Dále je potřeba vložit novou část třetí, která včetně nadpisu zní: Část třetí, Změna zákona o sdružování občanů, článek III. V § 6 zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění zákona 68/1993 Sb. a zákona 342/2006 Sb., odstavec 4 zní: Název sdružení se musí lišit od názvu právnické osoby, která již vyvíjí činnost na území České republiky.

Případné přijetí pozměňovacího návrhu se promítne do názvu a struktury návrhu zákona. Je to totéž, co bylo míněno tím nedonutit nebo nenařídit občanským sdružením tu zkratku o.s. nebo občanské sdružení.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Šustrovi. Kdo další do rozpravy ve třetím čtení? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo navrhovatele. Pane premiére, máte zájem o závěrečné slovo? Ano. Prosím. Premiér vlády České republiky Mirek Topolánek. Máte slovo, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Já k těm pozměňovacím návrhům jenom tolik, že na ně mám buď negativní, nebo neutrální názor. Jedná se o rozšiřování počtu výjimek. Na ten návrh, který právě okomentoval pan poslanec Ladislav Šustr, mám výrazně negativní názor, stejně jako naše legislativa, která to pokládá za legislativně nepřípustné. Jedná se o nepřímou novelu jiného zákona, kterou podle mne není možné takto přilepit k této novele o zákonu o ochraně utajovaných informací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Má zájem zpravodaj o závěrečné slovo? Není tomu tak. Budeme tedy nyní postupovat podle zákona o jednacím řádu ve třetím čtení.

Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stejně jako navrhovatel. Prosím, pane zpravodaji, můžete se ujmout své zpravodajské role.

Ještě než tak učiníte, přece jen požádám předsedy klubů ODS a ČSSD (baví se před řečnickým pultem), aby zaujali svá místa, protože za chvilku přikročíme k hlasování, a sněmovnu, aby se zklidnila, protože budeme za chviličku rozhodovat. Děkuji.

Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

Ještě jednu věc, omlouvám se, ono to je důležité pro hlasování. Byla mi doručena v tuto chvíli, nebo před malým momentem, omluva pana poslance Ondřeje Lišky. Ze zdravotních důvodů se dnešního dne jednání nezúčastní.

Teď už tedy můžeme přikročit k třetímu... Prosím.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s navrženým postupem hlasování. Pozměňujících návrhů je málo, takže je to výhoda.

Co se týká prvního pozměňujícího návrhu pod bodem A1, už ve druhém čtení jsem se vám snažil vysvětlit, že takto znějící pozměňující návrh je nehlasovatelný z hlediska legislativy, protože slovíčka "a členové Nejvyššího kontrolního úřadu" již zákon obsahuje - a my je právě chceme z toho zákona dostat. Takže můj protinávrh je pod bodem B, tak bych navrhoval, abychom bod A1 z legislativních důvodů prohlásili za nehlasovatelný a nahradili ho bodem B.

Po bodě B bychom hlasovali o bodu A2. A konečně, pane místopředsedo, jako poslední by byl bod C, návrh pana poslance Šustra, který rovněž považuji za nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No. Tak já myslím, že než bychom vedli procedurální spor, tak to bude lepší, když budeme hlasovat. Pokud nebude prohlasován návrh výboru, protože těžko ho budu prohlašovat za nehlasovatelný, to myslím, že takovou pravomoc řídící schůze nemá, ale samozřejmě nechci vést procedurální spor…

Jestli byste, pane zpravodaji, souhlasil, hlasovali bychom v pořadí, jaké jste řekl. Pokud nebude schválen bod A, bude se hlasovat řádně o bodu B. To je legitimní, podle mého soudu. A potom o bodu C a vyřešíme to.

Petr Pleva. Pane poslanče, máte slovo. Jistě nesouhlasíte s postupem předsedajícího.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP