(Jednání pokračovalo v 9.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Budeme pokračovat v přerušeném jednání, které jsem zahájil v 9 hodin a bylo přerušeno na poradu poslaneckých klubů.

Vzhledem k tomu, že uplynula lhůta k podávání návrhů na změnu programu právě v době porady poslaneckých klubů a eviduji dvě přihlášky do pořadu schůze, budu vycházet z toho, pokud nikdo nebude namítat, že tyto dvě přihlášky projednáme nyní po 9.45, jako kdybychom je projednávali po deváté hodině. Nejde o nic, co bychom neměli předprojednáno, jde o výsledky jednání jednotlivých výborů.

Jako první se hlásí pan předseda klubu sociální demokracie Michal Hašek, připraví se pan předseda výboru pro bezpečnost František Bublan. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, přeji vám dobré ráno. Dovolte, abych předložil procedurální návrh k pořadu, který jsem avizoval už na úterní poradě grémia předsedy Poslanecké sněmovny a mají o něm informaci všichni předsedové poslaneckých klubů. Navrhuji pevné zařazení bodu 53, to je třetí čtení návrhu zákona o kapitálových požadavcích novely zákona o bankách, sněmovní tisk 94, a to na zítra, s tím, že zároveň žádám Sněmovnu, aby hlasováním rozhodla o tom, že zcela výjimečně bude čtvrtek dnem, kdy bude možno projednat třetí čtení.

Návrh odůvodňuji tak, že původně jsme předpokládali, že bude jednání také v pátek, ovšem jak se ukazuje, zřejmě z hlediska ekonomiky sněmovního času skončíme naše jednání nejpozději zítra, z toho důvodu už třetí čtení nebudou projednávána, a protože je třeba ještě provést konzultace minimálně k jednomu z pozměňovacích návrhů k tomuto tisku, který se týká mediální oblasti, tak po konzultaci se všemi kolegy předsedy poslaneckých klubů si dovoluji zdvořile požádat o takovéto zařazení. Čili pevné zařazení na zítra ráno jako první bod, je to třetí čtení sněmovního tisku 94, a zároveň hlasování o tom, že Sněmovna umožní ve čtvrtek projednávat tento bod, třetí čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozumím tomu - o tom, že budeme ve třetím čtení hlasovat jiný den než středu a pátek, musíme rozhodnout skutečně hlasováním.

Ještě než dám slovo panu poslanci Františku Bublanovi, oznámím dvě omluvy. Z části dnešního jednání se omlouvá pan poslanec Jiří Paroubek a z vlády se na dnešní jednání z důvodu jednání v Senátu omlouvá ministr kultury a senátor Václav Jehlička.

Náhradní karty si vyžádali: paní poslankyně Levá - kartu č. 6, pan poslanec a ministr Říman - kartu č. 7.

Nyní se slova ujme s návrhem na změnu programu pan poslanec a předseda výboru František Bublan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji. Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi předložit návrh na zařazení nového bodu, to je prodloužení lhůty k projednávání senátního návrhu zákona o Ústavu paměti národa. Je to sněmovní tisk č. 15. Příliš bychom tím nezdrželi. Jde pouze o to, hlasováním rozhodnout o prodloužení lhůty k projednávání tohoto tisku.

Ten důvod je v tom, že výbor pro bezpečnost uspořádal seminář k tomuto tématu, tím se ten termín prodloužil, a z tohoto semináře vzešel po jednání především s Ministerstvem vnitra nový komplexní pozměňovací návrh a my potřebujeme tento komplexní pozměňovací návrh projednat a stanovit řádné lhůty k podávání jednotlivých pozměňovacích návrhů. Výbor mě včera zmocnil k tomu, abych předložil žádost o prodloužení lhůty k projednání ve výborech o dalších 60 dnů. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme tedy hlasovat. Nejdříve o pevném zařazení bodu č. 53 na zítřek, na čtvrtek, po pevně zařazených bodech, tak jak navrhl pan předseda klubu sociální demokracie Michal Hašek, a to v hlasování pořadové číslo 126, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro toto pevné zařazení bodu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 126 z přítomných 185 pro 168, proti 4. Pevné zařazení bodu č. 53, tedy třetího čtení na čtvrtek bylo schváleno.

 

Nyní zařazení bodu prodloužení lhůty k projednání o 60 dnů k zákonu o Ústavu paměti národa, jak navrhuje výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 127, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro prodloužení lhůty. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 127 z přítomných 187 pro 92, proti 87. Návrh nebyl přijat.

 

To znamená, že tento bod nebyl zařazen. Znamená to jediné, že pravděpodobně nebude žádné stanovisko výboru k tisku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP