(Jednání pokračovalo v 9.37 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, omlouvám se za to, že ta pauza na jednání grémia trvala déle, než byla vyhlášená přestávka, ale přesto zahajuji přerušené jednání Sněmovny, prosím vás, abyste se posadili, abychom mohli pokračovat.

Ještě řeknu, že pan poslanec Doktor má náhradní kartu č. 1.

Budeme pokračovat v návrzích na změnu programu. Některé jsme vyslechli. Byl tady návrh pana poslance Vilímce, ten byl přečten jako poslední, týkal se bodu č. 8, byla to žádost zařadit ten bod po pevně zařazených bodech druhých čtení v pátek dopoledne, třetí čtení pak zařadit na středu příští týden. To byl návrh, který zazněl jako poslední.

Já jsem pak viděl pana poslance Bauera, který se hlásil s dalším návrhem, takže bych ho teď požádal, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, já mám daleko skromnější požadavek. Dovolte mi, abych vás požádal o zařazení projednání sněmovního tisku č. 137, je to bod č. 24 schváleného programu, jako třetího bodu dnešního odpoledního jednání po již - jak jsem pochopil - včera dvou řádně odsouhlasených bodech. Jedná se o první čtení vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro astronomický výzkum atd., viz sněmovní tisk č. 137.

Krátké zdůvodnění mého návrhu: V rámci následného projednávání tohoto vládního návrhu v prvním čtení si po dohodě s paní ministryní školství, mládeže a tělovýchovy dovolím jako zpravodaj navrhnout postupovat dle § 91 jednacího řádu. Dále mi dovolte upozornit, že v případě neschválení této dohody v průběhu této schůze bychom pravděpodobně překročili povolenou lhůtu, která byla poskytnuta České republice v rámci schvalovacího procesu. Navíc by pravděpodobně došlo k opětovnému otevření podmínek přístupu naší země k evropské jižní observatoři a taktéž ke zvýšení našeho zvláštního příspěvku na rok 2007.

Děkuji vám za pochopení a podporu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, slyšeli jsme zdůvodnění. Jedná se o bod 24 programu. Ještě pan poslanec Tluchoř bude mít nějaké další návrhy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Mám jen jeden návrh reagující na včerejší zařazení nového bodu. Dovolím si navrhnout pevné zařazení návrhu na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní organizace na pátek do bloku voleb a vyhlásit lhůtu na podávání návrhů do dnešního večera, do 18 hodin.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Toto zařazení do pátku bychom měli odhlasovat. Řekl jste, že to je Meziparlamentní unie - volba vedoucího stálé delegace?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ten bod je: Návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní organizace. Bylo to na návrh poslanců komunistické strany.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Do Meziparlamentní organizace. To bychom také odhlasovali. Má ještě někdo něco dalšího? Pan poslanec Doktor. Prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás požádal o laskavé zařazení jako pevného bodu na středu příští týden, a to jako druhého jednacího bodu odpoledne, bod č. 43, kterým je Zpráva České národní banky o inflaci - leden 2007.

Já bych svou žádost zdůvodnil prostým požadavkem na sladění pracovních povinností guvernéra České národní banky a našeho programu, našeho jednání. Bývalo vždy zvyklostí, že pan guvernér vystupoval k obhajobě v takto projednávaném bodě, a myslím si, že bychom tomu měli dostát i pro tento okamžik. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si myslím, že to je pochopitelný návrh. Opravdu jsme to tak dělali, to můžu potvrdit, takže je to bod 43. Ještě pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane premiére, paní a pánové. Já žádám vaším prostřednictvím, pane předsedající, pana kolegu Marka Bendu, aby stáhl svůj návrh na vyřazení bodu zákona o obecném referendu z této schůze. Pokud tak neučiní, tak podle § 54 odst. 6 nikoli pouze za dvacet poslanců, ale za dva poslanecké kluby mám právo ohlásit blokaci zařazení nových bodů druhého a třetího čtení dluhopisového programu. Je to zatím podmíněně, očekávám vyjádření kolegy Bendy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP