(12.20 hodin)

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Kolegyně a kolegové, konstatuji, že rozprava nás nezklamala. Vystoupili pan premiér i pan expremiér, vystoupili významní představitelé jednotlivých politických stran i poslaneckých klubů. Vysvětlili nám, jak dodržují své volební programy, případně snesli opravdu vážné argumenty, proč tak udělat nemohou. Snad nejlépe to nazval pan ministr Svoboda - svěřit rozhodování do rukou občanů by bylo útěkem od politické odpovědnosti. Ano, o demokracii má skutečně právo rozhodovat spíše pan poslanec Pohanka a Melčák než občan sám. (Potlesk z řad ČSSD a KSČ.) Ostatně je zapotřebí občana chránit, a to dokonce i proti jeho vůli. Občan na rozdíl od nás tomu nerozumí.

Já si pamatuji, že o recepci se říkávalo, že je to lidová slavnost, na které se lid veselí prostřednictvím svých řádně zvolených zástupců. Takže obrazně řečeno: Jezme dále kaviár, nemají-li občané na chleba, mohou jíst koláče.

Ale přece jen jedno pozitivum si z této debaty odnáším, a to z projevu pana premiéra i pana ministra Cyrila Svobody. Vyslovili se zde nikoli pro referendum obecné, ale pro referendum jednorázové. Dovolte, abych to pokládala za veřejný příslib podpory našeho návrhu zákona o jednorázovém referendu k raketovým základnám. Beru vás za slova, pánové. (Potlesk KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni navrhovatelce. Prosím pana zpravodaje Jiřího Polanského.

 

Poslanec Jiří Polanský: Vážený pane předsedající, myslím, že mohu konstatovat, že po obsáhlé politické a obsahové diskusi zazněly dva procesní návrhy, a to návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona, který přednesl pan premiér Topolánek, ke kterému já se jako zpravodaj připojuji, dále zazněl návrh na propuštění předmětného návrhu zákona do druhého čtení z úst, jestli jsem to dobře pochopil, pana místopředsedy Filipa a zástupkyně předkladatelů zákona paní poslankyně Rujbrové.

Tolik k procesní stránce celého projednávání zákona o obecném referendu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, na žádost poslaneckého klubu KSČM vyhlašuji přestávku do 12.40 hodin. Pak přistoupíme k hlasování o návrhu na zamítnutí, poté případně, že tento návrh nebude přijat, o návrhu k přikázání atd. Přerušuji do 12.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.23 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP