(Jednání pokračovalo ve 12.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, čas určený na jednání klubu KSČM vypršel, takže vás všechny zvu do sněmovní síně. Připomínám, že jsem vás odhlásil, prosím o novou registraci. Máme před sebou jedno, dvě, tři nebo čtyři hlasování. O tom, kolik jich bude, rozhodnete vy.

Takže, dámy a pánové, prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, a já připomenu, že projednáváme sněmovní tisk 134, ústavní zákon o referendu, vzešlý z poslanecké iniciativy, a že v rozpravě zazněl návrh na zamítnutí této předlohy. Prosím, abyste se všichni posadili, protože pouze tak získáme přehled o tom, a předsedové jednotlivých klubů, zdali mají všechny své poslance, kteří se hlasování chtějí účastnit. Zvonil jsem opakovaně, takže věřím, že všichni jsou obeznámeni s tím, že se bude hlasovat.

Ta chvíle právě přichází. Budeme rozhodovat o návrhu na zamítnutí této předlohy.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 52. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 186 poslanců, pro bylo 92, proti 91. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pro tuto chvíli počkáme, jak dopadne kontrola hlasovacího zařízení. (Krátká pauza.) Takže se o slovo přihlásil pan poslanec Jiří Carbol. Tak pan ministr Řebíček.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Dámy a pánové, velice se omlouvám, hlasoval jsem pro, a na sjetině mám proti. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Řebíček zpochybňuje hlasování. O námitce rozhodneme v hlasování pořadové… Ještě jednou vás odhlásím. Promiňte, hlasování je zmatečné. Na návrh pana poslance Michala Haška nás odhlásím. Budeme rozhodovat o námitce pana poslance Řebíčka.

Zahajuji hlasování pořadové číslo padesát… Pan poslanec Carbol se opět nemůže přihlásit. Je tomu tak. Pane poslanče, zkuste hlasovací zařízení jinde. Nejste přihlášen někde jinde? (Ne.) Už to funguje. I hlasování 54 je zmatečné.

 

Zahájím hlasování pořadové číslo 55. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Řebíčka, ať zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 187 přítomných bylo pro 113, proti 12. Návrh byl přijat. Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 56. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano a ve volné chvilce ať si to zkontroluje. Kdo je proti? I tady prosím o kontrolu. Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 187 poslanců, pro bylo 94, proti 93. Takže pro tuto chvíli tento návrh byl přijat.

 

Proběhne kontrola. (Krátká pauza.) Konstatuji, že hlasování bylo v pořádku a že Poslanecká sněmovna předlohu v prvém čtení zamítla. Tím byl ukončen tento bod.

 

Poslední bod, kterému se budeme věnovat, je původní bod 25. Je to

 

25.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Kanadou o usnadňování dočasných
pracovních pobytů mládeže, podepsaná dne 23. listopadu 2006 v Ottawě
/sněmovní tisk 138/ - prvé čtení

 

Prosím místopředsedu vlády Martina Bursíka, aby přednesl úvodní slovo. Ostatní prosím o klid. (V sále je stále hluk.)

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedající, dámy a pánové, v zastoupení pana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga si vám dovoluji předložit vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Kanadou o usnadňování dočasných pracovních pobytů mládeže, která byla podepsána 23. listopadu 2006 v Ottawě. Smlouva náleží do kategorie tzv. prezidentských smluv, ratifikace vyžaduje souhlas obou komor Parlamentu v souladu s čl. 49a ústavy.

Jaké jsou hlavní přínosy té dohody. Usnadní určitému počtu mladých občanů obou států v případě, že splní určité stanovené podmínky, přístup na pracovní trh druhé země. Kanadští občané budou oprávněni pracovat na území České republiky bez povolení k zaměstnání. Čeští občané naopak budou muset mít na území Kanady pracovní povolení, ta však budou oprávněným osobám vydávána automaticky a tyto osoby na ně budou mít nárok bez ohledu na situaci na trhu práce. Počet osob, které budou moci dohodu využít, bude stanovován každoročně na základě této dohody. V průběhu jednání kanadská strana sdělila, že počítá na úvod s kvótou 400 osob. Dohoda také zavádí osvobození od poplatku za podání žádosti.

Jaké jsou hlavní podmínky. Věk mezi 18 až 35 lety, občanství smluvních stran, odborná příprava, studium, stáž, cestovat - zpáteční jízdenka, zdravotní pojištění, délka nesmí přesáhnout jeden rok. To jsou základní podmínky pro mladé občany obou států. A to je zhruba vše. Je to obdobná filozofie, jako je dohoda s vládou Nového Zélandu z 11. října 2004.

Dovolím si vás v zastoupení Karla Schwarzenbergera požádat o vyslovení souhlasu s touto dohodou. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP