(17.30 hodin)
(pokračuje Kuchtová)

Co se týče technikálií, to znamená předložení překladu, který není oficiální, já už jsem skutečně zažila s vámi podobnou situaci. Myslím, že jsme to napravili. Já jsem se domnívala, že toto je oficiální překlad. Pokud není, a vy jste mě na to opět upozornil, tak se omlouvám a samozřejmě oficiální překlad předložím při projednávání ve výborech. Děkuji vám za tu připomínku. Musím říci, že tu úřednickou práci se ještě mnohdy musím ve své funkci učit.

Ostatní otázky bych si dovolila přesunout na jednání ve výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, kdo dále do rozpravy? Ještě pan kolega Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, paní ministryně, děkuji za vstřícnost, se kterou jste přistoupila k řešení problémů, které jsou uvedeny. Musím však konstatovat, že dohodu, přestože nám třeba nevyhovovala, jsme nakonec podepsali, zatímco úmluvu jsme prostě a dobře nepodepsali, protože právě podpis dohody vlastně je zprostředkovaným podpisem úmluvy, a v dohodě se hovoří o tom, že se tím připojujeme k úmluvě.

Jenom bych si dovolil konstatovat, že ani ratifikaci nebudete podepisovat vy, protože ratifikaci podepisuje prezident republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

O přikázání zahraničnímu výboru rozhodneme v hlasování pořadové číslo 67, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 67 z přítomných 143 pro 113, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Děkuji navrhovatelce, paní ministryni, děkuji zpravodaji.

(Zpravodaj upozorňuje, že byl dán návrh na zkrácení doby k projednání.)

Omlouvám se, je navrženo zkrácení doby k projednání ve výborech. Jak mě upozorňuje zpravodaj, tento návrh padl v rozpravě.

 

O tomto zkrácení lhůty k projednání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 68, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty k projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 68 z přítomných 143 pro 117, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Ještě jednou opakuji: přikázali jsme tisk k projednání zahraničnímu výboru a lhůta k projednání byla zkrácena na 30 dnů. Děkuji panu zpravodaji i paní ministryni a končím bod 24.

 

Pokračovat budeme bodem 11 a dále již podle programu jednání. Bodem číslo 11 je

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 329/1999 Sb., o cestovních
dokladech a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky,
ve znění pozdějších předpisů, (zákon o cestovních dokladech),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 157/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že vláda požádala o projednání ve zrychleném řízení podle § 90 odst. 2. Než se ujme slova pověřený člen vlády, ministr vnitra a informatiky Ivan Langer, požádám pana poslance Petra Sunkovského, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro prvé čtení.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Vážený pane předsedající, pane premiére, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych v souladu s § 90 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny uvedl stručně vládní návrh novely zákona o cestovních dokladech.

Zjednodušeně řečeno, tato problematika se týká tzv. dětských pasů.

Myslím si, že cílem státu je na jedné straně garantovat bezpečnost a služby svým občanům, vedle toho také garantovat, aby tyto služby byly poskytovány co možná nejkomfortněji, a to, aby stát do života svých občanů zasahoval co možná nejméně a jejich životy jim spíše usnadňoval než komplikoval. Bohužel, zřejmě v dobré víře se v případě tzv. dětských pasů a praxe, která bývala zvykem v minulosti, s vaničkou vylilo i dítě, kdy zrušením možnosti zapisování dětí do cestovních pasů rodičů byl vytvořen systém, kdy rodič mající dítě ve věku od jednoho do pěti let musí každý rok absolvovat proceduru podávání žádostí, vyřizování a vydávání dětského pasu, pasu pro své dítě, a to každý rok. Myslím si, že každému z nás, kdo si prožil takovou proceduru jedenkrát nebo dvakrát za život, to stačí. Každý z nás, kdo je rodičem, a dokonce rodičem, který disponuje dětmi do pěti let, si dokáže představit nebo má již praktickou zkušenost s tím, kolik času, kolik zbytečného obtěžování znamená vyřizování takovýchto dětských pasů, a to nemluvím o rodinách s více dětmi do pěti let.

Cílem této novely je tedy usnadnit život lidem a rodičům s malými dětmi, to na jedné straně, a na straně druhé ale najít takový systém, který by garantoval elementární bezpečnostní opatření a pravidla. Podstatou této novely je tedy vrátit se zpět k praxi, kdy byla možnost zapisovat děti do deseti let do pasu svých rodičů, a zejména tedy zrušit povinnost pro děti od prvního do pátého roku věku každý rok si nechat vystavovat individuální pas s tím, že od pátého roku věku mohou být dětem vystavovány pasy na pět let. Pro ty rodiče, kteří chtějí mít své děti v pasech do desátého roku věku, mohou je tak mít; pro ty rodiče, kteří chtějí od pátého roku dát svým dětem individuální pas, mohou tak učinit. Ten pas je na dobu pěti let, nicméně platí, že pokud se rozhodnou a nechtějí mít individuální pasy, potom jim to velmi jednoduchou procedurou usnadníme.

Hledali jsme systém, jakým způsobem zajistit elementární bezpečnostní prvky. Bylo rozhodnuto, tak abychom splňovali kritéria, která jsou potřebná v zahraničí, jít cestou nikoliv razítka a zápisu do takto vytvořeného razítka, ale samolepicího štítku, který nese příslušné bezpečnostní prvky, je vyznačen i cizím jazykem, tak aby při hraničních kontrolách, které, doufám, skončí k 1. 1. 2008 v rámci Evropské unie, nedocházelo k žádným komplikacím.

Celkové náklady spojené s tímto systémem, s touto případnou změnou, se odhadují zhruba do 5 mil. Kč.

Vláda požádala Poslaneckou sněmovnu, aby projednala a vyjádřila svůj souhlas s tímto návrhem zákona ve zrychleném řízení. Důvod je velmi praktický. Naší snahou a ambicí je stihnout turistickou letní sezónu tak, abychom rodičům, kteří chtějí využít tohoto nového systému, ho umožnili využít v období prázdnin, kdy se dá čekat největší pohyb rodičů s dětmi do zahraničí.

Z těchto důvodů vás, kolegyně a kolegové, prosím nejen tedy o podporu věcného záměru tohoto návrhu zákona, ale také o podporu onoho zrychleného čtení, tak abychom mohli občanům skutečně svým rozhodnutím jejich životy zjednodušovat, a nikoliv komplikovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Ivanu Langerovi. Slova se ujme zpravodaj pro prvé čtení Petr Sunkovský. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP