(18.50 hodin)
(pokračuje Votava)

Mají také zdravotní problémy, které samozřejmě většina sportovců po ukončení kariéry pociťuje, jsou často v invalidním důchodu. Já tedy zcela chápu, že je třeba těmto lidem nějakým způsobem pomoci. A tak jsem i pochopil návrh tohoto zákona.

Já bych se v krátkosti zmínil o tom, jak je to řešeno i v jiných zemích, a jako příklad bych uvedl asi tři pohledy, jak se řeší tato věc v zahraničí. Bude to např. v Srbsku, Maďarsku nebo Německu. Jsou to tři různá pojetí takového podobného příspěvku. V Srbské republice zákon stanoví, že každý občan jejich republiky, který získal medaili na olympijských hrách - oni to mají i na paralympijských hrách nebo na šachové olympiádě - obdrží tzv. sportovní uznání a součástí toho národního sportovního uznání je i doživotní renta. Ta třeba činí v případě zlaté medaile trojnásobek průměrného čistého měsíčního platu v Srbské republice, v případě stříbrné medaile je to dvaapůlnásobek čistého průměrného měsíčního platu, v případě bronzové medaile je to dvojnásobek. V Maďarské republice je také systém odměňování význačných sportovců. Je pravda, že tedy není nárokový a je výběrový, a myslím, že už kolega Šplíchal vzpomněl, že s tímto titulem, s titulem olympijského vítěze nebo olympijského medailisty je spojena doživotní renta ve výši 2000 eur. Ve Spolkové republice Německo, tam mají zajímavou úpravu a tato úprava je určena především pro sportovce, kteří se stali obětí sportovního dopingu v bývalé Německé demokratické republice.

Tolik tedy v krátkosti o tom, jak je to řešeno v jiných zemích.

Bylo tady vzpomenuto předkladatelem, že i Český olympijský výbor má určitý sociální program na podporu těchto reprezentantů, poskytuje od roku 1993 každoročně, a to podle svých finančních možností, jednorázový příspěvek držitelům olympijských medailí, kteří dosáhli věku šedesáti let. Tento příspěvek vzrůstal postupně z částky 8000 korun v roce 1993 až na částku asi 45 000 korun v roce 2006. V roce 2006 schválil Český olympijský výbor i sociální program a začal realizovat jeho část, tu nejurgentnější část, a to právě pomoc medailistům, kteří pobírají starobní nebo invalidní důchod. Je třeba ale říci, že ten sociální program nebo prostředky jsou samozřejmě značně omezeny právě disponibilními prostředky, které Český olympijský výbor má. Jsou to především prostředky, které jsou z jeho marketingové činnosti. Já se domnívám, že péče o vrcholové sportovce, reprezentanty, olympioniky, by měla být přece jenom integrální součástí péče státu o sportovní reprezentaci země.

Několik poznámek k návrhu zákona. Diskuse se zřejmě povede i k výši příspěvku k důchodu, o tom, zda částka 20 000 korun není na naše poměry v porovnání k výši u nás vyplácených důchodů příliš vysoká. Otázkou může také být, zda navržená právní úprava nebere na zřetel majetkové poměry a příjmovou úroveň zasloužilých reprezentantů. Vždyť smyslem návrhu má být právě pomoc těm, kteří jsou odkázáni na starobní důchod či na invalidní důchod.

Pro úplnost na závěr uvedu, že vláda vyjádřila s návrhem zákona nesouhlas, její stanovisko jste obdrželi v tisku 126/1. Já se domnívám, že nesouhlas vlády by neměl být důvodem pro to, abychom tento návrh nepropustili do druhého čtení a nepodrobili jej diskusi ve výborech. Doporučuji proto propustit návrh zákona do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zpravodaji. Mám vážnou obavu, jestli mohu zahájit rozpravu, protože mám přihlášenou paní ministryni Kuchtovou, pana kolegu Novotného, eviduji další přihlášky.

Vzhledem k tomu, že je za pět minut 19 hodin, dovolím si přerušit tento bod a ukončit dnešní jednací den. Po pevně zařazených bodech budeme pokračovat tímto přerušeným bodem s tím, že v rozpravě jako první vystoupí paní kolegyně Kuchtová, pan poslanec Zbyněk Novotný, vidím další a napíšu je.

Sdělím vám nyní: Pokračování zítra pevně zařazenými body. Zítřejší jednací den budeme zahajovat odpovědí na písemnou interpelaci, která byla odmítnuta - bodem 46. Pak je jako druhý pevně zařazený bod důchodové pojištění, je to zákon v prvém čtení, úvodní slovo má pan ministr práce a sociálních věcí a zpravodaj je kolegyně Mazuchová. Jako třetí pevně zařazený bod je znečišťování životního prostředí, je to zákon ve druhém čtení. Úvodní slovo ministr životního prostředí a zpravodajové Úlehla a Sivera. Pak bychom dále pokračovali, pokud nedojde ke změně mezi 9 a 9.30, tímto bodem a ostatními body podle programu schůze až do polední přestávky. Po polední přestávce by byly ústní interpelace.

Děkuji vám za dnešní aktivní účast na schůzi a přeji hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP