Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. března 2007 v 9.02 hodin

Přítomno: 171 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády.

"Nejjasnější pojmy jsou často zatemňovány složitými úvahami." Cicero.

Zahajuji třetí den 13. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a popřípadě mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Jan Hamáček, pan poslanec Michal Hašek, pan poslanec Tomáš Kvapil, pan poslanec Ladislav Mlčák, pan poslanec Miloš Patera, pan poslanec Michal Pohanka, pan poslanec Karel Šidlo, paní poslankyně Lucie Talmanová a pan poslanec Jiří Paroubek.

Z členů vlády se omlouvají pan ministr Jiří Pospíšil, pan ministr Karel Schwarzenberg, pan ministr Cyril Svoboda a pan ministr Tomáš Julínek.

Dnešní jednací den zahájíme písemnými interpelacemi, poté budeme pokračovat pevně zařazenými body č. 19 a č. 2. Dále se budeme věnovat dalším bodům ve schváleném pořadí naší schůze. Odpolední jednání zahájíme ústními interpelacemi. Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 se uskuteční jejich losování.

 

Zahajuji bod

 

46.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 13. schůze Poslanecké sněmovny je předložena jedna odpověď na vznesenou interpelaci, s níž poslanec není spokojen, a z toho důvodu požádal o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani se o ní dále nejedná.

A nyní přistoupíme k projednávání této odpovědi na písemnou interpelaci.

Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci Miroslava Grebeníčka ve věci ohrožení národní bezpečnosti České republiky a míru a stability v Evropě i v širším mezinárodním rámci v případě hrozícího rozmisťování vojsk a vojenských zařízení Spojených států amerických na území České republiky v souvislosti se skutečností, že vláda USA dlouhodobě de facto odmítá dodržovat Chartu OSN, respektovat úmluvy mezinárodního práva válečného, Ženevské úmluvy a mezinárodním společenství vyhlášené a uzavřené úmluvy z oblasti lidských práv a svobod. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk č. 163.

Poprosil bych nyní pana poslance Miroslava Grebeníčka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, milé kolegyně, vážení kolegové. Věc, ve které jsem písemně interpeloval předsedu vlády, je pro občany velmi závažná a vláda i samotný premiér dosud odmítali vést o ní demokratickou diskusi na půdě Parlamentu a uvolnit všechny potřebné informace pro nás poslance i pro veřejnost.

Ano, jde o zájem vlády Spojených států amerických a současně i zájem vládní koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených na zřízení vojenské základny Spojených států amerických na suverénním území České republiky. A jde o to, že samotné jednání Spojených států v mezinárodních vztazích, ale i postupy, které jak vláda Spojených států amerických, tak i současná koaliční vláda Mirka Topolánka k prosazení tohoto zájmu používají, vykazují hluboký deficit demokracie, vytvářejí dokonce nová napětí v mezinárodních vztazích a odporují mezinárodním závazkům České republiky i platné ústavě.

Dámy a pánové, jménem občanů, kteří na se mne mnohokrát obraceli, jsem si dovolil upozornit premiéra na mimořádná bezpečnostní rizika, která jsou podle odborných expertních analýz spojena s rozmisťováním nových vojenských základen a zařízení vlády Spojených států amerických ve střední Evropě. V interpelaci jsem mu položil několik jasně formulovaných otázek, na které má podle mého přesvědčení především česká, ale i evropská veřejnost a zcela samozřejmě mezi prvními také český Parlament právo znát odpověď.

Dámy a pánové, pokud jsem premiéra interpeloval, jeho odpovědi jsem očekával s určitou netrpělivostí. A to proto, že považuji za nadále neúnosné to, jak vládní koalice ve stopách svých předchůdců vyjednává s americkou stranou bez ústavního mandátu a mimo veřejnou kontrolu, jak odblokovává Parlament a přivádí do obtížného postavení také evropské spojence České republiky.

Dámy a pánové, z parlamentního tisku, který máte k dispozici, lze snadno posoudit, nakolik se předseda vlády vyrovnal s povinností ústavního činitele odpovědět seriózně na vznesené otázky. Střízlivá odborná analýza premiérovy odpovědi, její poměřování nespornými fakty ukazuje, že se předseda vlády pokusil vymluvit a doslova vylhat nepravdivými tvrzeními z toho, na co byl tázán. Za takových okolností mi tedy nezbylo nic jiného, než požádat o ústní projednání interpelace a premiérovy odpovědi přímo zde, na půdě Sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP