(17.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Není pravdou, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, že vláda se měla tímto materiálem prostřednictvím mého prvního náměstka zabývat. Je bohužel smutnou pravdou, že některá média uveřejňují věci, které nemají se skutečností zhola nic společného. Věřte nebo nevěřte, je to tak.

Pokud jde o reformu, tak zcela jistě bude projednávána i na půdě výboru pro obranu, a pokud jsme všichni poslouchali, tak o tom podával informaci předseda vlády v bloku interpelací na jeho osobu.

A pokud jde o tu důvěru. Víte, s důvěrou je to tak, že důvěra buď je, nebo není. Připouštím, že kritéria mohou být pro každého člověka různá a že se na nich nemusíme shodnout. Moje nedůvěra v tomto konkrétním případě je založena na konkrétních faktech a situacích a z nich je jenom určitou část možné zveřejnit. Tím jsem pochopitelně velmi znevýhodněna. Vím to a je na vás a je na veřejnosti, zda mi budete a bude veřejnost důvěřovat, nebo ne. Kritériem pro vás i pro voliče může být třeba to, jak vystupuji na parlamentní půdě, jaké je moje dosavadní působení v politice, jaké prezentuji už roky postoje, názory, stanoviska a jakým způsobem celkově žiju, myslím politicky i civilně. Chci tím říci, že za všechny kroky, které dělám, vím, že nesu odpovědnost a že za všechny ručím svojí pověstí. Chci vás ujistit o tom, že toto riziko podstupuji bez obav.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Pan poslanec přednese svoji doplňující otázku.

 

Poslanec Václav Klučka: Je věcí pohledu a názoru, paní ministryně, jak kdo a jak který člen výboru pro obranu vidí ten kontakt s tímto výborem. Mně se chce věřit, že bude lepší, a budu se ho snažit také takto vnímat.

A další otázka, podotázka s tím související, pokud jde tedy o ten pojem důvěry. Je ještě několik dalších lidí na Ministerstvu obrany, ke kterým nemáte důvěru?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní ministryně si přeje odpovědět i na tuto otázku? Ano, takže má slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Byl by asi velmi naivní a velmi málo odpovědný politik, který stojí v čele mnoha, mnohatisícového resortu, kdyby přistoupil na to, že cítí stoprocentní důvěru ke všem lidem. Bylo by na druhou stranu tragické, kdyby přistoupil na nepřátelský nebo paranoidní postoj k životu, okolí a k lidem, se kterými spolupracuje. Na tuto otázku nemůžu dát žádnou jasnou odpověď. Samozřejmě, že jako všude jinde, i v mém resortu je spousta lidí, které neznám a nemohu znát natolik, abych řekla: Já vám stoprocentně důvěřuji. To, o čem vás mohu ujistit - nejsou lidé, kterým bych stoprocentně nedůvěřovala, protože každý jsme poskládáni z dobrých i horších stránek. Myslím si, že to pramení z celkového přístupu k životu - na každém hledat to dobré, ale zároveň nezapomínat na to, že jsme chybující lidé a neseme s sebou své špatné stránky. Kdyby to bylo tak, že bych řekla "já všem věřím", jak bych se potom vypořádala kupříkladu s úkolem, který musíme nést všichni, a já ho ve svém resortu, a opakovaně to říkám, cítím velmi silně, myslím tím s problémem vypořádání se s korupcí?

Nevím, co jste chtěl tou otázkou naznačit, jestli jakési spiklenecké síly, kterým já bych měla podlehnout a vytipovat si lidi určené k odstranění. Tak tomu skutečně není. Já sama rozhoduji podle vlastních poznatků, podle toho, jak věci vidím, protože tu odpovědnost za konečný výsledek, tu ze mě nikdo nesejme.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čekám na parlamentní čas, podle kterého rozhodnu, zdali ještě bude přednesena jedna interpelace, neb dle jednacího řádu může být přednesena nejpozději v 17.55 hodin a nevím, jak jinak sjednotit naše hodinky. Čas prosím diskriminuje v tuto chvíli poslance Seďu, neb na mých hodinkách již je 17.56, takže já tímto končím projednávání bodů ústních interpelací a také dnešní jednací den.

Dovolím si vám připomenout, že zítra, tedy v pátek 16. 3., se budeme zabývat třemi pevně zařazenými body, kterými jsou druhé čtení sněmovního tisku 15, Ústavu paměti národa, druhé čtení sněmovního tisku 144, dluhopisového programu, a druhé čtení tisku 79, kterým je Smlouva České republiky a OSN o vězeňském personálu.

Děkuji vám a přeji příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 17.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP