(15.00 hodin)

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, vážená vládo, byl jsem jako zpravodaj tohoto návrhu zákona zmocněn rozpočtovým výborem, abych seznámil Poslaneckou sněmovnu s usnesením č. 161 rozpočtového výboru, které jste dostali do lavic včera. Usnesení praví: Po úvodním slově náměstka ministra financí Eduarda Janoty, zpravodajské zprávě poslance Vladislava Vilímce a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných na trhu v roce 2007, tisk 144, vyslovila souhlas bez připomínek.

Chci pouze dodat, že se jedná o technickou úpravu, která je ale důležitá pro efektivní správu a řízení státního dluhu. Aby bylo možné tento návrh zákona schválit ještě na této schůzi, pokud projde druhým čtením, budu v příštím týdnu navrhovat o laskavé doplnění středečního programu o třetí čtení návrhu zákona.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Prosím, pane zpravodaji, abyste se posadil ke stolku zpravodajů. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Z místa se také nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které také není nikdo přihlášen, z místa se také nikdo nehlásí. Podrobnou rozpravu končím.

Táži se pana předkladatele a zpravodaje, jestli chtějí využít svých závěrečných slov. Druhé čtení tohoto návrhu končím.

Přejdeme k dalšímu bodu, a to je pevně zařazený bod

 

22.
Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a Organizací
spojených národů o zapůjčení vězeňského personálu Mezinárodnímu trestnímu
tribunálu pro bývalou Jugoslávii, podepsaná v Haagu dne 23. března 2006
/sněmovní tisk 79/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že již proběhlo první čtení, ve kterém jsem odůvodňoval tento návrh mezinárodní smlouvy, tak jen velmi stručně. Je to mezinárodní smlouva, kde na jedné straně stojí Česká republika, na druhé straně OSN s tím, že obsahem má být zapůjčení vězeňského personálu do mezinárodní věznice Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Smlouva byla vyjednávána od roku 2002, byla podepsána minulý rok 23. března 2006. Jejím obsahem je to, že až čtyři příslušníci Vězeňské služby mohou být vysláni k vazební věznici Mezinárodního trestního tribunálu OSN pro bývalou Jugoslávii. Zde mají vykonávat svoji službu. Maximální lhůta může být sjednána až na tři roky.

Smlouva je zásadně standardní, Spojené národy mají podobné smlouvy sjednány i s jinými státy, které již poskytly personál této věznici.

Náklady na případné vyslání tohoto vězeňského personálu hradí Česká republika a Mezinárodní trestní tribunál je hradí zpětně, a to v podobě paušální částky přibližně 31 tisíc eur za osobu a rok.

Dámy a pánové, dovolte, abych vás požádal o podporu této mezinárodní smlouvy, která posílí pozici ČR v rámci mezinárodního společenství demokratických států. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Karla Šplíchala, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 79/1. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, smysl smlouvy byl diskutován a na zahraničním výboru nebyly připomínky k tomu, realizovat naši účast zapůjčením vězeňského personálu. Diskutovalo se spíše o tribunálu jako takovém. Zahraniční výbor přesto přijal usnesení na své 7. schůzi 18. ledna k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací smlouva mezi vládou České republiky a OSN o zapůjčení vězeňského personálu Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii, podepsaná již v Haagu 23. března 2006.

Po odůvodnění náměstka ministra spravedlnosti Romana Poláška, zpravodajské zprávě poslance Karla Šplíchala a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi vládou ČR a OSN o zapůjčení vězeňského personálu Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii, podepsané v Haagu dne 23. března 2006,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Prosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů. Otevírám rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Z místa se také nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se na případná závěrečná slova. Pan ministr a pan zpravodaj nechtějí vystoupit.

Myslím, že můžeme přikročit k hlasování. Protože pan zpravodaj nám usnesení přečetl, nebudeme znovu požadovat nové přečtení tohoto usnesení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 153 poslanců pro návrh 114, proti 23. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Vážené kolegyně a kolegové, toto jsou všechny body, které jsme měli v plánu projednat. Nyní přerušuji naši schůzi do úterý 20. března do 14 hodin. Děkuji a na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 15.08 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP