Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
20. března 2007 ve 14.05 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády.

"Inteligentní lidé vědí, že lze věřit jen polovině toho, co slyší. Velice inteligentní vědí, které polovině." George Bernard Shaw. (Potlesk.)

 

Zahajuji dnešní jednací den 13. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Již tak učinili pan poslanec Šlajs - náhradní karta číslo 2, pan poslanec Paroubek - náhradní karta číslo 3, pan poslanec Bavor - náhradní karta číslo 4, pan poslanec Tluchoř - náhradní karta číslo 5 a pan ministr Pospíšil - náhradní karta číslo 7.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešní jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Hrnčíř, paní poslankyně Konečná, pan poslanec Mlčák, pan poslanec Paroubek z části jednání a paní poslankyně Šojdrová - nemoc.

Z členů vlády: pan ministr Čunek, pan ministr Gandalovič, paní ministryně Parkanová a paní ministryně Stehlíková.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejprve bych vás chtěl seznámit se závěry z mé dnešní porady s místopředsedy Sněmovny a zástupci poslaneckých klubů. Pokud jde o další postup při dokončení schváleného pořadu 13. schůze, navrhuji pokračovat takto: Dnes, v úterý 20. března, projednat nejprve body pevně zařazené, to je bod číslo 6, sněmovní tisk 62, a bod 16, sněmovní tisk 132. Poté budeme pokračovat dalšími body ve schváleném pořadí. Od 17 hodin 30 minut by proběhly volební body, tedy body 35 až 40, první kolo voleb. A o tomto návrhu bych chtěl nechat hlasovat, pokud se ještě někdo nehlásí s návrhy ke změně nebo doplnění našeho pořadu schůze.

Náhradní kartu číslo 8 má pan poslanec Černý.

O slovo se přihlásil pan poslanec Vilímec. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení kolegové, kolegyně, vážená vládo, navrhuji doplnění pořadu této schůze o již avizovaný bod "třetí čtení vládního návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v roce 2007", a to na středu dopoledne na konci bloku již schválených třetích čtení návrhů zákonů. Jedná se o sněmovní tisk 144, jehož jsem zpravodajem. Chci pouze dodat, že první čtení proběhlo jako bod 8 této schůze Sněmovny a druhé čtení jako bod 48. Je důležité, aby tato technická předloha zákona byla schválena ještě během této schůze a mohlo dojít ke včasné přípravě vydání nových emisí státních dluhopisů.

Děkuji za vstřícnost při posuzování tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já bych vás poprosil - vy navrhujete zařadit do našeho programu třetí čtení toho dluhopisového programu a navrhujete, aby to bylo zařazeno jako bod v bloku třetích čtení, ano?

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Ano, ve středu dopoledne.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, ve středu dopoledne, tedy zítra dopoledne. Dobře, děkuji. A to je tedy sněmovní tisk? Pane poslanče, já bych poprosil ten sněmovní tisk, já jsem si to zapomněl poznamenat. Promiňte mi to.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Byl to sněmovní tisk 144.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Tak. Pan poslanec Úlehla má slovo.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl navrhnout na vyřazení z programu bod 21, sněmovní tisk 64, Návrh zastupitelstva Zlínského kraje na vydání zákona o neziskových organizacích a o změně a doplnění některých zákonů, protože pan hejtman, který je jediným předkladatelem, se z pracovních důvodů nemůže dnes, nebo vůbec této schůze třinácté, zúčastnit. Takže pokud by bylo možné, žádám vás, abyste to podpořili hlasováním.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Takže navrhujete vyřadit bod 21. Děkuji.

Dále do rozpravy? Pan poslanec Bauer. (V sále je stále hluk.)

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás opětovně požádal o zařazení projednání sněmovního tisku 137, tentokrát ve druhém čtení, jako třetího bodu středečního odpoledne. Jedná se o vládní návrh vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro astronomický výzkum na jižní polokouli. Pouze dodávám, že tento bod byl v minulém týdnu řádně projednán ve zkráceném termínu na příslušném výboru a bylo by vhodné, aby tento bod byl odsouhlasen ještě během konání této schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, prosím vás, já bych poprosil, zopakujte to, protože ve sněmovně je takový hluk… (Zvoní.) Já jsem pořádně neslyšel, co jste vlastně říkal, a nevěděl bych, o čem mám nechat hlasovat. Já bych poprosil, jenom mi řekněte, co chcete zařadit na kdy. Krátce jenom.

 

Poslanec Jan Bauer: Takže ještě jednou, pane předsedající: sněmovní tisk číslo 137, tentokrát ve druhém čtení. Jedná se o smlouvu mezinárodní a navrhuji zařadit jako třetí bod středečního odpoledne.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Do rozpravy se dále hlásí paní poslankyně Jakubková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Dobrý den. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, chtěla bych vás požádat o podporu mého návrhu na vyřazení tisku číslo 120 z pořadu této schůze. Návrh předkládám po dohodě s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem, předsedou hospodářského výboru Oldřichem Vojířem, garanty tohoto tisku v poslaneckých klubech KDU a ČSSD, a se členy podvýboru na ochranu spotřebitele.

Od minulého úterý, kdy jsem požádala o přeřazení projednání tisku číslo 120 na tuto středu jako první bod odpolední části jednání Poslanecké sněmovny, proběhla řada konzultací s pracovníky Ministerstva průmyslu a obchodu, spotřebitelskými organizacemi a právníky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP