(16.50 hodin)
(pokračuje Jakubková)

Zásadní změny spojené s přípravou občanského zákoníku a nové spotřebitelské legislativy nelze očekávat v dohledné době. Situace tak nebude prostřednictvím připravené legislativy řešena. Není legitimní argumentovat, že do doby, než bude nová legislativa přijata, nebude ochrana spotřebitele zajištěna na stejné úrovni jako v přeshraničním styku.

Projednávaná novela se týká každého občana naší země. Připravila jsem proto pozměňovací návrh, který se snaží odstranit diskriminaci českých spotřebitelů. Tento pozměňovací návrh byl projednán v podvýboru pro ochranu spotřebitele dne 13. dubna a následně 24. dubna 2007 a podvýbor přijal toto usnesení: Podvýbor pro ochranu spotřebitele doporučuje hospodářskému výboru, aby přijal pozměňovací návrhy poslankyně Věry Jakubkové k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s nařízením Evropského parlamentu a Rady 2006/2004 o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele a zákon o obecné bezpečnosti výrobků, sněmovní tisk 120.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji za pozornost. Byla to bezpochyby jediná přihláška do obecné rozpravy, končím tedy obecnou rozpravu.

Zeptám se pana ministra, jestli před zahájením podrobné rozpravy si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Poprosím paní poslankyni Jakubkovou, aby nám opět připomněla svůj pozměňovací návrh, který nám byl, jestli se nemýlím, rozdán všem na lavice.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji. Je to tak, pozměňovací návrh jste dnes všichni obdrželi na lavice. Nebudu ho číst, protože je dlouhý, má sedm stran. V podstatě rozšiřuje kompetence českých dozorových orgánů a zabraňuje tak diskriminaci českých spotřebitelů. Snažili jsme se vypořádat všechny připomínky, které zazněly, ať se týkaly duplicity nebo evropského prostoru. To je zatím vše.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, paní poslankyně. Neeviduji žádnou přihlášku ani do rozpravy podrobné, ani přihlášku písemnou, ani přihlášku z místa, ani přání zpravodaje nebo předkladatele opět využít své možnosti k přednesení závěrečného slova. Nebyl zde ani vznesen žádný návrh, který bychom mohli v tuto chvíli hlasovat. Tímto končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Dalším bodem, kterým se budeme nyní zabývat, je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb.,
o investičních pobídkách a o změně některých zákonů
(zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 122/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych tedy nejdříve vyřídil, že si tady někdo něco nechal. Bohužel, peníze to nejsou.

Co se týče úvodního slova, platí to, co v předešlém případě. Odůvodňoval jsem to v prvém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Návrh jsme ve druhém čtení přikázali k projednání dvěma výborům, a to výboru hospodářskému a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru vám byla rozdána jako sněmovní tisky 122/1 a 122/2.

Poprosím pana poslance Oldřicha Vojíře, který je zpravodajem hospodářského výboru, ale kterého zde bohužel nevidím, zda je připraven seznámit nás s projednáváním tohoto tisku v hospodářském výboru. Prosím někoho z kolegů pana poslance Vojíře, jestli by si… A pan poslanec již přichází vybaven příslušným usnesením. Pane zpravodaji, máte tedy slovo. Děkuji vám.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, hospodářský výbor projednal předloženou novelu zákona a přijal příslušné usnesení, které máte ve sněmovním tisku uvedeno pod číslem 122/2.

Myslím, že zjednodušeně lze říci, že na jedné straně hospodářský výbor byl veden myšlenkou více zpřístupnit investiční pobídky, na druhé straně je zase přiměřeně omezit z hlediska technologického, to znamená hledat takové projekty, které budou mít vysokou přidanou hodnotu a přitom nemusí dosahovat miliardových částek. To je zhruba zjednodušeně řečeno, co je podstatou pozměňovacích návrhů hospodářského výboru.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní prosím zpravodaje výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pana poslance Radko Martínka a současně jeho kolegy, zda by nebyli tak laskaví a nepřipomněli panu poslanci Martínkovi možnost seznámit nás nyní s usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, nebo eventuálně některého z jiných poslanců tohoto výboru, který by se zhostil tohoto úkolu. Nicméně stejně jako usnesení hospodářského výboru i usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj nám všem bylo v dostatečném předstihu rozdáno. A mám už avizovaný příchod pana zpravodaje příslušného výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP