(17.10 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Pan ministr financí již běží. Již je i vybaven patřičnými podklady. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. Nebudou-li vám v tom překážet další z vašich kolegů. (Reakce na okolnost, že jeden z ministrů hovoří s členem vlády a stojí zády k řečnickému pultu.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Prosím Poslaneckou sněmovnu, aby mě omluvila za zdržení a způsobenou zadýchanost.

Dovolte, abych předložil návrh novely opatření týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Zákon 191/1999 Sb. se zjevně v praxi osvědčil. Od poslední novely tohoto zákona se však ukázala potřeba provést některé legislativní úpravy, které upřesní a zjednoduší jeho uplatňování a dále upraví odbornou terminologii tak, aby odpovídala pojmům používaným v komunitárních předpisech. Tato novela je rovněž příležitostí k odstranění nesouladu, který je mezi platným zněním zákona a požadavky na reformu správního trestání.

Novelou zákona je zajišťována kromě lepší ochrany práv majitelů duševního vlastnictví také ochrana vnitřního trhu od padělků a nedovolených napodobenin a zrychlení procesu rozhodování o padělcích a nedovolených napodobeninách v řízení o správních deliktech.

Rád bych pro úplnost uvedl, že v roce 2006 celní orgány zajistily zboží, u něhož měly důvodné podezření, že se jedná o padělky nebo nedovolené napodobeniny v celkové hodnotě 2 miliard 415 milionů.

Chtěl bych poděkovat příslušnému výboru za podrobnou rozpravu a za pozměňující návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 125/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Miloslav Kala. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ještě jednou dobrý den.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí výkladu náměstkyně ministra financí Dany Trezziové, zpravodajské zprávě poslance Miloslava Kaly a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 125 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, tak jak jsou obsaženy v tisku 125/1. Dále usnesení obsahuje zmocnění a obvyklý závěr.

Dovolte mi krátký komentář k předloženým pozměňovacím návrhům. Jednalo se v zásadě o pět pozměňovacích návrhů s tím, že všechny byly Ministerstvem financí akceptovány a jsou součástí usnesení výboru.

Došlo k rozšíření předmětů úpravy o oprávnění celního úřadu přijímat opatření při ochraně vnitřního trhu před výrobky a zbožím, které není pod celním dohledem a kterým jsou porušena práva k duševnímu vlastnictví.

Druhá změna se týká bodu 16 znění paragrafu 11 odst. 1, kde došlo podle mého názoru k určitému nedorozumění v legislativním procesu a tento byl odstraněn.

Podobný problém byla změna týkající se bodu 29, kde dosavadní ustanovení paragrafu 14a ve sněmovním tisku 125 v úplném znění - byl zřejmě omylem označen jako § 14b, odpovědnost za škodu. Tato věc byla hospodářským výborem ve spolupráci s legislativním odborem vyřešena a Ministerstvo financí akceptovalo tuto změnu.

Čtvrtá změna se potom týká nového bodu 62, Ministerstvo průmyslu a obchodu do konce ledna 2007 předloží návrh zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Jednou ze změn je vypuštění ustanovení paragrafu 23b a 23c opravňující celní úřady zajišťovat výrobky a zboží, kterým je porušováno právo k duševnímu vlastnictví, a ve správním řízení uložit pokutu. Návrh není odůvodňován tím, že by tato pravomoc neměla být celním úřadům zajištěna, ale nesystémovým zařazením do zákona o ochraně spotřebitele. S tím, že přímo Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby tato ustanovení byla upravena v zákoně, podle něhož působí celní orgány, což se tímto pozměňovacím návrhem děje.

Ten poslední pozměňovací návrh vyšel z legislativního odboru Poslanecké sněmovny, který se týká změny účinnosti. Vzhledem k délce legislativního procesu je ohrožen původní návrh vlády, a proto hospodářský výbor navrhuje, aby změna účinnosti byla provedena dnem vyhlášení, což by nemělo mít faktický dopad ani na případné začlenění tohoto zákona do našeho právního řádu.

Chtěl bych touto cestou poděkovat legislativnímu odboru Poslanecké sněmovny za práci, kterou odvedli na přípravě pozměňovacích návrhů, a domnívám se, že můžeme postoupit tento vládní návrh zákona do třetího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Vážený pane zpravodaji, zaujměte své místo po pravici pana ministra.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani písemnou, ani přihlášku z místa. Končím tedy obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou, do které jsem opětně neobdržela žádnou přihlášku, ani formou písemnou, ani jinou. Dovolím si dotázat se, jestli si pan ministr nebo pan zpravodaj přejí využít svého závěrečného slova. Není tomu tak. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Než zahájím projednávání dalšího bodu, na žádost mnoha z vás si dovolím sdělit pořadí bodů tak, jak je budeme projednávat po zbytek našeho dnešního jednacího dne. Omlouvám se, musím to učinit prostřednictvím sdělení čísla sněmovních tisků, nikoliv bodů programu, neb v tomto byly učiněny mnohé změny. Takže nyní se budeme zabývat sněmovním tiskem 100, posléze tisky 106, 107, 124 a 153, což jsou všechno druhá čtení zákonů.

 

Dovolte mi, abych tedy zahájila projednávání bodu 10, sněmovního tisku 100:

 

10.
Návrh poslanců Michala Haška, Robina Böhnische, Libora Ambrozka
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 100/ - druhé čtení

 

Návrh uvede za navrhovatele pan poslanec Michal Hašek. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, protože se jedná o druhé čtení návrhu zákona, budu velmi stručný. Podrobně vás s úmyslem předkladatelů seznámil kolega Böhnisch, kterému dodatečně děkuji za zastoupení role předkladatele v prvém čtení.

Jedná se o návrh na přeřazení určitých typů paliv, konkrétně dřevěné štěpky, dřevěných briket a dalších, do snížené sazby DPH. Připomínám, že tato topiva byla ve snížené sazbě do 1. 1. 2004. Jak bylo zjištěno předkladateli, předpisy Evropské unie umožňují i po tomto datu zařazení paliv do snížené sazby. Tato je uplatňována např. ve Spolkové republice Německo, v Rakousku nebo v Itálii. Zároveň bych chtěl poděkovat rozpočtovému výboru za to, že na svém jednání, a tím trochu předbíhám slovo pana zpravodaje rozpočtového výboru, doporučil Sněmovně tento návrh zákona schválit.

Děkuji za pozornost ve druhém čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Michal Doktor je již připraven, aby přednesl zprávu, respektive seznámil nás s usnesením rozpočtového výboru, kterému jsme návrh v prvém čtení přikázali a jehož usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 100/2. Pane zpravodaji, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP