(17.20 hodin)

Poslanec Michal Doktor: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, pane předkladateli, kolegyně a kolegové, připomněl bych vám, že i přes zamítavé stanovisko vlády k tomuto sněmovnímu tisku jsem doporučil našemu jednání, aby postoupilo sněmovní tisk číslo 100 jednání rozpočtového výboru.

Vzhledem k tomu, že jsem jako zpravodaj tohoto sněmovního tisku při svém vystoupení v průběhu prvního čtení přednesl řadu výhrad ke způsobu, jakým pojali předkladatelé návrh novely, chtěl bych vás z tohoto místa ujistit, že při jednání a projednávání sněmovního tisku číslo 100 na jednání rozpočtového výboru dne 21. 2. 2007 byl přijat takový pozměňovací návrh, který vyhovuje jak odborným námitkám vlády, tedy stanovisku vlády, tak i potřebě souladu s číselníkem celního sazebníku, aby při uplatňování novely zákona a změně zařazení ve snížené sazbě DPH nedocházelo ke zbytečným nedopatřením, která samozřejmě mají svá fiskální vyjádření a i určitá rizika v oblasti správy daní a poplatků.

Rozpočtový výbor ve svém usnesení z 8. schůze dne 21. února 2007 přijal pozměňovací návrh, který nemusím číst, protože byl písemně rozdán. Doporučuji, aby tento sněmovní tisk byl postoupen k dalšímu jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které opět není přihlášena žádná paní poslankyně ani pan poslanec. Nikdo si tak nepřeje učinit ani v tuto chvíli. Já tedy obecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou - taktéž bez přihlášky. Končím tedy i tuto podrobnou rozpravu.

Zeptám se pana předkladatele, resp. zástupce předkladatelů a pana zpravodaje - vidím, že ani jeden z nich si nepřeje využít svého závěrečného slova. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Další bod, kterým se budeme zabývat, je

 

11.
Návrh poslanců Ludvíka Hovorky, Evy Dundáčkové, Vladimíry Lesenské
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb.,
o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 106/ - druhé čtení

 

Návrh uvede za navrhovatele pan Ludvík Hovorka. Pane poslanče, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové, základním cílem předložené novely je podpora náhradní péče o děti v krizových situacích, která jim pomůže překlenout mimořádné a nepříznivé období v jejich životě v prostředí alespoň trochu podobném prostředí rodinnému. Návrh zlepšuje podmínky pro existenci těchto zařízení, především odstraňuje zvýšenou administrativní náročnost, která je spojena s umísťováním dětí do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, oproti jednoduššímu umístění dítěte do ústavní výchovy. Současně se navrhuje zvýšení státního příspěvku pro zřizovatele těchto zařízení.

Návrh nemá za cíl zvýhodnit tento druh péče o děti před ostatními náhradními formami péče o děti. Předkladatelé jsou si velmi dobře vědomi, že nejvhodnější náhradní péče je péče pěstounská, která musí mít nutně přednost před zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Stejně tak ale zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc by měla mít přednost před umísťováním dětí do ústavních zařízení, a to tím spíše, že uvedená zařízení poskytují dětem především krátkodobý pobyt do doby, než se definitivně rozhodne o jejich umístění do pěstounské péče, případně do ústavního zařízení či návratu zpět do původní rodiny, pokud krizová situace v rodině skončila.

Vláda České republiky ve svém stanovisku měla největší výhrady vůči zvýšení výdajů ze státního rozpočtu v celkové výši až 34 milionů korun. V souvislosti s tím chci upozornit, že s určitým navýšením tohoto příspěvku se počítalo již při schvalování státního rozpočtu na tento rok, který zahrnuje částku 20 milionů korun na navýšení tohoto příspěvku.

Další, legislativně technické nedostatky návrhu jsme se snažili napravit v průběhu druhého čtení pozměňovacími návrhy ve výboru pro sociální politiku. Dva technické pozměňovací návrhy pak budu ještě předkládat v podrobné rozpravě.

Věřím, že tato novela, která má především pomoci dětem, které se ocitly v nějaké krizové situaci, získá vaši podporu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 106/2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro sociální politiku paní poslankyně Ivana Levá, která je již připravena. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, k návrhu poslanců Ludvíka Hovorky, Evy Dundáčkové, Vladimíry Lesenské a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 106.

Po odůvodnění zástupcem skupiny předkladatelů panem poslancem Hovorkou, zpravodajské zprávě poslankyně Levé a po obecné a podrobné rozpravě výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem poslanců Hovorky, Dundáčkové a Lesenské a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 106, ve znění přijatých pozměňovacích návrhů - jak vám bylo oznámeno, pozměňovací návrhy jste dostali pod číslem 106/2 - a zmocňuje zpravodajku výboru, aby vás seznámila s tímto usnesením.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ale hlásí se paní poslankyně Eva Dundáčková. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane premiére, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já jako spolupředkladatel, ale také jako zastánce náhradní péče rodinného typu zde přidala několik slov k tomuto tématu.

Snahou návrhu, který byl podán, je pomoci zařízením, která již dlouhá léta fungují, a to v podstatě na soukromé bázi, to znamená prostředky dosud nezatěžovaly státní rozpočet v žádné výrazné výši. Nicméně péče, která je v těchto zařízeních Fondu ohrožených dětí poskytována ohroženým dětem bez domovů, dětem, které jsou týrány, dětem, které bezprostředně potřebují péči někoho jiného než vlastních rodičů, je již poskytována takovému množství dětí, že není možné bez přispění státu takovouto péči dětem poskytovat, přestože je prokazatelné, že děti lépe prospívají, přestože to je model, který je ve světě možný a ke kterému všechny státy nejen Evropy, ale i světa se postupně přiklánějí a přecházejí, resp. většina států světa je již na této cestě o něco dále, než jsme my.

Tato péče v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc nemá ani nechce být žádnou alternativou pěstounských rodin. Pěstounské rodiny a péče o děti v těchto ať již profesionálních nebo poloprofesionálních pěstounských rodinách je cílem, ke kterému - doufám - jednoho dne náhradní péče o děti dospěje. Nicméně v tuto chvíli není dostatek pěstounských rodin prověřených, které by byly schopné převzít do své péče všechny děti, které vyrůstají v dětských domovech, v klasických ústavech, kde je o ně postaráno perfektně po materiální stránce. Tyto ústavy vždy budou součástí péče o děti, náhradní péče o děti v České republice, protože po stránce materiální je o tyto děti perfektně postaráno. Na druhé straně je zcela zřejmé, že tyto děti trpí ve velké míře citovou deprivací, nesou si to jako zátěž do svého života. Ten stav je více než alarmující. Velká část těchto děti pak končí znovu v zařízeních, a to nezřídka ve vězeňských celách.

Výhodou péče poskytované v malých rodinách, jak je to běžné např. ve vídeňském modelu a i v jiných státech Evropy, jak to probíhá i v tzv. zařízeních Klokánku Fondu ohrožených dětí, je, že tyto děti tam mohou a také jsou soudem svěřovány v útlém věku, nedělí se sourozenecké skupiny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP